Dolar (USD)
34.16
Euro (EUR)
38.17
Gram Altın
2912.42
BIST 100
9777.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Mesnevi'ye farklı bakış

Mesnevi'ye farklı bakış
26 Ağustos 2015 10:43:00

Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süleyman Doğan, Mesnevi'ye farklı bir perspektiften bakarak "Mesnevi'den Pedagojik Telkinler" isimli kitabı bugüne kadar 8 baskı yaptı. Özellikle eğitimcilerin istifadesine sunduğu çalışmada Doğan, Mesnevi'yi didaktik (öğretici) bir bakış açısıyla inceledi ve hikayeleri pedagojik bir yöntemle izah etmeye çalıştı.

Doğan kitabında Mesnevi'yi şöyle izah ediyor: "13. yüzyılın İslam bilgesi Hz. Mevlana, ölümsüz eseri Mesnevi ile asırlardan beri insanlığın aklını ve kalbini aydınlatıyor. Onun bilgi ve hikmetle yoğrulmuş ışığı, sayısız yazar ve ozana ilham kaynağı olmaya devam ediyor.

Günümüze kadar birçok dile çevrilen Mesnevi, bir evrensel değerler hazinesidir. Elinizdeki bu eser, Mesnevi'nin insanlığa ahlak, eğitim ve pedagoji gibi yönlerden nasıl yararlı olabileceğini bugünün insanına anlatmak amacıyla kaleme alınmıştır."

Mevlana'nın Mesnevisinin bir tür İslam ansiklopedisi olduğunu ve eserde modern gözlem, mantık metotlarına yer verildiğini belirten Doç. Dr. Doğan, Mevlana'nın öğretmeni süte, öğrenciyi ise bala benzeterek, balın süte karıştırıldığında onun özelliklerini alması gibi öğrencinin de öğretmenine benzediğine dikkat çekiyor. Mevlana Hazretlerinin hem batı hem doğu alimleri tarafından en çok tanınan ve saygı duyulan ilim adamları arasında ilk sırada geldiğini söyleyen Doç. Dr. Doğan, Mevlana'nın bu saygıyı herkesi kucaklayan bakış açısı sayesinde elde ettiğini dile getiriyor.

Doğan, Descartes'ın 'Düşünüyorum; o halde varım' ifadesinin Mevlana tarafından farklı biçimlerde çok daha uzun zaman önce dile getirilmiş olduğunu ifade etti. Doç. Dr. Doğan, Mesnevi'ye dünya çapındaki çok sayıda bilimsel çalışmada atıf yapıldığının altını çiziyor.

Mevlana Pedagog

Mesnevi'yi ve Mevlana'yı günümüz bilimsel kavramlarla izah etmeye çalışan Doç. Dr. Süleyman Doğan; "Mevlana'nın eserlerinden anlaşılıyor ki, kendisi iyi bir pedagog, Mesnevi adlı şaheseri de bir ahlak ve pedagoji kitabıdır. Mevlana, yaşadığı dönemin yenileyicisi ve etkin bir eğitimcisidir. Mevlana, yetkin kişiliğiyle medresede, camide, sohbet meclislerinde hem öğretim faaliyetlerinde bulunmuş hem de manevi eğiticilik vazifesini yürütmüştür. Mevlana, eğitimin insanın yaratılış gerçeği üzerine kurulmasını, kişilerin tabiatlarındaki sanat ve hünerleri geliştirmesini ve onların olgun gönüllerinin hizmetine sunulmasını istemektedir. Mevlana iyi bir cemiyet adamı olması münasebetiyle eğitim ve iletişime olduğu kadar terbiye ve hoşgörüye de ayrı bir önem vermiştir."

Selis Kitapları tarafından neşredilen "Mesnevi'den Pedagojik Telkinler" adlı kitapta Doğan yaptığı çalışmanın amacını şu cümlelerle özetliyor: "Mesnevi'den Pedagojik Telkinler isimli bu eserin kaleme alınmasındaki gaye; kişinin bu irfan hazinesinden gereği gibi zevk alması, ruhen aydınlanması ve manen huzura kavuşmasıdır."