TCMB'den miktarsal sıkılaştırma için ilk adım
TCMB'nin uygulayacağı, Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlandı.
Tebliğe göre, Kur Korumalı Mevduatların zorunlu karşılık oranları artırıldı. Böylece Merkez Bankası, piyasada oluşan Türk lirası likidite fazlasının, Türk lirası zorunlu karşılık oran artışıyla sistemden çekilmesini sağlayacak.
Bu kapsamda, vadeli Türk lirası mevduata geçişi teşvik eden bir adım olarak, kur korumalı hesaplara yüzde 15 oranında zorunlu karşılık tesis etme yükümlülüğü getirildi.
Zorunlu karşılıklar, 21 Temmuz hesaplama tarihi itibarıyla hesaplanacak yükümlülükler üzerinden 4 Ağustos'tan itibaren tesis edilecek.
Dün tarihli PPK karar metninde, "Kurul, faiz artırımının yanı sıra parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almıştır." ifadesine yer verilmişti.
Kur Korumalı Mevduat, finansal piyasalarda döviz kurlarındaki olası dalgalanmalardan etkilenmek istemeyen bireyler veya şirketler için sunulan bir mevduat türüdür. Bu mevduat hesapları, müşterilere döviz kuru riskini minimize etme veya kontrol etme imkanı sağlar.
Kur Korumalı Mevduat hesaplarında, müşteri belirli bir döviz cinsini (genellikle yerel para birimini) yatırır ve belirlenmiş bir süre sonunda yatırılan ana para ve sabit bir getiriyle geri alır. Bu süre boyunca, yatırılan döviz cinsi belirlenen bir değişim kuruyla sabitlenir, böylece kurlardaki dalgalanmalar hesap sahibini etkilemez.
Örneğin, bir Türk vatandaşı dolar üzerinden gelir elde ediyor olabilir ve doların Türk lirası karşısında değer kazanmasından endişe ediyor olabilir. Bu durumda, kur korumalı mevduat hesabı açarak dolarlarını Türk lirasına dönüştürerek belirli bir süre boyunca dolar-kurunu sabitleyebilir. Bu şekilde, doların Türk lirası karşısında değer kaybetmesi durumunda bile hesap sahibi ana para ve belirli bir faizle dolarlarını geri alabilir.
Kur Korumalı Mevduat hesapları, döviz kurlarındaki oynaklığa karşı korunmak isteyen yatırımcılar ve şirketler için önemli bir araç olabilir. Ancak, bu tür hesaplar genellikle daha düşük getiri sağlar çünkü kur riskini azaltma maliyeti ve sabit faiz ödemesi hesaba eklenir. Ayrıca, her bankada farklı şartlar ve faiz oranları olabilir, bu nedenle yatırımcılar seçenekleri karşılaştırarak en uygun kur korumalı mevduat hesabını bulmalıdır.
Para politikası, bir ülkenin merkez bankası tarafından uygulanan ekonomik politika stratejisidir. Temel amacı, ekonomideki fiyat istikrarını sağlamak ve ekonomik büyümeyi sürdürülebilir bir şekilde teşvik etmektir. Merkez bankaları, para politikası araçlarını kullanarak ekonomideki para arzını ve maliyetini etkilerler.
Para politikasının ana aracı, faiz oranlarıdır. Merkez bankaları, kısa vadeli faiz oranlarını belirleyerek ekonomik faaliyetleri yönlendirmeye çalışırlar. Faiz oranlarının artırılması, ekonomideki harcamaları kısmak ve enflasyonu düşürmek için kullanılırken, faiz oranlarının düşürülmesi ekonomiyi teşvik etmek ve büyümeyi desteklemek amacıyla kullanılır.
Para politikası aynı zamanda rezerv opsiyon katsayısı, zorunlu karşılıklar gibi diğer araçları da içerir. Bu araçlar, bankaların kredi genişlemesi ve para arzı üzerinde etkili olur.
Bir ülkenin para politikasının şekli ve stratejisi, ekonomik koşullar, enflasyon hedefleri, istihdam durumu ve diğer makroekonomik göstergelere bağlı olarak değişebilir. Merkez bankaları, para politikasını sıkılaştırıcı veya gevşetici önlemler alarak ekonomik dengeleri korumaya çalışırlar. Bu nedenle, para politikası ekonomideki önemli bir araçtır ve ekonomik istikrarın sağlanmasında kritik bir rol oynar.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.