Dolar (USD)
35.36
Euro (EUR)
36.60
Gram Altın
2956.98
BIST 100
9830.56
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Maymun çiçeği virüsünün en tehlikeli varyantı yayılıyor

Dünya Sağlık Örgütü, maymun çiçeği virüsünün (Mpox) yeni varyantının Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin doğu sınırında hızla yayıldığını ve bu varyantın "şimdiye kadarki en tehlikeli varyant" olduğunu duyurdu.
Maymun çiçeği virüsünün en tehlikeli varyantı yayılıyor
05 Temmuz 2024 08:03:14
Dünya Sağlık Örgütü, maymun çiçeği virüsünün (Mpox) yeni varyantının Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin doğu sınırında hızla yayıldığını ve bu varyantın "şimdiye kadarki en tehlikeli varyant" olduğunu duyurdu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), maymun çiçeği virüsünün (Mpox) yeni varyantının Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin doğu sınırında hızla yayıldığını ve bu varyantın "şimdiye kadarki en tehlikeli varyant" olduğunu duyurdu. Mevcut salgın cinsel yolla bulaşmayla tetiklenmiş olsa da, bu varyantın yakın ten temasıyla da geçebileceğine dair kanıtlar var.

Salgın ölümlere neden oldu

Enfekte olanlar arasında okul çocukları, sağlık çalışanları ve tüm haneler bulunuyor. Güney Afrika'da salgın şimdiye kadar üç kişinin ölümüne neden oldu.

Mpox'un belirtileri başlangıçta oldukça belirsizdir: yorgunluk, ağrılar, ateş, baş ağrısı, solunum semptomları ve döküntü. Döküntü, diğer yaygın viral hastalıklardan daha ayırt edici olup, kaşıntılı ve ağrılı olabilir, hızla sıvı dolu kabarcıklara dönüşüp kabuk bağlar. Bu kabarcıklardaki sıvı bulaşıcıdır ve havlu veya diş fırçası gibi eşyaların paylaşılmasıyla yayılabilir. Bazı kişilerde sadece birkaç kabarcık bulunabilir ve bunları görmek zor olabilir; bazı kişilerde ise hiçbir belirti görülmez.

Mpox tedavisi esas olarak destekleyici tedavi (dinlenme, sıvı alımı ve ağrı kesici) ile yapılır. Ancak, şiddetli vakalarda hastaneye kaldırılan kişiler geniş spektrumlu antivirallerle tedavi edilebilir ve yakından izlenebilir.

Salgın Nijerya'da ivme kazandı

Son dönemdeki salgınlarda endişe verici olan, mpox hastalarından alınan eski örneklerin genetik analizine göre salgının Nijerya'da 2016 civarında ivme kazanmaya başlamasıdır. Mpox, diğer Afrika ülkelerine ve Afrika dışına yayılarak 116 ülkede tespit edilmiştir. Temmuz 2022'de DSÖ, mpox'u uluslararası endişe verici bir halk sağlığı acil durumu ilan etti. Salgının başlangıcından bu yana toplam 97.745 kişi enfekte olmuş ve 203 kişi hayatını kaybetmiştir. Vakaların çoğu daha az şiddetli klad II varyantları olarak doğrulanmıştır.

Bilim insanları, mpox'un artık insandan insana kolaylıkla yayıldığını ve sürekli iletim nedeniyle daha hızlı mutasyona uğradığını belirtmektedir. Klad Ib ve IIb adı verilen iki alt klad keşfedilmiştir. Mpox'a özgü lisanslı bir aşı veya virüs nedeniyle ciddi şekilde hastalanabilecek ve ölebilecek klinik olarak savunmasız kişileri tedavi etmek için özel antiviral ilaçlar bulunmamaktadır.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin