Dolar (USD)
34.19
Euro (EUR)
38.12
Gram Altın
2923.98
BIST 100
9769.26
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Memur-sen, Kamu-Sen'in teklifini masaya taşıdı

Toplu Sözleşme görüşmeleri devam ediyor. Salı günü ise görüşmelere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik Başkanlık edecek. Masada memurların temsilcisi ve sözcüsü 850 bin üyesiyle Memur-Sen olacak.
Memur-sen, Kamu-Sen'in teklifini masaya taşıdı
09 Ağustos 2015 11:39:00
Toplu Sözleşme görüşmeleri devam ediyor. Salı günü ise görüşmelere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik Başkanlık edecek. Masada memurların temsilcisi ve sözcüsü 850 bin üyesiyle Memur-Sen olacak.

Masada kamu görevlilerini temsil eden Memur-Sen'in "Dayanışma Aidatı" çıkışı ise sendikaları birbirine düşürdü. Kamu-Sen, yetkili konfederasyon olduğu dönem teklif ettiği dayanışma aidatına şimdi karşı çıkıyor. Memur-Sen ise dayanışma aidatında ısrarlı.

BÜROKRATLAR ILIMLI, KAMU-SEN ÇELİŞKİ İÇERİSİNDE

Öte yandan Milat'ın edindiği bilgiye göre Kamu İşveren Heyeti bütçeye ek bir yük getirmediği için Memur-Sen'in teklifine sıcak bakıyor. Kamu-Sen ise 2010 yılına kadar gündemde tuttuğu teklife bugün karşı çıkarak bir nevi örgütlenmenin önüne set koymakla suçlanıyor.

Devam eden toplu sözleşme görüşmelerinde masada kamu görevlilerini temsil eden Memur-Sen'in "Dayanışma Aidatı" çıkışı sendikaları birbirine düşürdü. Kamu-Sen, yetkili konfederasyon olduğu dönem teklif ettiği dayanışma aidatına şimdi karşı çıkıyor. Memur-Sen ise dayanışma aidatında ısrarlı.

3 milyon 200 Bin kamu görevlisi ile 2 milyonu aşkın memur emeklisini ilgilendiren zam pazarlığı devam ediyor. Pazarlık masasında sadece kamu görevlilerinin mali hakları değil sosyal ve sendikal haklar da tartışılıyor. Kamu İşveren Heyeti ile Kamu Sendikaları Heyeti arasında hararetli tartışmalara sahne olan görüşmeler devam ederken, sendikalar arasındaki fikir ayrılıkları gündemin diğer sıcak maddeleri olarak öne çıkıyor.

DAYANIŞMA AİDATI MASADA HARARETİ ARTTIRABİLİR

Kamu İşveren Heyetinin Başkanlığını da yapan yetkili konfederasyon Memur-Sen'in Genel Başkanı Ali Yalçın'ın katıldığı bir televizyon programında dayanışma aidatı ile ilgili sözleri, sendikalar arasında fikir ayrılığını yeniden gündeme getirdi. Yalçın, dayanışma aidatının masada tartışmayı kopartacak ve hatta masayı tıkayabilecek bir argüman olduğunu söylemesinin ardından diğer sendikaların bu talebe karşı çıktıkları öğrenildi.

MEMUR-SEN, KAMU-SEN'İN TEKLİFİNİ MASAYA TAŞIDI

Örgütlü olan kamu görevlileri ile olmayanlar arasında bir fark olması gerektiğini savunan Memur-Sen, dayanışma aidatı ödenmesini isterken Kamu-Sen, bu teklife karşı çıkıyor. Kamu-Sen'in 2003 yılından 2010 yılına kadar savunduğu dayanışma aidatına ilişkin teklifini hiç değiştirmeden masaya taşıyan Memur-Sen yetkilileri, Kamu-Sen'in bu tutarsız tavrının samimiyetsizlik olduğunu dile getirerek, "Düne kadar savundukları ve toplu görüşme teklifleri arasında yer alan dayanışma aidatı talebine, bu gün biz masaya getirdiğimiz için kaşı çıkılıyor. Bu tutarsızlık ve samimiyetsizliktir" şeklinde tepki gösterdiler.

İŞÇİLERLE İLGİLİ DÜZENLEME MEMURLAR İÇİN DE İSTENİYOR

Türkiye'nin de taraf olduğu İLO sözleşmesinde taahhüt edilen örgütlenmeyi teşvik bağlamında işçi sendikalarında bulunan dayanışma aidatı, kamu görevlileri sendika kanununda yer almıyor. İşçiler için akdedilen toplu iş sözleşmesinden, yetkili sendika üyeleri yararlanırken bu sendikaya üye olmayanlar ancak dayanışma aidatı ödeyerek sözleşme kazanımlarından yararlanabiliyorlar. Aynı hükümlerin memur sendikaları için de geçerli olmasını isteyen memurlar, yetkili sendikaya üye olanların sözleşmeden karşılıksız, diğer kamu görevlilerinin ise dayanışma aidatı ödeyerek yararlanması gerektiğini savunuyorlar.

BÜTÇEYE YÜK GETİRMEDİĞİ İÇİN KABUL EDİLEBİLİR

Masada tartışılan konular bütçeye getireceği ilave yük boyutuyla değerlendirilirken Memur-Sen'in bu talebinin bütçeye ekstra bir yük getirmemesi nedeniyle kabul edilmesi bekleniyor. Teklif kabul edilirse, kamu görevlilerinden sendikası olmayanlar ile yetkili sendika dışındaki sendikalara üye olanlar, toplu sözleşme kazanımlarından yararlanmak için yetkili konfederasyon olan Memur-Sen'e bağlı sendikalara dayanışma aidatı ödeyecekler. Dayanışma aidatı, kamu görevlisinin üye olduğu sendika veya konfederasyon tarafından ödendiği için bütçe dengelerini etkilemeyecek. Bu durum, teklifin maliye uzmanları tarafından kabul edilebilecek ve masan geçebilecek bir teklif olduğu şeklinde yorumlanıyor.