Dolar (USD)
34.88
Euro (EUR)
36.38
Gram Altın
2936.76
BIST 100
10025.47
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Meslek odalarının ''gerçek'' yüzü

Baro düzenlemesi, meslek odalarını da umutlandırdı. Milat’a konuşan STK temsilcileri, “Bu odalar milli değil, düzenleme şart” diye konuştu.
Meslek odalarının ''gerçek'' yüzü
23 Temmuz 2020 00:01:00
Baro düzenlemesi, meslek odalarını da umutlandırdı. Milat’a konuşan STK temsilcileri, “Bu odalar milli değil, düzenleme şart” diye konuştu.

Ezgi ÇELİKANKARA

Türkiye’nin kangreni haline dönmüş olan meslek kuruluşlarının yapısı ile alakalı sorunları ve çözümleri içeren analizleri sıklıkla gündeme getiren Milat Gazetesi, TBMM’de yasal düzenleme yapılmasına katkı sunacak bir yaklaşım ile konuyu masaya yatırdı. Ankara Temsilcimiz Neşat Gündoğdu’nun moderatörlüğünde “Meslek Odalarının Sorunları ve Çözüm Önerileri” konulu online bir panel düzenlendi. “Milat Aktüel” ismiyle gerçekleşen panele, Mimarlar Odası Silivri eski Başkanı Ertaç Öner, Milli Bilişim Grubu Başkanı Mustafa Atilla Işık, Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hasan Türkyılmaz, Yeryüzü Mühendisleri Derneği Genel Başkan Yardımcısı Dr. Abdullah Çelik ve İnşaat Mühendisleri Odası Tekirdağ Şube eski Başkanı Adem Bakır video konferans yöntemiyle katıldı.

Milli değil, gayri millidir

Mimarlar Odası Silivri eski Başkanı Ertaç Öner, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) tarafından defalarca cezalandırıldığını ve açtığı davaların birçoğunu kazandığını anlattı. TMMOB ve alt kuruluşlarının çoğunlukla siyasi konularda yaptıkları söylemleri eleştiren Öner, “Artık bunlara dur denmesine geç kalındı. Bu odalar milli değil, gayri millidir. Özellikle Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, gayri millidir. Karaköy Kemankeş binasında zemin katta büyük bir maket bulunuyor. O makette Ayasofya ve Sultan Ahmet’teki Doğu Roma İmparatorluğuna ait büyük bir maket var. Zulüm 1453’te başladı diyorlarsa bunu uzakta aramayın” dedi.

Denetim şart

Bahsi geçen odanın mimarlık uğruna değil, marjinal bakış açıları ile hareket ettiklerini savunan Öner, “Bunlar kendileri gibi olmayan insanları onur kurullarında cezalandırıyorlar. Kendilerinden olanlara ceza vermiyorlar. 50 yıllık mimarın projesini 1 yıllık mimara denetletiyorlar. Kesinlikle arşivlerine, kasalarına, diğer yazışma ve basılı bildirilerine el konulmalıdır. Kendi kendilerini denetliyorlar. Türkiye’de en iyi oda şubesi İstanbul’da ve bu şube ülke genelini abluka altına almış durumda. Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’daki onlarca oda ve temsilciliklerinin tek sahibi bunlar. Büyük paralar kazanıyorlar. Nereye harcadıkları konusunda şüphe çok. Devletimiz kesinlikle bu durumu denetlemeli” dedi.

Seçim sistemi adil değil!

Orman Mühendisleri Odası (OMO) Genel Başkanı Hasan Türkyılmaz, meslek kuruluşlarının seçim sistemi ve TMMOB’un tutumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bir oy fazla alanın tüm üyeleri temsil etme yetkisinin verildiği bir seçim modeli olduğunu vurgulayan Türkyılmaz, “TMMOB, seçimlerinde en fazla oyu alan grup ya da liste tüm delegeyi çıkarıyor. Orman Mühendisleri Odası hariç TMMOB üyesi 24 meslek odasının hepsi bu sistemi savunuyor. Bunu siyasi partiye odakladığınız zaman bir ilde birinci olan partinin tüm milletvekillerini çıkarması demektir. Bunu antidemokratik gören, özgürlükçü bulmayan meslek kuruluşu yöneticileri kendilerine gelince bu seçim sistemini savunuyor. Bu antidemokratik uygulamanın düzeltilmesi gereklidir.”

Milletimiz izin vermeyecektir

Meslek örgütlerine yasal düzenlemenin şart olduğunu vurgulayan Türkyılmaz, “TMMOB’un kanununun 1. maddesinde mühendislerin ve mimarların sosyal ve ekonomik açıdan sıkıntılarını çözüme kavuşturacak bir çatı kuruluşu olduğu belirtiliyor. Yazılı metinde böyle gözüküyor. Ancak icraata gelince maalesef Türkiye’nin seçilmiş yöneticilerini, siyasi iradeyi bloke etmeyi amaçlayan bir vesayet kurumu olarak faaliyette bulunmak istiyor. Buna milletimiz izin vermeyecektir. Devletimizin bu meslek odaları için etkin denetim gücünü kullanması gerektiğine inanıyorum. Gerçi denetim gönderdiğinizde hemen ‘Biz siyasi iradeyle aynı düşünmüyoruz. Onun için bize baskı yapıyorlar’ algısı oluşturuyorlar.” diye konuştu.

TMMOB’un hiçbir gerekliliği yok

26 aydır OMO’nun başkanlığını yaptığını aktaran Türkyılmaz, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “TMMOB’un genel başkanı veya yönetim kurulundan bir kişi dahi hayırlı olsun deme nezaketinde bulunmadı. Onlar için kendi görüşündeyseniz çok değerlisiniz ama aynı görüşte değilseniz tabiri caizse ötekisiniz anlayışıyla ikiyüzlü davranan bir yapıyı temsil ediyorlar. TMMOB, 24 meslek kuruluşunun çatı kuruluşuyum diye geçiniyor. Ama TMMOB’un şu anki bu yapısıyla hiçbir gerekliliği yoktur.” diye konuştu.

Odalar meslek içindir

Milli Bilişim Grubu Başkanı Mustafa Atilla Işık, “Ülkemizde en büyük meslek örgütü TMMOB’dur. Bu odalar siyaset için değil, meslek içindir. Bunlar siyaset merkezli yapılar olmamalıdır. Bu ülkenin kalkınmasına, meslektaşlarının gelişimi için çalışan ve millete hizmet eden yapılar olmalıdır. Bu odalara her görüşte insanlar üye olabiliyor. Bu kişiler belli bir ideolojide olduğu zaman azınlık gruplar dışlanmış oluyor ve meslektaşlarımız odaya gelmiyor. Odalar siyaset yapılacak yer değildir. Meslek odaları milli ve denetlenebilir olmalıdır. Ayrıca tarafsız bir şekilde denetlenmelidir. Demokrasiden bahsediyorsak herkesi temsil eden bir yapı oluşturulmalıdır.” dedi.

Seçim gizleniyor

Yeryüzü Mühendisleri Derneği Genel Başkan Yardımcısı Dr. Abdullah Çelik, “Seçim çalışmalarında gördüğüm en önemli nokta şudur: Biz her zaman seçimlere 1-0 yenik başlıyoruz. Çünkü en büyük sıkıntı listeler bizden gizleniyor. Listelerin askıya asılma gününü yerel bir gazetede ya da hiç okunmayan bir gazetede gizlice açıklıyorlar. İnsanlar seçimden geç haberdar oluyor ve seçime hazırlanacak gruplarda çalışma yapmakta gecikmiş oluyor. Rakipleri yıldırmak istiyorlar. Bu meslek odaları iki yılda bir yaptıkları genel kurullarda bizim değerlerimize hakaret etmekten zevk alıyor. Bilerek ve isteyerek milletimizi kışkırtmak istiyorlar. Bunların bir kere terör örgütünü ismen kınadığını göremezsiniz.” ifadelerini kullandı.

Sorunu doğru tespit etmeliyiz

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Tekirdağ Şube eski Başkanı Adem Bakır ise konuya ilişkin yapılması beklenen yasal düzenleme için meslek odalarının sorunlarının doğru tespit edilmesi gerektiğini aktardı. Bakır, Bireysel veya kurumsal eksiklikler veya karşıtlıklar olduğu gibi mevzuatsal sıkıntılarda var. Bu bağlamda meslek odaları sorunlarını ilk etapta ikiye ayırmalıyız. Bunlardan biri meslek odalarının üyelerinin sorunları. İkinci başlıkta ise meslek odalarının işleyişindeki sorunlar. Bunları da kendi içinde ikiye ayırabiliriz. Odaların yönetimsel sorunları ve yasal mevzuatlardan kaynaklı sorunlar. Bu kapsamda üyelerin çözüm beklediği sorunların bir kısmı yasal mevzuatlara dayandığı görülmekte. Asıl hususta şu ortaya çıkıyor temel sorun yasal mevzuatımızın yetersizliğidir.” dedi.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin