Mehmetçik nefes aldırmıyor! Terör şehirde bitti!
Neşat GÜNDOĞDU/ANKARA
Türkiye'de şiddetin her türlüsüne karşı açılan savaşta hükümetin almış olduğu kararlar ve sahada uygulamış olduğu önemli çalışmalar var. Bu çalışmalar kapsamında halka dokunarak düzeni sağladıklarını belirten Aile ve Sosyal Politikalar Eski Bakanı ve AK Parti Denizli Milletvekili Dr. Sema Ramazanoğlu devletin arka planda ne kadar büyük işler başardığını Milat'a anlattı.
"Toplumsal bir çalışma başlattık"
Aile ve Sosyal Politikalar Eski Bakanı ve AK Parti Denizli Milletvekili Dr. Sema Ramazanoğlu şiddetin öğrenilen bir şey olduğunu söyleyerek insanların şiddeti bir yerlerden ilham gelerek yapmadığını dile getirdi.
Dr. Ramazanoğlu, "Bir çocuk babasından ya da kendisinden fizik ya da yaşça büyük evdeki bireylerden birisinden şiddet gördüyse veya mahallede şiddet gördüyse, kendisine uygulanan şiddeti öğrenip bir güce eriştiğinde o şiddeti uygular hale dönüşüyor. şiddet toplumsal bir sorundur. Alkol, uyuşturucu vb. madde kullanımları da şiddeti getiren faktörlerdendir" şeklinde konuştu.
Bütün bunlara baktığımız zaman şiddeti önleme adına yasalarla yapılan bir takım düzenlemelerin yeterli olmadığını gördüklerini söyleyen Dr. Ramazanoğlu, "Toplumsal bir çalışma yapmamız gerektiğini anladık. Bunun için bakanlığımız döneminde çok özel bir çalışma başlattık. Projenin ismi ASDEP: Aile Sosyal Destek Projesi. Bu projenin temel hedefi: Aile içerisindeki şiddeti doğuran sorunları çözmek" ifadesini kullandı.
"Teröre karşı zafer kazanıldı"
ASDEP projesini ilk önce terör mağduru coğrafyada başlattıklarını söyleyen Dr. Ramazanoğlu yapılan büyük icraatları şu şekilde ifade etti: "Biliyorsunuz çukurlar kazılmıştı. Terörün en şiddetli olduğu dönemlerdi. Güvenlik güçlerinin çıktığı gün biz 150 kişilik ekibimizle şehre girip bütün aileleri hem rehabilite ettik hem de sosyal anlamda onların adaptasyonu konularında çalışmalar yaptık. O çalışmalarda hala devam ediyor. Ve bugünde semeresini görüyoruz. Bn bölgede oluşturulan barış ikliminin o günkü atılan tohumlardan geldiğini görüyoruz. Biz hem güvenlik tedbirlerini sağlayarak hem de ASDEP'i kullanarak orada bir refah sağladık. Aileyi güçlendirdik. Çocukların okula gitmesini sağladık. Güvenlik güçlerimiz doğuda PKK zulmüne karşı büyük başarılar elde etti ama bu işin bir de sosyal başarısı var. Sosyal bir devrim var. Bu da hükümetimizin yapmış olduğu çalışmalar ile her bir vatandaşa tek tek dokunarak gerçekleşti."
"Sorunları bir bir çözüyoruz"
Dr. Ramazanoğlu, terörün bölgedeki ailelerde ortaya çıkardığı tüm sorunları ASDEP projesi ile nasıl çözdüklerinin detaylarını da şu şekilde paylaştı: "Sosyal danışman aileye gidiyor. Bu aile de ekonomik zorluk, uyuşturucu, engelli bir birey, kronik bir hastalık mı olduğunu araştırarak yaptığı gözlemler ve görüşmeler ile bunları tespit ediyor ve aileyi yönlendiriyoruz. Bu insanlara, sağlık hizmetlerinden nasıl yararlanacağı, ekonomik problemlerle baş edebilmek için devletin hangi mekanizmalarına müracaat edeceği bilgisi veriyoruz. Eğitime devam edemeyen çocuklar, engelli bir bireyin bakımı gibi birçok soruna çözüm üreterek aile içerisinde oluşan şiddet ve parçalanma gibi nice sorunu orada çözüyoruz. Çocukların, teröristlerin ağına düşmemesi için okul çağındaki çocukları okula gönderiyoruz. Maddi yetersizlikleri varsa, evde çorba kaynamıyorsa o zaman aileye çocuklar için yardım yapıyoruz. Kız çocukların okula gitmesi için daha yüksek yardımlar yapıyoruz. Sağlık problemlerini çözüyoruz, babaya iş sağlıyoruz. Bir seferlikte değil, haftada iki, üç defa ziyaretlerle psikoterapi yapılıyor o ailenin tekrar birbirleriyle sağlıklı iletişim r ortam oluşturmuş oluyoruz. Çocuklar oturup ders çalışıyorlar. Şırnak, Hakkari, Silopi, Cizre'den sınavları kazanan çocuklar doktor, mühendis, sanatçı olmak istiyorlar."
"Biz büyük devletiz"
Bölge insanının devletini ne kadar sevdiğini özel bir anısıyla da Milat ile paylaşan Dr. Ramazanoğlu şunları dile getirdi: "Güvenlik güçlerinin çıktığının ertesi gün Silopi'ye gittik. Herkes çok gergin, şehir çok gergin. 'Bir esnaf ziyareti yapalım' dedim. Güvenlik güçlerinden arkadaşlar çok sıcak bakmadılar, 'Daha düne kadar burada çatışmalar oldu. Esnaf ziyareti çok riskli bir şey, Birkaç ev ziyaretiyle yetinelim' dediler.
'Yok, esnaf ziyareti yapalım' dedim. Ve biz sokağa çıktık. Esnafları sırayla dolaşıyoruz. Bir esnafın önüne geldiğimizde, arkadaşlar orayı geçmek istediler. O esnafta 'Buyurun, bizimde bir kahvemizi için' dedi. Güvenliktekiler bilgi verdi, 'Bu esnaf PKK ile organik bağ içerisinde, ailenin bir kısmı Kandil'de; biz biliyoruz, geliyorlar gidiyorlar. Böyle bir şey var' dediler. 'Bir dakika arkadaşlar' dedim güvenlik görevlilerimize, sonra esnafa dönerek, 'Geliyorum sizin davetinize icabet ediyoruz' dedim ve o esnafın dükkanına girdik.
Dedim ki, kapıda böyle bir tereddüt oldu. Buraya girme girmeme konusunda. Ben buraya geldim. Diyorlar ki, bakın ailenin yarısı dağdau2026 'Vallahi öyle' dediler. 'Peki niye öyle' dedim. 'İşte çözüm süreciydi falan devletin gücü, elini ayağını çekince, biz nerede duracağımızı bilemedik ve bir gücün yanında durduk, o da PKK. Ama biz aslında devletin yanında durmak istiyoruz' dediler. Dedim ki 'biz devletiz. Ben herhangi bir şahıs değilim. Ben devlet adına buradayım. Biz buradayız. Biz buradaysak siz neredesiniz onu söyleyin' dedim. 'Evet sizin yanındayız' dediler. O zaman dedim ki, getirin kahvelerimizi içelim. Bu kadar açık ve net."
ÇOK ÖZEL BİR PROJE!
Aile ve Sosyal Politikalar Eski Bakanı Dr. Sema Ramazanoğlu, bakanlığı döneminde Aile Sosyal Destek Programı (ASDEP) adıyla çok önemli bir proje başlattıklarından bahsetti. Eski Bakan, güvenlik güçlerinin dağlarda bitirdiği terör örgütünün şehirlerdeki etkilerini de bu proje ile söküp attıklarını belirterek PKK'yı bölge de nasıl bitirdiklerini Milat'a anlattı.
BÖLGE HALKI DEVLETİNİ BULDU
Devlet, terörün yıprattığı ailelerde baş gösteren sorunların çözümü için başlatılan ASDEP projesi ile bölgedeki yaraları sardı. Silopi'de çatışmalar sonrası ziyarete gittiğini belirten Dr. Ramazanoğlu önemli bir anısını paylaştı. Bölgedeki vatandaşın aslında devletini ne kadar özlediğini gözler önüne serdi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.