Dolar (USD)
33.99
Euro (EUR)
37.84
Gram Altın
2819.44
BIST 100
9623.35
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

MEB'den ortak sınav duyurusu! Kapsamı genişletildi

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), geçen yıl başlattığı "ülke genelinde ortak sınav" uygulamasını bu yıl daha kapsamlı bir şekilde gerçekleştirme kararı aldı.
MEB'den ortak sınav duyurusu! Kapsamı genişletildi
07 Eylül 2024 11:42:34
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), geçen yıl başlattığı "ülke genelinde ortak sınav" uygulamasını bu yıl daha kapsamlı bir şekilde gerçekleştirme kararı aldı.

Haber: Marina Mussa

Yeni eğitim-öğretim döneminde, 6, 7, 9 ve 10. sınıf düzeylerinde aynı derslerden toplam 12 ortak yazılı sınav yapılacak. Sınavların sınıf düzeyleri ve sayısı artırılarak, ortak sınavlar bu yıl daha kapsamlı bir şekilde ülke genelinde uygulanacak.

Geçen yıl Resmi Gazete'de yayımlanan Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği ile okul öncesinden 12. sınıfa kadar ölçme ve değerlendirme uygulamalarına yönelik yeni esaslar getirilmişti. Bu mevzuat çerçevesinde, ülke genelinde ortak yazılı sınavlar ilk kez 2023-2024 eğitim-öğretim yılında uygulandı.

Geçtiğimiz eğitim öğretim yılında, 6. ve 9. sınıf düzeylerinde yapılan ortak sınavlarda ilk kez açık uçlu sorular kullanıldı. Bu soruların puanlaması, Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen bir yazılım aracılığıyla ülke genelinde 4 bin öğretmen tarafından dijital ortamda gerçekleştirildi. Öğrencilerin açık uçlu sorulara verdiği yaklaşık 5 milyon cevap puanlandı. Bu başarılı sonuçlar doğrultusunda, yeni eğitim öğretim döneminde ortak sınavlarda kullanılacak açık uçlu soru sayısının artırılması değerlendiriliyor.

Açık uçlu sorular, öğrencinin konuyu anlama düzeyini ve öğrenme sürecini şekillendirme açısından önem taşıyor. Bu uygulama ile öğretmenler, sınıf içindeki öğrencilerin gelişim düzeyini takip ederken, ülke genelindeki öğrencilerin gelişimlerini de değerlendirdi.

Geçen eğitim öğretim yılında yapılan bu uygulamalar yerinde gözlemlendi ve birçok şehirde öğretmenler odası buluşmaları gerçekleştirildi. Öğretmenlerden, öğrencilerden ve yöneticilerden ortak sınavlarla ilgili olumlu geri dönüşler alındı.

Bu geri dönüşler sonucunda, ortak sınavların daha kapsamlı şekilde uygulanmasına karar verildi. 2024-2025 eğitim-öğretim yılında birinci ve ikinci dönemde yapılacak ortak yazılı sınavların hangi kademelerde, derslerde ve tarihlerde yapılacağına ilişkin karar, illere resmi yazıyla gönderildi.

Yeni uygulamalar geldi

9 Eylül 2023 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği ile süreç odaklı ölçme değerlendirme ön plana alındı. Bu kapsamda, "4 temel dil becerisinin ölçülmesi", "ilkokullarda yazılı sınav saati uygulamasının kaldırılması", "ölçme ve değerlendirme uygulamalarında öğrencinin sürekli takip edilmesi" gibi yeni uygulamalar uygulamaya geçirildi.

2024-2025 eğitim öğretim yılında da ölçme ve değerlendirme uygulamaları Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ne uygun olarak devam edecek. Yazıda, bu uygulamalarda ülke genelinde birliğin sağlanması amacıyla uyulması gereken hususlara da yer verildi. İlkokullarda, öğrencilerin sosyal ve akademik gelişimlerini takip etmek için geliştirici değerlendirme araçları kullanılacak ve eksik veya yanlış öğrenmeler konusunda geri bildirim verilerek öğrenme süreçleri yönetilecektir.

Öğretmenler tarafından geri bildirim notları hazırlanacak

İlkokullarda süreç odaklı değerlendirme yapılabilmesi için kullanılan ölçme araçları öğrenci gelişim dosyasında saklanacak. Öğrencilerin bu araçlara verdikleri cevaplara sınıf/ ders öğretmeni tarafından geri bildirim notları hazırlanacak ve öğrenci gelişimi düzenli olarak takip edilecek.

