Dolar (USD)
35.42
Euro (EUR)
36.28
Gram Altın
3063.49
BIST 100
9910.61
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Mesele sadece sandık kurulları değil mesele: Organize usulsüzlük

Seçimlerinin yenilenme kararını sadece sandık kurulu başkanlarının memur olmamasına bağlamak ortadaki usulsüzlüklere gölge düşürmemeli. Seçim kararı sandık kurullarının kanunsuz şekilde teşkil edilmesinin yanı sıra organize usulsüzlüklerden kaynaklanıyor.
Mesele sadece sandık kurulları değil mesele: Organize usulsüzlük
10 May 2019 00:01:00
Seçimlerinin yenilenme kararını sadece sandık kurulu başkanlarının memur olmamasına bağlamak ortadaki usulsüzlüklere gölge düşürmemeli. Seçim kararı sandık kurullarının kanunsuz şekilde teşkil edilmesinin yanı sıra organize usulsüzlüklerden kaynaklanıyor.

KORAY TAŞDEMİR-İSTANBUL

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı seçimlerini iptal edip seçimlerin 23 Haziran’da yenilenmesine karar vermesinin yankıları devam ediyor. Kemal Kılıçdaroğlu’nun, YSK’nın kararına tepki gösterip, iptal yönünde oy kullanan 7 YSK üyesine ‘çete’ yakıştırması yapması da tansiyonunu artırdı. YSK’nın kararını tanımayan CHP’nin bütün seçimlerin iptali edilmesi isteyerek, YSK’ya başvurması da kafaları karıştırdı.

Sandık kurulu başkanlarının kamu görevlisi olmamasının iptal gerekçesi olarak konuşulurken hukukçular seçimlerinin yenilenme kararının sadece bu nedenden ötürü olmadığını dile getirdi. İptal kararının YSK’nın açıklayacağı gerekçeli kararda ayrıntılı bir şekilde aktarılacağını dile getiren hukukçular, seçimlerin neden iptal edilmediği yönündeki sorulara cevap verdi.

İlçelerdeki oy farkına bakıldı

İstanbul’da en çok sorun yaşanan ilçelerin Büyükçekmece ve Maltepe olduğunu hatırlatan Avukat Yasin Şamlı, “Buralarda da seçimlerin iptali ve yenilenmesi talebi vardı. YSK, İstanbul seçimlerinin yenilenmesine karar verdi ama talep olduğu halde Büyükçekmece ve Maltepe’de seçim yenilenmesini reddetti” dedi.

Bu kararın önemli olduğunu dile getiren Şamlı, “YSK İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde yine diğer iki ilçede olduğu gibi muhtemelen ki aradaki oy farkına baktı. Aradaki fark 14 bindi. Söz konusu usulsüzlükleri ortaya koydu. Bu usulsüzlüklerin etkileyeceği oy sayısına bakıldığı zaman bunlar 14 binin üzerindeydi. Dolayısıyla İstanbul seçimlerinin iptaline ve yenilenmesine karar verildi” diye konuştu.

Karar önceki seçimleri etkilemez

Şamlı, seçimlerin iptal edilmesinin geçtiğimiz seçimlerde yaşanan mühürsüz zarf olayını da gündeme getirdiğini ve sandık kurulu başkan ve üyelerinin seçimi üzerinden cumhurbaşkanlığı seçimlerinin de şaibe algısı altında bırakılmak istendiğini kaydetti. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bir usulsüzlük olmadığını belirten Şamlı, bu yüzden vatandaşın verdiği oyun geçersiz sayılmasının mantıksız olduğunu dile getirdi. Tek başına sandık kurulu başkanı ve üyelerinin kamu görevlisi olmamasının da vatandaşın oyunu geçersiz kılamayacağını kaydeden Şamlı, “YSK, İstanbul seçimlerinde farklı usulsüzler gördü ve söz konusu başkan ve üyelerin kamu görevlisi olmamasını da diğer usulsüzlerle birlikte değerlendirdiğinde böyle bir sonuca vardı” şeklinde konuştu.

Usulsüzlükler seçimin sonucu etkiliyor

Avukat Cüneyt Toraman de iptal gerekçesinin ardında sadece sandık başkanlarının olmadığını kaydetti. Toraman, “Yani sadece sandık kurulu başkanı ve üyelerinin kamu görevlisi olmaması değil burada o kadar fazla usulsüzlük var ki bütün bunlar seçimin sonucu üzerinde etkili olduğundan YSK bu yönde bir karar verdi” diye konuştu. 42 bin usulsüz işlem olduğunu kaydeden Toraman, “İki aday arasında ise 13 bin oy farkı var. Haliyle bu 42 bin usulsüz işlem seçim sonuçlarını etkiliyor” dedi.

Bilinçli şekilde çarpıtılıyor

CHP’lilerin bilinçli bir çarpıtma yaptığını kaydeden Toraman, “YSK burada seçimin sonuçlarını etkiler mi etkilemez mi ona bakıyor. Bir seçimde usulsüzlük olabilir, sandık başkanı suç işlemiş olabilir ve sahte oy da kullanılmış olabilir. YSK bütün bunları değerlendirirken bu yanlışlar seçim sonuçlarını etkiler mi etkilemez mi ona bakıyor. YSK da İstanbul kararında buna baktı ve usulsüzlerin sonuçları etkileyeceği kanaatine vararak sonuçlar iptal etti” değerlendirmesinde bulundu.

İlçeler neden iptal edilmedi

YSK'nin tespitlerine göre seçimlerde görevlendirilen 19 bin 742 sandık kurulu başkanı ve sandık kurulu üyesinin kamu görevlisi olmadığı belirlendi. YSK 123 sandıkta yaklaşık 42.000 şüpheli oy tespit etti. İlçelerdeki 123 sandıkta tespit edilen bu 42 bin şüpheli oy iki aday arasındaki farkın 13 bin 729 olduğu İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimine etki ederken ilçe belediyelerinin sonucuna etki etmediği görüldü. Bundan dolayı YSK, İstanbul Büyükşehir Belediye seçiminin yenilenmesine karar verirken ilçe belediye seçimlerini yenilemedi.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin