Medial malleol kırığı nedir? Kaç günde iyileşir?
Kırıklar insan hayatında pek de az sayılmayacak derece rastlanılan rahatsızlıklardır. Peki Medial malleol kırığı nedir? Kaç günde iyileşir? Travma sonucu bir ortopedi uzmanına gözükerek uygun tedavi yöntemleri izlenmelidir.
Ayak bileği kırıkları çok sık görülür. Trafik kazaları, yüksekten düşme ve spor yaralanmaları, bu tür kırılmaların nedenlerinden bazılarıdır. Burkulmalardan birine çok benzer bir mekanizmadır, ancak daha büyük çarpma, kuvvet ve burulma hızı ile de yakından alakalıdır. Obezite hastaları, yaşlılar ve sigara içenler, bu tip travmalardan etkilendiklerinde bileğin kırılmasına daha duyarlıdırlar.
Ayak bileği, ayak hareketlerinin vücudu itecek ve toprağa karşı etkilerini emebilecek kadar hassas ve güçlü olabilmesi için aynı zamanda dengeli ve esnek olması gereken bir yapıdır.
Ayak bileği eklemi, bacağın, kemiğin ve fibulanın iki kemiği ve ayağın bir kemiği olan talus tarafından oluşturulur. Birbirlerine sıkıca bağlanan çeşitli bağlarla bağlanırlar, ancak ayak bileğinin bolca hareketine izin verirler.
En çok terminal kısımlarında, bu kemikler malleol adı verilen iki çıkıntı oluşturur. Fibula lateral malleolleri oluşturur ve tibia medial malleolus oluşturur. Bu çıkıntılar, talusu tutan ve aynı zamanda tibia altında hareketine izin veren "pençe kolları" gibidir.
Lateral ligament kompleksi üç ligament tarafından oluşturulur: anterior talofibular (LTFA), kalcainnefibular (LCF) ve posterior talofibular (LTFP). Ayağın içe doğru (içe doğru) hareketi ve iç rotasyonu aşmasını önlerler. Anterior talofibular ligament, ayak bileği burkulmalarında en hassas ve en yaralıdır.
Medial kısmın bağına deltoid denir. İki katlıdır ve eversiyonu (dışa doğru hareketi) ve ayağın dış rotasyonunu önler. Bu bağlar, ayak bileği kırıkları ile yakından ilişkilidir ve travma sırasında yaralanma ve kopmalara neden olur.
Ayak bileği hareketleri oldukça karmaşıktır. Fleksiyon ve ekstansiyon meydana geldiğinde, bu hareketlere rotasyon ve kayma eşlik eder. Bu nedenle, eklemleri ve ilgili yapıları etkileyen herhangi bir kırık, kalıcı fonksiyonel kısıtlamaya yol açabilir.
Hastanın öyküsü ve travma raporu ilk tıbbi değerlendirme için önemlidir ve şüpheli bir kırık olduğunu gösterebilir. Tabandaki ayağın desteklenememesi, ayak bileği kemiğinin palpasyonunda ağrı, belirgin şişlik ve morarma, genellikle ayak bileği kırıklarında görülen klinik belirtilerdir. Bilek kırığı belli cihazlar ile kolaylıkla saptanabilmektedir.
X-ışını, kırık özelliklerinin yeri ve derecesi, kemik fragmanlarının sapması ve ilişkili ligament lezyonları, özellikle tibiofibular eklem (sindesmozis) lezyonu gibi tedavi için önemli bilgiler sağlar.
Ayak bileği kırıkları için karmaşık ve çeşitli derecelerde ve farklı derecelerde olmaları nedeniyle karmaşık sınıflamalar vardır. Temel olarak, ayak bileğinin sadece bir tarafını, unimalleolar olarak adlandırılan ya da her iki tarafa da bimalleolar denilen yapıları dahil edebilirler. Yani, fibula (lateral malleolus) veya tibia (medial malleolus) veya her iki kemikte bir kırık meydana gelebilir. Tibiada posterior bölümün kırığı lateral ve medial malleolus kırığı ile birlikte meydana geldiğinde, bir kırıktan söz edilebilir.
Ciddi travma, ayak bileğindeki kırık dislokasyonu olarak adlandırdığımız, kırıkla ilişkili ayak bileği kemiklerinin tamamen çıkmasına yol açabilir. Bazı durumlarda, cilt hasarı ve kemiğe maruz kalma meydana gelebilir ve bu da maruz kalan kırıklara neden olabilir. Ayak bileğinin normal anatomisini temizlemek, tamir etmek ve düzeltmek için acil tedavi gerektiren önemli yaralanmalardır.
Hemen hemen tüm ayak bileği kırıkları olarak eklem kırıklar hareket tutmak ve erken aşınmasını önlemek için yeniden düzenlenmiştir ve hassasiyetle sabitlenmelidir. Ameliyat olmadan tedavi ortopedik alçı veya sert çizme, koltuk değneği kullanılması ve ortopedik radyolojik kemik iyileşmesini tamamlamak için takip ile sağlanır.
Endike edildiğinde, ayak bileği bir veya iki tarafına insizyon, kemik parçalarının orijinal pozisyonlarına indirgenmesi ve vidaların ve metal plakaların kullanımı ile fiksasyon ile cerrahi tedavi uygulanır.
Cerrahi prosedürü uygulamak için en uygun zaman değişebilir. Büyük ödem varlığı (şişlik), cildin kabarması, yaralanma veya sıyrıklar, dokuların koşulları iyileşene kadar birkaç gün içinde ameliyatı geciktirebilir.
Tibiofibular eklemin (sindesmoz) lezyonu veya açılması cerrahi olarak teşhis edilmeli ve tedavi edilmelidir. Bu durumda, eklemin "kelepçesini" tam bağ iyileşene kadar kapalı ve stabil tutan uzun bir vida veya tutucu mekanizma kullanılır. Cerrahi sonrası davranış, hastanın sağlığına ve kemik kalitesine ve işlem sırasında elde edilen fiksasyon stabilizasyon derecesine göre, her bir kırık tipi için kişiselleştirilmelidir.
Çoğu durumda, sabit bir hareketsizleştirme botu kullanılır ve yaklaşık 45 gün boyunca desteğe izin verilmez. Pansumanlar yapılır ve dikişler iki haftada alınır.
Fizyoterapi ve ayak bileği fonksiyonunu geri kazanmaya yönelik egzersizler, önceden semptomatik iyileşme ve X-ray'a kemik konsolidasyonu bulgularının olduğu durumlarda erken başlanır.
Bilek Kırıkları İyileşme Süresi Nedir?
Ayak bileği kırıklarının iyileşme süreci kırığın boyutuna ve şiddetine göre farklılık göstermektedir. Hastaların tedavisi için süreç belirlendikten sonra hastalar tedaviye alınır. Cerrahi müdahalelerden sonra iyileşme süreci bazen aylar alabilirken alçı ile yapılan tedaviler çok daha kısa sürebilmektedir. Bilek kırıkları için en doğru zamanı ortopedistler belirlemektedir. Bu süre ise yapılan tetkikler neticesinde de farklı bir boyuta ulaşabilmektedir.
Kırık bir ayak bileğinin iyileşmesi yaklaşık 6 ila 12 hafta sürer, ancak alt bacağın ve ayağın tam hareketinin yeniden kazanılması daha uzun sürebilir.
İşe ne kadar süre geri döndüğünüz, ayak bileğinizi ne kadar kırdığınıza ve yaptığınız işin türüne bağlıdır, ancak muhtemelen en az dört ila altı hafta boyunca tedavi devam edecektir.
Ayak bileğinizi hareket ettirmek ve istirahat etmek için cerrahınızın tavsiyesine uyun. Hastaneden taburcu edildikten sonra takip polikliniğinde tüm randevuları almanız önemlidir.
