Dolar (USD)
35.19
Euro (EUR)
36.70
Gram Altın
2962.25
BIST 100
10025.47
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Saka kuşu avlayanlara 73 bin 456 lira ceza

Mersin'in Erdemli ilçesinde tuzak kurarak 30 saka kuşunu yakaladığı tespit edilen 2 kişiye toplamda 73,456 TL ceza verildi.
Saka kuşu avlayanlara 73 bin 456 lira ceza
25 Eylül 2023 10:50:43
Mersin'in Erdemli ilçesinde tuzak kurarak 30 saka kuşunu yakaladığı tespit edilen 2 kişiye toplamda 73,456 TL ceza verildi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Erdemli Şefliği ekipleri, Karahıdırlı Mahallesi'nde yasa dışı avcılık yapıldığı ihbarı üzerine harekete geçti.

30 saka kuşu ele geçirildi

Bölgede inceleme yapan ekipler, tuzak olarak kurulan kafese takılan 30 saka kuşu ele geçirdi.

Tuzağı kurduğu tespit edilen 2 kişiye 73 bin 456 lira ceza kesildi.

Doğaya geri bırakıldı

Gerekli bakımları yapılan kuşlar, doğaya salındı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Erdemli Şefi Mevlüt Çetin, saka kuşlarının ele geçirilerek salındığı çalışma kapsamında, bölgede gece bıldırcın avında kullanılmak üzere bazı kişiler tarafından ağaçlara ses cihazları kurulduğunu da tespit ettiklerini belirtti.

saka_f6bd39ddc6676d856af45376bd5cbfa4.jpg

Saka kuşunun özellikleri

Erişkinlerde gaga dibinden gözün arka ucuna kadar yayılan kırmızılığı yalnız gaga ile göz arasındaki koyu esmer bir bant keser. Gözün gerisindeki yanları beyaz, tepe ve boyun yanları siyahtır. Kanatların ortası boyunca, gövdeye doğru sarı renkli geniş bir bant uzanır. Kanatların beyaz lekeli arka kenarları dışında kalan öbür bölümleri siyah, sırt kahverengi, kuyruksokumu beyazımsıdır. Siyah kuyruk tüylerinin uçlarında da beyaz lekeler bulunur. Gençlerde kanat ve kuyruk tüyleri erişkinlerinki gibidir. Ama öbür bölümler grimsi kahverengi ve koyu çizgilidir. Yerli sakaların uzunluğu 12–13 cm, kasım sakalarının (Sibirya sakası olarak da bilinir) uzunluğu 15 cm ve kömürcü sakalarının uzunluğu ise 11 cm civarındadır.

Sakakuşunun adının kökeni ilginçtir. Parlak renkleri, güzel ötüşü ve kafeste kolay beslenebilmesi sebebiyle sakakuşunun çok eski dönemlerden beri kafeste beslendiği bilinmektedir. Doğada sakakuşunun yuva yapmak ya da besin elde etmek için küçük dalları iki ayağı ile tünediği zemine kıstırıp kendine doğru çekebildiği gözlenmektedir. Ortaçağda sakakuşunun bu özelliğinin keşfedildiği ve bunun bir seyir haline getirildiği bilinmektedir. Kafeste beslenen sakanın içme suyu küçük bir kap içine konarak kap tüneğe bağlandıktan sonra kafesin dışına sarkıtılmaktadır. Sakakuşu susayınca doğal yeteneğini kullanarak su kabinin ipini ayaklarıyla çekip kabı tünek hizasına getirmekte ve suyu içmektedir. Bu özelliği sakakuşunun sakalık, yani su satıcılığı mesleğinin adıyla anılmasına yol açmıştır.

Yaşam şekli

Güzel ötüşleri ile tanınan bu kuşlar özellikle devedikeni tohumları ile beslenir. Orman kenarlarında ve ağaçlık yerlerde ürer, üreme mevsimleri dışında küçük sürüler halinde dolaşırlar. Meyve bahçeleri parklarda sık görülen kuşlardandır.Bir ağaca kurduğu yuvası yerden 4 ilâ 10 m yüksektedir. Dişi 4-6 yumurta yumurtlar ve bir üreme mevsiminde 2-3, ender olarak 4 kere kuluçkaya yatar.

Coğrafi dağılımları

Coğrafi dağılımları Avrupa, Asya'nın batısı ve Kuzey Afrika'yı kapsar. Türkiye'nin hemen her yerinde yaz kış görülebilir.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin