Dolar (USD)
32.58
Euro (EUR)
34.77
Gram Altın
2507.22
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Mehmet Özhaseki Adıyaman'ı ziyaret etti

Yeni kabinede Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı görevine getirilen Mehmet Özhaseki, deprem bölgesine ilk ziyaretini gerçekleştirdi.
Mehmet Özhaseki Adıyaman'ı ziyaret etti
08 Haziran 2023 14:19:09
Yeni kabinede Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı görevine getirilen Mehmet Özhaseki, deprem bölgesine ilk ziyaretini gerçekleştirdi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından devlet-millet el ele kısa sürede yaralar sarılmak için çalışmalar başladı.

Kısa sürede depremzede vatandaşlar geçici yerleşim yerlerine yerleştirilirken bir diğer yandan da kalıcı konutlar yükseliyor.

Aynı zamanda seçim sürecine girilen Türkiye'de tarihi seçimin galibi yeniden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oldu.

Yeni kabinenin kurulmasıyla bakanların ilk ziyaretleri de gerçekleştiriliyor.

Özhaseki'nin ilk ziyareti afet bölgesine

Bu kapsamda Çevre Şehircilik ve İklim Bakanı Murat Kurum'un görevini devralan Mehmet Özhaseki'nin ilk ziyareti afet bölgesine oldu.

Bakan Özhaseki, depremlerde büyük yıkıma uğrayan Adıyaman'da yeni konutları inceledi.

'319 bin konutun 1 sene içerisinde teslim edilmesi gibi bir sözümüz var'

İncelemelerinin ardından açıklamalarda bulunan Özhaseki, şunları söyledi:

Evet 6 Şubat'ta Asrın felaketi olarak isimlendirilse de bana göre Anadolu tarihinde başımıza gelen en kötü felaketle karşı karşıya kaldık.

Çünkü 11 ilimiz yüzlerce beldemiz köyümüz bundan etkilendi ara ara rakamlar değişmekle birlikte şu anda 680 bin civarında konut yapmamız lazım.

170 bin civarında ise iş yeri, ahır, depo gibi binaları inşaa etmemiz gerekiyor.

Haliyle devlet millet olarak ilk günlerde vatandaşların kurtarılması ilk yardım gibi çalışmaları yürüttük ama şu an bu durum haliyle sürdürülebilir değil.

Şu an kalıcı konutların yapılması gerekiyor. Bunlarında sağlıklı şekilde yapılması gerekiyor.

Depreme dayanıklı şekilde yapılması gerekiyor. Ve vatandaşın içinde uzur bulacağı şekilde çok hızlı şekilde inşaa edilmesi icap ediyor.

Sayın Cumhurbaşkanımızın da bu konuda millete tahaddüdü var.

319 bin konutun 1 sene içerisinde teslim edilmesi gibi bir sözümüz var.

Bundan dolayı ki biz kabine toplantılarının ardından bir iki günlük birifikle ilk işimizi deprem bölgesinde başlattık.

Gördüğünüz gibi bir tarafta inşaatlar devam ediyor, yer tespitleri yapılıyor temeller atılıyor. Sadece TOKİ eliyle değil Bakanlığımıza ait değişik birimlerle konutların yapımı hızla devam ediyor.

'9 milyon fidan dikimini başlatıyoruz'

Bugün bir açılış için de geldik. Dünya çevre haftasındayız. 5 Haziran ile başlayan haftayı tüm dünya çevre haftası olarak kutluyor. Adıyaman’da 500 dönümlük Millet Bahçemiz var.

8 ilde millet bahçesi açılışını topluca yapmış olacağız. 9 milyon fidan dikimini başlatıyoruz. Adıyaman’dan deprem bölgelerinden başlatmayı düşündük.

Sonra planımızda Hatay, Kahramanmaraş var sonra ikinci derecede etkilenen illerimiz var. Gece gündüz demeden koşacağız inşallah.

'TOKİ’den ev almak için herkes sıraya giriyor"'

Bakan Özhaseki, depremlerin ardından TOKİ konutlarının sağlamlığının dikkat çektiğini vurgulayarak şöyle dedi:

Dairelerin hepsi zemin etütleri başlanarak işe başlanıyor. 99’da Türkiye büyük felaket ile karşı karşıya kalmıştı. Sonrasında yönetmelikler değişti. Ondan sonra yapılan binalar nispeten daha sağlam vaziyette devam etti.

Felaket bize iyi ders olması lazım. Yeniden tüm yönetmelikleri gözden geçirmemiz icap ediyor. Şu anda yapılan konutların hepsi sağlam zeminlere yapıldı. 3+1’de her aile oturabilir. TOKİ’de konutlar hususunda şikayet duymadım. Deprem sonrası görüldü ki TOKİ işini iyi yapıyor. TOKİ’den ev almak için herkes sıraya giriyor.