Merkezi güce ihtiyaç var
ABDULMUTTALİP ILGAZ / ANKARA
Dünya Esed'e müdahaleyi konuşurken, Baas güçleri katliamlarına aralıksız devam ediyor. Esed güçlerine bağlı güçler tarafından iki günde yapılan saldırılar sonucunda yüzlerce kişi hayatını kaybetti. Akan kanın durması için İslam ülkeleri ise halen kararlı bir adım atmazken SDE Yüksek İstişare Kurulu Üyesi ve Kanal A Genel Yayın Yönetmeni Alper Tan, bir çok Ortadoğu ülkesinin halkların çıkarlarından çok kendi menfaatlerine göre hareket etmesinden dolayı krizin devam ettiğini söyledi.
Stratejist Alper Tan, "Her ülkenin kendi menfaatleri var. Her ülke kendi siyasi çıkarlarını gözeterek hareket ediyor. Burada halkın çıkarlarından bahsetmiyorum. Zaten halkın çıkarlarına göre hareket edilse sorun kalmaz. İktidarların kendi çıkarlarından bahsediyorum. Örneğin İran. İran, Suriye'yi desteklerken halkını değil kendi iktidarlarını düşünüyorlar. Bazı körfez ülkeleri de İran'ın etkisindeler. Mezhepsel bir takım bağlılıklara sahipler. Bir kısım ayrılık bundan kaynaklanıyor. Birde diktatör Esed gittiğinde kendi koltuklarının tehdit altına gireceğini bilenler var. Onlarda tedirgin içindeler. Tabi Batı'nın yönlendirmesiyle de olaya sorumlu yaklaşmayan ülkeler de var" dedi.
Hilafet örnek alınmalı
"İslam ülkelerinin kendi aralarında kurumsal bir organizasyonu yak ya da etkin değil" diyen Alper Tan, " İslam işbirliği teşkilatı var ama ne kadar etkili olduğunu geçtiğimiz haftalarda görmüş olduk. Arap birliği var ama hali ortadau2026 Köklü bir kuruluş ama etkin değil. Eğer İslam ülkelerinin top yeku00fbn bir şekilde hareket etmelerini bekliyorsak, İslam ülkelerini organize edecek merkezi bir kuruma ihtiyaç var. Bağlayıcı kararlar alacak bir merkezi kurum olmadığı için, sihirli bir formül bulup bunları ortak bir hareket etmeleri mümkün gözükmüyor. O sebeple bunlar yaşanacak. Önümüzdeki yıllarda başka konularda da yaşanacaktır. Yapılması gereken en önemli şey şu: Suriye'deki olaylar gibi ilerideki zamanlarda gerçekleşecek durumlarda karar alabilecek merkezi bir kurumun mesela hilafet makamı gibi bir kurumu gerekmektedir. Bu tür kurumlar olmadığı içinde böyle sorunlar yaşanacak ve yaşanmaya da devam edecek. Zaman gerekiyor. Çünkü bu anda olacak bir durum değildir bu. Bu tür ihtilafların kalkması içinde böyle bir organizasyona ihtiyaç vardır" diye konuştu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.