Dolar (USD)
34.30
Euro (EUR)
37.03
Gram Altın
3030.20
BIST 100
8908.47
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Mavi Vatan yerli ve milli sistemlere emanet

TÜBİTAK'ın geliştirdiği yerli ve milli sistemler, su altında ve üstünde kritik görevlerde kullanılarak "Mavi Vatan"da kilit bir rol oynuyor.
Mavi Vatan yerli ve milli sistemlere emanet
31 Ağustos 2024 15:18:02
TÜBİTAK'ın geliştirdiği yerli ve milli sistemler, su altında ve üstünde kritik görevlerde kullanılarak "Mavi Vatan"da kilit bir rol oynuyor.

Haber: Yunus Akseki

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Mavi Vatan"da kullanılan yerli ve milli teknolojiler hakkında bilgiler verildi. Açıklamada öne çıkan teknolojilerden biri olan "Denizaltı Taktik Simülatörü"nün, keşif, gözetleme, sızma ve angajman gibi çeşitli eğitim senaryolarını farklı saha ve koşullarda gerçekleştirmeye olanak sağladığı belirtildi. Bu sistem, yüksek doğruluk payı ve gerçek zamanlı simülasyon özellikleriyle dikkat çekiyor.

MÜREN Savaş Yönetim Sistemi ile denizaltılarda hedef tespit, takip, sınıflandırma, iz yönetimi ve hedef hareket analizi gerçekleştiriliyor. Sistemde, milli torpido AKYA dahil olmak üzere modern ağır torpidoların ateşleme ve güdüm kabiliyeti de sağlanıyor.

Su üstü platformlarında yoğun tehdit ortamlarında yön kestirimi yapılabilmesi için "Su Üstü Elektronik Destek Sistemi" kullanılıyor. Bu sistem, tehditlerin tespit ve analizinde önemli bir rol oynuyor.

"Taşınabilir Atış Kontrol Birimi" ise torpidoları platformdan bağımsız olarak ateşleme imkanı sunan bir taşınabilir atış kontrol sistemi olarak dikkat çekiyor.

"Denizaltı Batarya İzleme Sistemi" sayesinde batarya hücrelerinin sıcaklık, gerilim ve akım değerleri gerçek zamanlı olarak izlenebiliyor.

Ayrıca, "Denizaltı İntersept Batarya İzleme Sistemi" aktif sonar transmisyonlarının tespit, analiz ve konumlandırmasını sağlıyor.

"Torpidoya Karşı Taktik Simulatör"le torpido tehdidi altında akustik aldatıcı/karıştırıcılarla savunmayı sağlayan taktikler geliştiriliyor.

"Manyetik İz Ölçüm ve Giderme Sistemleri" de deniz mayınlarına karşı korunma amacıyla gemilerin manyetik alanını baskılayarak güvenli seviyeye indirgeyen gemi üstünde ve karada yer alan teknolojiler olarak ön plana çıkıyor.

"Su Altı Telefonu" ile de ses ve telgraf haberleşmesi sağlanıyor.

'Güçlü Türkiye yolunda emin adımlarla ilerliyoruz'

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Milli Teknoloji Hamlesi'yle "Mavi Vatan"a güç kattıklarına dikkati çekti.

Gemilerde ve denizaltılarda milli sistemlerin kullanıldığına işaret eden Kacır, "Türkiye'nin bilim ve teknoloji öncüsü TÜBİTAK, geliştirdiği yerli ve milli sistemlerle vatan savunmasına ve denizlerimizdeki hak ve menfaatlerimizin korunmasına büyük katkı sağlıyor. Kritik teknolojilerde tam bağımsızlık hedefiyle, büyük ve güçlü Türkiye yolunda emin adımlarla ilerliyoruz. Milli Teknoloji Hamlesi'yle Mavi Vatan'da tam bağımsız Türkiye" ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin
Masrafsız Bankacılık
Görüntülü Görüşme