Merkel, Erdoğan ile barışmak istiyor
İsmail Zelvi
Türkiye Almanya barışmasını temin için Alman Cumhurbaşkanı Walter Steinmaier geçtiğimiz ay Cumhurbaşkanı Erdoğan'a iki kez telefon ederken, Cumhurbaşkanı Erdoğan da Merkel'i Kudüs konusunda arayarak desteğini istedi. İki taraftan da artık barışalım mesajları geliyor.
Dünyada istikrarın sağlanması için iki büyük ülkenin tekrar barışması gerektiğini söyleyen TAVAK Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen, "Orta Doğunun lider ülkesi Türkiye ile Avrupa Birliğine yön veren Almanya artık çekişmeleri bırakıp, barışma yolunda adım atmalı. Orta Doğudaki önemi son Birleşmiş Milletler oylamasında da ortaya çıkan 80 milyonluk Türkiye ile 82 milyonluk nüfusu ile Avrupa Birliği'nin 2018 bütçesi olan 144 milyar Euro'nun yüzde 39'unu ödeyen Almanya'nın artık barışma zamanı geldi" dedi.
Politikacıların sert tutumunun iki ülke arasındaki ilişkileri gerdiğine dikkat çeken Prof. Şen, Almanya'nın Ermeni Soykırım Tasarısı'nı kabul etmesi ile başlayan bu süreç, İncirlik Üssü, Türkiye'ye karşı suçlamalar ve Nazi tartışmalarıyla devam etmiştir. 2015 Türkiye'ye 5,6 milyon turist geldi, bu sene ise 3,3 milyon Turist geliyor. Dünyaya ihraç etmeyi düşündüğümüz Altay tankının motorları Almanya'nın Lepord şirketinden geliyor. Türkiye'nin AB'ye giden yolda Almanya'ya, Almanya'nın da Ortadoğu ve Uzakdoğu'da Türkiye'ye ihtiyacı var" şeklinde konuştu.
Türk Halkı AB'ye nasıl bakıyor
Türk halkının AB'ye bakış açısı ile ilgili yapılan son araştırmaya göre, Türk halkının yüzde 32'si hala AB'ye üye olabileceğimize inanıyor, 48.8'i ise inanmıyor. Merkel'in Türkiye'ye yönelik son açıklamaları bu inancın düşmesinde büyük etken oldu. Türk halkı AB'ye engel olarak Almanya'yı yüzde 54.2, Fransa'yı , yüzde 19.2. Yunanistan'ı 9.7, Güney Kıbrıs'ı, 7.7, Avusturya'yı 9.1 oranında görüyor.
Ankete göre hükümetin çalışmalarının AB üyeliğine hiçbir katkısı olmaz diyenlerin oranı yüzde yüzde 21.8 oranında, halkın yüzde 42.6'sı serbest dolaşım istiyor, yüzde 17.4 AB bütçesinden yararlanmak istiyor. Yüzde 18.2 ise Avrupa Parlamentosuna Katılmak istiyor. Ankete katılanların yüzde 62.4'ü Türkiye'nin AB'ye ihtiyacı olduğunu düşünüyor, Yüzde 25'i ise ihtiyacı olmadığını söylüyor.
Türkiye'nin üyeliğine sıcak bakan ülkeler arasında Akdeniz ülkeleri ilk planda öne çıkıyor. İspanya, İtalya, Yunanistan, Hırvatistan gibi ülkelerden Türk halkının beklentisi yüksek. Türkiye'nin AB ile olan yolunda Almanya ile ilişkilerin düzeltilip, düzeltilmemesi sorusuna da halkımızın 3'te 2'si düzeltilmesi gerektiğine kararlı bir şekilde oy veriyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.