Türkçenin doğru ve etkili kullanımını geliştirmek amacıyla, dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerileri üzerine ölçme araçları kullanılacak. Özellikle öğrencilerin yazılı anlatım becerilerinin geliştirilmesine odaklanılacak ve bu süreç özel olarak izlenecek. Öğrencinin gelişimi periyodik olarak değerlendirilecek ve öğrenci ile veliye geri bildirim verilecek.

Bir sınıf düzeyinde birden fazla şube varsa, tüm şubelerde aynı derslerin (seçmeli dersler de dahil) sınavları ortak olarak yapılacak. Ortak yazılı sınavların gerçekleştirileceği gün ve saatlerde eğitim ve öğretime devam edilecek. Kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitim gören öğrencilere yönelik ölçme ve değerlendirmelerde ise Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP) esas alınacak.

Okullar ile sınıflar arasında karşılaştırmalı veri sunulmayacak

Ülke, il, ilçe ve okul genelinde yapılan ortak yazılı sınavların sonuçlarına dayalı olarak öğrenci toplu listeleri yayımlanmayacak ve okullar ile sınıflar arasında karşılaştırmalı veri sunulmayacak.

Sınavlarda, uygulamalı sınavlar hariç, tüm sınavların soruları öğrenciler tarafından oluşturulan ve farklı bilişsel düzeyde kazanımları ölçen maddelerden oluşacak.

Dil sınavları ise iki aşamalı olacak. Türkçe, Türk dili ve edebiyatı ile yabancı dil derslerinin sınavları yazılı ve uygulamalı (dinleme ve konuşma) olarak yapılacak. Yazılı sınavlarda okuma ve yazma becerileri, uygulamalı sınavlarda ise dinleme ve konuşma becerileri değerlendirilecek. Dinleme ve konuşma sınavları, ilgili dersin yazılı sınavından önce veya sonra yapılabilecek ve konuşma sınavları belirli bir tarih aralığı olmaksızın sınav sürecine yayılacak şekilde gerçekleştirilecek.

Beden eğitimi ve spor, görsel sanatlar, teknoloji ve tasarım, müzik ve atölye dersleri gibi uygulamalı derslerin sınavları ise tüm şubelerde aynı kazanımları ölçecek şekilde yapılacak.

Öğrenci cevaplarının puanlanmasının ardından, cevap kağıtlarının öğrencilere gösterilmesi gerekecek. Öğrenciye sunulan cevap kağıdında, varsa eksik veya yanlış öğrenmeler konusunda öğretmen tarafından notlar alınacak.

Ölçme uygulamalarında "geri bildirim ve analiz" kapsamında, her sınav sonrasında ders öğretmeni tarafından öğrenci cevaplarına yönelik detaylı analizler yapılacak.

2024-2025 Eğitim-Öğretim yılı sınav tarihleri

Milli Eğitim Bakanlığı, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında yapılacak ortak sınav tarihlerini açıkladı:

1. Dönem 1. Sınavlar: 30 Ekim - 8 Kasım 2024

1. Dönem 2. Sınavlar: 30 Aralık 2024 - 10 Ocak 2025

2. Dönem 1. Sınavlar: 17 - 28 Mart 2025

Ortak sınavların yapılacağı kademeler artırıldı

Geçen yıl yalnızca 6. ve 9. sınıflarda yapılan ortak sınavlar, bu yıl ortaokul 6 ve 7. sınıflarla lise 9 ve 10. sınıfları da kapsayacak. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen 2024-2025 eğitim-öğretim yılı ortak sınav takvimi şu şekildedir:

1. Dönem 1. Yazılı Sınavları:

sınıf Türkçe: 30 Ekim 2024 Çarşamba

sınıf Matematik: 31 Ekim 2024 Perşembe

sınıf Türk Dili ve Edebiyatı: 30 Ekim 2024 Çarşamba

sınıf Matematik: 31 Ekim 2024 Perşembe

1. Dönem 2. Yazılı Sınavları:

sınıf Türkçe: 30 Aralık 2024 Pazartesi

sınıf Matematik: 31 Aralık 2024 Salı

2. Dönem 1. Yazılı Sınavları:

sınıf Türkçe: 24 Mart 2025 Pazartesi

sınıf Matematik: 25 Mart 2025 Salı

sınıf Türkçe: 27 Mart 2025 Perşembe

sınıf Matematik: 28 Mart 2025 Cuma

sınıf Türk Dili ve Edebiyatı: 24 Mart 2025 Pazartesi

sınıf Matematik: 25 Mart 2025 Salı