Dolar (USD)
34.29
Euro (EUR)
37.20
Gram Altın
2979.76
BIST 100
9055.47
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Maymun çiçeği virüsü yüzde 98 oranında Lgbt'lilerde görülüyor

Avrupa'da maymun çiçeği virüsü hastalığı taşıyan vakaların yüzde 98'inin yüzde 98 oranında LGBT'lilerde görüldüğü belirtildi.
Maymun çiçeği virüsü yüzde 98 oranında Lgbt'lilerde görülüyor
16 Ağustos 2024 15:06:58
Avrupa'da maymun çiçeği virüsü hastalığı taşıyan vakaların yüzde 98'inin yüzde 98 oranında LGBT'lilerde görüldüğü belirtildi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ - WHO), Afrika'yı etkisi altına alan maymun çiçeği (Monkeypox / Mpox) virüsü salgını nedeniyle "küresel acil durum" ilan etmişti.

DSÖ, 2022 kasım ayında yaptığı açıklamada, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde (DRC) virüsün cinsel yolla bulaştığını ilk kez doğrulamış, Afrikalı bilim insanları ise bu durumun hastalığın kontrol altına alınmasını zorlaştırabileceği uyarısında bulunmuştu.

Tarihte ilk olarak 1958'de maymunda bulunan virüs, insanlar arasında ilk defa 1970'te Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde kayıtlara geçti. Genellikle hayvandan insana ve insandan insana yakın temasla bulaşan virüs, vücutta yüksek ateş ve kaşıntılı kabarcıklara yol açabiliyor.

Yüzde 98 oranında Lgbt'lilerde görülüyor

Hollanda Halk Sağlığı ve Çevre Enstitüsü'nün, Amsterdam'da 30 Temmuz'da başlayacak dünyaca ünlü onur yürüyüşü (Amsterdam Pride) sırasında, hastalığın daha da yayılabileceği uyarısı üzerine, risk altındaki 32 bin eşcinsel erkek, transseksüel ve seks işçisinin ivedilikle aşılanması kararlaştırılmıştı.

Aşılananların büyük bölümü, AIDS'e neden olan HIV virüsüne karşı ilaç kullananlardan oluşuyor. Aşı yapılanlardan bazılarının da, cinsel yolla bulaşan hastalığa yakalanma riski taşıdıkları belirtiliyor.

Portekiz, İspanya’da şimdiye kadar hastalığı taşıyan vakaların yüzde 98’inin eşcinsel erkekler olduğu kaydedildi.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin
Masrafsız Bankacılık
Görüntülü Görüşme