Meclis'te vekil göçü başladı
TBMM’de 27’inci dönem, 14 Mayıs seçimleri ile birlikte sona erecek. Milletvekillerinin yarısından fazlası listelere giremeyince, Meclis’te âdeta bu sıralarda ‘Milletvekili göçü’ yaşanmaya başladı. Odalarını boşaltmaya başlayan milletvekilleri bir yandan da bundan sonraki hayatlarının planlarını yapıyor.
AK Parti’den 181, CHP’den 65, İYİ Parti’den 25, MHP’den 5, HDP’ den 33 milletvekili bu dönem liste dışı kaldı. Bağımsızlar ve diğer partilerle birlikte toplam 319 milletvekili, 28’inci dönemde TBMM’de bulunmayacak. Odalarını boşaltmaya başlayan milletvekillerine TBMM yönetimi lojistik destek veriyor. İsteyen milletvekillerine eşyalarının taşınmasında eleman desteği de veriliyor. TBMM yönetimi bir yandan da boşaltılan odaları yeni seçilecek milletvekilleri için hazırlıyor. Boş odalarda ihtiyaç duyulan tadilat ve temizlik işlemleri yapılıyor.
'Mecbur alışacağız'
Özellikle AK Parti’de uzun yıllardır parlamentoda görev yapan ve üç dönem kuralı sebebiyle liste dışı kalanlar için zorlu bir ‘alışma süreci’ de başlıyor. Odalarını boşaltan AK Partili üç dönemlik milletvekillerinden bazıları “Sudan çıkmış balığa döndük. Odayı boşaltmaya başlayınca, işin ciddiyetinin farkına vardık. Alışmak zor ama mecburen alışacağız. Birkaç ay geçince yeni duruma da alışırız” dedi. Üç dönemlik bir diğer milletvekili ise “Alışkanlıklar kolay kolay değişmiyor. Geçen gün sabah evden çıktım. Niyetim aslında turlamaktı. Ama bir baktım Meclis’e gelmişim, araba da alışmış demek ki, Meclis’e gidiyor doğrudan” diyerek espri ile karışık bulunduğu durumun zorluğunu anlattı.
Vekillik hayatları sona erenlerden bazıları, 14 Mayıs’tan sonra oluşacak tabloya göre planlamalarını yapacak. Bazıları yeni dönemde bakanlık veya bakan yardımcılığı gibi görevlere tayin edilecekleri umuduyla yeni hükûmeti bekleyecek. Yeni kabine ve bürokrasi yapılanmasına görev almayacaklar ise siyasetten önceki işlerine dönmeyi planlıyor. Avukatlık, arabuluculuk yapmayı planlayan milletvekillerinin yanı sıra, akademik hayatına veya ticarete dönmeyi düşünen çok sayıda milletvekili de bulunuyor.
Primleri TBMM'den
Öte yandan liste dışı kalan milletvekillerinden bazıları EYT düzenlemesinden faydalanarak emeklilik hakkı elde etti. Ancak henüz emeklilik hakkı bulunmayan milletvekillerinin sigorta primleri ise dört sene boyunca TBMM tarafından ödenmeye devam edecek.
Kaynak: Türkiye Gazetesi
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.