Meclis toplum iradesinin yansımasıdır
Hukukçular Derneği'nin düzenlediği Hukuk Okulu 2 konferansında konuşan Prof. Dr. Atilla Yayla 'hukuksuz hukukçular ve hukukun art niyeti' konusuna değindi.
Haber: Özlem DOĞAN
İstanbul Ticaret Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Atilla Yayla, Hukukçuların bugün ak dediklerine yarın kara diyebildiklerini belirterek, "bir yerde hukuk hakimiyetinin olması için mahkemelerin tarafsız ve bağımsız olması gerekir" diye konuştu.
Hukuk yapan organlardan öncede hukukun olduğunu ve buna doğal hukuk dendiğine vurgu yapan Prof. Atilla Yayla sözlerine şöyle devam etti:
"Parlamentonun iradesini kim ya da ne sınırlayacak? Ya da onu sınırlayan heyeti kim teftiş edecek? Bu böyle sonsuza kadar sorgulanabilir. Hukuk kuralları ile ahlak kuralları arasındaki fark şudur; ahlak kurallarının manevi bir yaptırım gücü vardır. Hukuk kurallarının uygulanmasında ise cebir vardır."
Masumiyet ilkesinin, suçu ispat edilene dek kişinin masum olduğu anlamına geldiğini söyleyen Atilla Yayla, en büyük mahkemenin meclis olduğunu, çünkü meclisin toplumun iradesini yansıttığını söyleyerek sözlerini şu şekilde sürdürdü:
HAKİMLER TALİMAT ALMAMALI
"Bizler yargının tarafsız ve bağımsız olmasını umut ediyoruz. Bağımsızlık ne demek? Hakimlerin talimat almaması demektir. Tarafsızlık ise vatandaşlar arasında şu veya bu sebeple ayrımcılık yapmaması demektir."
Yargı içinde ayrı bir yapılanma varsa ne olacak sorusunu gündeme getiren Yayla, kamu otoritesi olan herkesin denetlenmesi gerektiğini söyleyerek yargının da hata yapabileceğini ve bazen keyfi karar verenlerinde bulunduğuna dikkat çekti. Yargının yaptığı hatalara karşı nereye başvurulması gerektiği hususunda ise çözüm olarak; seçilerek görev başına gelmesi ya da hükümetin seçilmiş olduğundan dolayı yargıya müdahil olabileceğini belirtti.
Delillerin ahlaklı bir şekilde elde edilmesinin Türkiye'de ihlal edildiğine de değinen Prof. Atilla Yayla hukukçuların mutlaka denetlenmesi gerektiğini söyledi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.