Meram'da tarihi gün! Şükran Dönüşüm Projesi'nde temel atıldı
Meram’ın en önemli yatırımlarından biri Sahipata Mahallesi Şükran Kentsel Dönüşüm Projesi’nde ilk temel düzenlenen törenle atıldı.
BAŞKAN KAVUŞ: EN ÖNEMLİ YATIRIMLARINDAN BİRİ
Sahip Ata Mahallesi Şükran Dönüşüm Projesi’nin bu aşamaya gelmesi için büyük gayret, özveri, fedakârlık ve çaba ortaya koyduklarını belirten Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, 5 ayrı etaptan oluşan, maliyet ve mahiyet bakımından Meram’ın en önemli yatırımlarından biri olan bu projenin ‘Tescilli Ada Etabı’ hakkında şu bilgileri verdi; “Halihazırda bulunan 3 adet tarihi yapının yanına 6 adet tarihi binanın ve eserin taşınacağı Tescilli Ada etabımız ise Hasankeyf’ten sonra Türkiye’nin ikinci büyük tescilli bina taşınma işi. Zabıta Karakolu’nda bulunan iki tarihi bina ve Hakimevinden sonra diğer alanlardan taşınacak ve aslına uygun olarak yeniden inşa edilecek bir birinden değerli 6 eserle birlikte toplamda 9 eser tek bir adada toplanacak ve burada tarih adeta küllerinden yeniden doğacak. Bu ecdat mirası yapıların hemen yanı başında, modern ama tarihi dokuları yeniden canlandırdığımız sosyal alanların yükselmesiyle bu tarihi alan, kültür ve turizm açısından Konya’nın yeni cazibe merkezi haline gelecek. Daha önce kullanılan fonksiyonları neyse Kafe, restoran ve otel gibi ticari ve sosyal alanlar olarak projelendirilen bu yapılar sayesinde akşam ve gündüz sürekli bir hareketliliğe kavuşacak” diye konuştu.
'ADETA İĞNE İLE KUYU KAZDIK'
Büyük bir titizlik ve profesyonellikle sürdürülen, Türkiye’ye örnek bu dönüşüm projesinin tamamlandığında Konya’ya yeni bir sosyal alan, turizme yeni bir lokasyon ve ticarete yeni bir hareket ve bereket kazandırılacağını ifade eden Başkan Mustafa Kavuş, sözlerini şöyle sürdürdü; “Sadece bizim değil, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın himaye ve destekleri, Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum ve ekibi ile Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay ve ekibi ve Milletvekillerimiz de bu projeyi bu denli sahiplenmemiş ve çaba sarf etmemiş olsa bu aşamaya gelmemiz söz konusu bile olmazdı. Çünkü, bilenler bilir, bölgedeki çalışmalarımızda Müze Müdürlüğü’ne bağlı ekiplerimizle sahada adeta iğne ile kuyu kazdık. Ve her iğne darbesinde adeta yeni bir engel karşıladı bizi. Çıkan her tarihi eser bizleri bir taraftan sevindirirken diğer taraftan işlerimizin uzamasına neden oldu. Tarihe zarar vermemek adına çıplak eller ve küçük çapalarla kazılar yapıldı. Çalışmalarımızı büyük bir hassasiyetle ve tarihe azami saygı çerçevesinde yürüttük. Bu noktada Anıtlar Kurulu başkan ve üyelerine de bu süreçte verdikleri destek ve yönlendirmeleri için de ayrıca teşekkür borçluyum. Proje çerçevesinde inşaat alanını yarı yarıya düşürerek şehircilik adına eşine az rastlanır bir çalışma ortaya koyduk. Şükran kentsel dönüşümünün bu ilk temeli, Bizim Meram’a, Benim Şehrim Konya’ya Hayırlı olsun.”
'YENİ BİR ÇIĞIR AÇTI'
Bu dönüşümü önemli kılan özelliklerden birinin de bölge itibariyle şehrin merkezindeki bu alanın ranta kurban edilmemesi olduğuna vurgu yapan Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, bununla ilgili olarak ta şu görüşlere yer verdi; “Dönüşüm çalışmaları genellikle yoğunluk veya kat artırımı şeklinde yapılırken bizler burada imar yoğunluğunun ve yapı stokunun azaltılarak doğal alanların çoğaltılıp yatay mimariye uygun yapıların inşa edileceği ve bölgesel nüfus yoğunluğunun azaltılacağı bir dönüşüm anlayışını uyguladık. Bu durum eşine az rastlanan bir durumdur. Yıkımdan önce 217 bin metrekare konut, 45 bin metrekare de işyeri olmak üzere yaklaşık 262 bin metrekarelik inşaat alanına sahip binaların bulunduğu bölgede bizim yapmayı planladığımız ve projelendirdiğimiz inşaat alanı 117 bin metrekare civarında. Meram Belediyesi olarak yaptığımız fedakarlık ortada. İşin kolayına kaçmadık. Rantı da düşünmedik. Belki de işin en zor olan taraflarından biri buydu ama bunu da başarmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Şehrimiz genelinde yapılan yatırımlarda bunun başka örneklerini de görmek mümkün. Şükran Dönüşüm Projesi gerek maliyet olarak gerekse alan olarak sadece Meram’ın değil Konya’nın en büyük projelerinden biri. Özellikle maliyeti bakımından sadece Meram’ın değil Konya’nın da devasa projelerinden biridir. Böylesi ciddi bir maliyet, emek ve ekip gerektiren bu çalışmada bu aşamaya geçmiş olmaktan mutluyuz, gururluyuz” diye konuştu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.