Dolar (USD)
33.98
Euro (EUR)
37.82
Gram Altın
2819.73
BIST 100
9577.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Meclis toplum iradesinin yansımasıdır

Meclis toplum iradesinin yansımasıdır
26 Şubat 2014 14:18:00

Hukukçular Derneği'nin düzenlediği Hukuk Okulu 2 konferansında konuşan Prof. Dr. Atilla Yayla 'hukuksuz hukukçular ve hukukun art niyeti' konusuna değindi.

Haber: Özlem DOĞAN

İstanbul Ticaret Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Atilla Yayla, Hukukçuların bugün ak dediklerine yarın kara diyebildiklerini belirterek, "bir yerde hukuk hakimiyetinin olması için mahkemelerin tarafsız ve bağımsız olması gerekir" diye konuştu.

Hukuk yapan organlardan öncede hukukun olduğunu ve buna doğal hukuk dendiğine vurgu yapan Prof. Atilla Yayla sözlerine şöyle devam etti:

"Parlamentonun iradesini kim ya da ne sınırlayacak? Ya da onu sınırlayan heyeti kim teftiş edecek? Bu böyle sonsuza kadar sorgulanabilir. Hukuk kuralları ile ahlak kuralları arasındaki fark şudur; ahlak kurallarının manevi bir yaptırım gücü vardır. Hukuk kurallarının uygulanmasında ise cebir vardır."

Masumiyet ilkesinin, suçu ispat edilene dek kişinin masum olduğu anlamına geldiğini söyleyen Atilla Yayla, en büyük mahkemenin meclis olduğunu, çünkü meclisin toplumun iradesini yansıttığını söyleyerek sözlerini şu şekilde sürdürdü:

HAKİMLER TALİMAT ALMAMALI

"Bizler yargının tarafsız ve bağımsız olmasını umut ediyoruz. Bağımsızlık ne demek? Hakimlerin talimat almaması demektir. Tarafsızlık ise vatandaşlar arasında şu veya bu sebeple ayrımcılık yapmaması demektir."

Yargı içinde ayrı bir yapılanma varsa ne olacak sorusunu gündeme getiren Yayla, kamu otoritesi olan herkesin denetlenmesi gerektiğini söyleyerek yargının da hata yapabileceğini ve bazen keyfi karar verenlerinde bulunduğuna dikkat çekti. Yargının yaptığı hatalara karşı nereye başvurulması gerektiği hususunda ise çözüm olarak; seçilerek görev başına gelmesi ya da hükümetin seçilmiş olduğundan dolayı yargıya müdahil olabileceğini belirtti.

Delillerin ahlaklı bir şekilde elde edilmesinin Türkiye'de ihlal edildiğine de değinen Prof. Atilla Yayla hukukçuların mutlaka denetlenmesi gerektiğini söyledi.