Dolar (USD)
32.55
Euro (EUR)
34.80
Gram Altın
2430.40
BIST 100
9645.02
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Mavi Suların, Mavi Üniformalı Koruyucuları

Türk Polis teşkilatı deniz polisi, kimsenin cesaret edemediği fırtınalı havalarda bile suya girmekten çekinmiyor.
Mavi Suların, Mavi Üniformalı Koruyucuları
09 Nisan 2013 00:00:00
Türk Polis teşkilatı deniz polisi, kimsenin cesaret edemediği fırtınalı havalarda bile suya girmekten çekinmiyor.

Süleyman Elçin - Halkın 168 yıldır huzur ve güvenliği için çaba gösteren Türk Polis teşkilatı deniz polisi, kimsenin cesaret edemediği fırtınalı havalarda bile suya girmekten çekinmiyor.

Türk Polis teşkilatı, havada ve karada olduğu gibi "Mavi vatan" şeklinde tanımlanan denizlerde de asayişi sağlıyor, yardıma muhtaçların kurtarıcısı oluyor.

Kapılarını Anadolu Ajansı (AA) ekibine açan Kaleiçi Yat Limanında bulunan Antalya Emniyet Müdürlüğü Deniz Limanı Şube Müdürlüğü, 6'sı dalgıç yaklaşık 28 memurla 26 yıldır turizmin başkentinde faaliyet gösteriyor.

Çağrıdan 3 dakika sonra denize açılıyor

Deniz polisi olabilmek için zorlu eğitimleri başarıyla tamamlayan polis memurları, kimi zaman falezlerden düşen bir kişiyi, kimi zaman kayalıklarda mahsur kalan balıkçıları, kimi zaman da sahiplerinin elinden kaçıp denize düşen köpekleri kurtarıyor. Hayat kurtaran deniz polisleri, atılan suç aletlerini de büyük bir titizlikle denizden çıkartıp birçok olayın faillerinin bulunmasında başrolu oynuyor.

Güne denizde yüzme antrenmanı ile başlayan, cep telefonlarını günün 24 saati açık tutan, mesai unsuru tanımadan çalışan deniz polisleri, çağrı aldıktan 3 dakika sonra denize açılarak olay yerine yöneliyor.

Zaman zaman yaptıkları tatbikatlarla sudaki harekat kabiliyetlerini geliştiren deniz polisleri, böylece her zaman her olaya hazır oluyor. AA ekibi, yapılan bir tatbikata tanıklık etti.

Tatbikata göre Düden Şelalesi'nin denize döküldüğü bölgede balık tutmak için çıktığı kayalıklarda mahsur kalan bir kişiyi kurtarmak için deniz polisi harekete geçti. Tekneleriyle hızla olay yerine ulaşan deniz polisi, dalgalara rağmen kayalıklara kadar yaklaşarak şelalenin denize döküldüğü bölgede korkusuzca denize atladı ve mahsur kalan kişiyi kurtardı.

Denizden el bombası da uçaksavar mermisi de çıkardılar

Deniz polisleri, Antalya'da son 5 yılda akarsular ve denizden 53 ceset çıkardı. Denizde çeşitli sebeplerle yaralanan veya mahsur kalan 68 kişiyi kurtaran polisler, denize veya akarsulara düşen 5 otomobil ile 1 motosikletin yerini tespit ederek çıkarılmasını sağladı.

Deniz polisleri, ayrıca farklı tarihlerde denizden 2 uçaksavar mermisi, iki el bombası, 8 av tüfeği, 1 pompalı tüfek, 1 kurusıkı tabanca, 1 kaleşnikof ve 2 şarjör, 29 G3 mermisi, 2 çelik kasa bularak inceleme yapılması amacıyla Kriminal Şube Müdürlüğüne teslim etti.

Denize düşen pitbull'u güçlükle bota aldılar

Antalya Emniyet Müdürlüğünde görev yapan deniz polisi Alparslan Bayıroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, görevlerinin denizde ya da akarsularda arama kurtarma hizmetlerini yerine getirmek olduğunu söyledi.

Antalya, Isparta, Burdur ve Afyonkarahisar'da meydana gelen olaylara müdahale ettiklerini bildiren Bayıroğlu, müdürlüklerinde 1 zodyak bot ve 2 tekne bulunduğunu kaydetti.

Vahdet Toprak ise görevi süresince yaşadığı bazı ilginç olayları paylaştı. Denize düşen bir köpeği kurtarma çalışmalarını anlatan Toprak, şunları söyledi:

"Atatürk Parkındaki falezlerden denize köpek düştüğü ihbarını aldık. Süratle botumuza binerek olay yerine hareket ettik. Denizde pitbull cinsi bir köpeğin bulunduğunu gördük. Saldırgan bir köpek olduğu için nasıl bota alacağımızı düşündük. Köpeğin üzerine bir havlu attık, bu sayede yakalayarak bota aldık. Botta da bize saldırma ihtimali vardı ancak köpek korktuğu, üşüdüğü için bir kenarda durdu ve oradan hiç ayrılmadı. Yat Limanına kadar hareketlerimizi izledi. Limana geldiğimizde bizi bekleyen sahibiyle buluşması hepimizi duygulandırdı."

Bir başka olayda büyük gemilerin bile denize açılmadığı fırtınalı havada bir kadının denize düştüğü ihbarını aldıklarını ifade eden Toprak, dalga yüksekliğinin botlarını aşmasına rağmen canlarını tehlikeye atarak denizde yardım bekleyen kadını kurtardıklarını söyledi. Toprak, kadının mutluluk gözyaşlarının her şeye bedel olduğunu vurguladı.