Kendiniz yapamayacağınız için arkadaşlarınızı veya ailenizi sizin için alışveriş yapmasını isteyin. Ancak, siz, koltuk değneklerinizin etrafında dolaşıp merdiveni yönetebileceksiniz. Size, iyileşmenizi hızlandırabilecek egzersizler gösterecek bir fizyoterapist sevk edilebilir.
Bilek Kırıklarında Bulgular Nelerdir?
Ayak bileği kırıklarının belli semptomları bulunur. Bu semptomlar ise kırık oluşumunun teşhis edilebilmesi için oldukça önemlidir. Bilek kırıklarının yaygın belirtileri ise aşağıda yer almaktadır.
Akut ağrı,
Palpasyonda ağrı,
Ödem ve hematom,
Şekil bozukluğu,
Ayak bileği hareket ederken ağrı,
Ayakları yere desteklemenin zorluğu.
Bilekte Ağrı
Ayak bileği ağrısı, bir veya iki bilekte herhangi bir rahatsızlık anlamına gelir.
Ayak bileği ağrısı genellikle bir bükülmeden ya da kırılmadan dolayı meydana gelir. Ayak bileği burulması, kemikleri birbirine bağlayan bağlar için bir yaralanmadır.
Çoğu durumda, ayak bileği burcu içe doğrudur ve ligamentlerde küçük laserasyonlara neden olur. Yırtılma, şişlik ve çürüme neden olur, bu da eklem üzerinde ağırlık taşımasını zorlaştırır.
Ayak bileği kırıklarına ek olarak, ağrı da neden olabilir:
Tendonların (kasları kemiğe bağlayan) veya kıkırdağın (eklemleri minder yapan) yaralanması veya şişmesi
Ayak bileği eklemlerinin enfeksiyonu
Osteoartrit, gut, romatoid arterit ve Reiter sendromu ve diğer arterit tipleri
Ayak bileği yakın bölgelerde ağrıya neden olabilecek sorunlar arasında şunlar vardır:
Bacaktaki kan damarlarının tıkanması
Topuk ağrısı veya lezyonlar
Sinir hasarı (tarsal tünel sendromu veya siyatik gibi)
Şişlik ve Morarma
Ayak bileği kırıkları oluştuğunda hastalarda şişme ve morarma gibi durumlara sıklıkla rastlanır. Hastalar kırık ile karşı karşıya kaldıkları takdirde bilekte siyaha çalan morarmalar oluşmaktadır. Kırılan bölge hızlı bir şekilde şişmeye başlar. Bu durum ağrıyı ve sızlamayı da beraberinde getirir. Pek çok hasta bu tip belirtiler ile karşı karşıya kaldığı takdirde kendisinde bir kırık tipi oluştuğunun farkına varabilmektedir.
Hareketsizlik
Ayağı kırılan hastalar genellikle kırılmış olan ayak bileğini hareket ettirmede zorlanmaktadır. Ayağın üzerine basamama ya da buna benzer problemler sıklıkla görülmektedir. Bu tip vakalarda hastaların bir kırığının olduğunu anlamamaları anormal bir durum olarak görülür. Diğer semptomlar ile karşılaştırma yapıldığında kırıktan bahsetmek mümkün olabilmektedir. Ayak bileği kırıkları hareket ettirilemiyor ise mutlaka bir uzman hekim ile iletişim kurulması önem taşır.
Uyuşma ve Soğuk Hissi
Bilekte oluşan kırıkların büyük bir kısmında soğukluk ya da uyuşma gibi hislerden bahsedilir. Sinirler zarar görmüşse ya da kemik uçlarında tahribat söz konusu ise bu belirtiler mutlaka saptanmaktadır. Eğer ayak bileğiniz kırıldıysa ve uyuşma ya da soğukluk gibi hislerden bahsediliyorsa mutlaka bir uzman ile iletişime geçilmesi ve tıbbi yardım talep edilmesi gerekmektedir.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.