MASAK'tan çarpıcı başıboş köpek raporu!
Haber: Yunus Akseki
Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı (MASAK), başıboş sokak köpeği sorununu büyüten mama lobisini deşifre etti. Yeni yayımlanan raporda, hayvanseverlik adı altında faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşlarının (STK) mama üreticileriyle ilişkili olduğu tespit edildi. Raporda, bağış adı altında toplanan milyonlarca liranın aslında bu şirketlerin kasalarına aktarıldığı ortaya çıkarıldı.
Sokak hayvanlarına yönelik sivil toplum faaliyetleri ve bu faaliyetlerle ilişkili ticari yapılar hakkında yapılan araştırmada, sektörün finansal hacminin 460 milyar liraya ulaştığı belirtildi. MASAK, bu büyük finansal yapıyı ve ilişkileri masaya yatırarak detaylı bir inceleme gerçekleştirdi.
500’den fazla firmanın para trafiği incelendi
Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı (MASAK), sokak köpeği sorununu büyüten mama lobisini mercek altına aldı. Yayımlanan raporda, 7 binden fazla kişi ve bin 500’den fazla firmanın para trafiği incelendi. Raporda, lobinin dört ana ayağı ortaya çıkarıldı: "hayvanseverlik" adı altında kurulan bazı STK’lar, mama üreten bazı firmalar, mama ve hayvan satan petshoplar ile veterinerlik şirketleri kirli lobinin sac ayağını oluşturduğu ortaya çıktı.
MASAK raporunda, bazı hayvan maması üretimi ve ticareti yapan işletmelerin, hayvan sever dernek statüsündeki STK’larla üyelik ve yöneticilik ilişkisi içinde oldukları tespiti de yer aldı.
Bağışlar şirket kasalarına gidiyor
Veterinerlik şirketlerinin çalışanları üzerinden kurulan "hayvansever dernek" ve "mama kumbaraları"na gelen bağışların sokak hayvanlarına değil, yine bu şirketlere aktığı tespit edildi.
Rapora göre, 2022-2023 yıllarında kurulan tek ortaklı petshopların bir kısmı, doğrudan sözde hayvansever STK’ların güdümünde faaliyet gösteriyor.
Vatandaşların duyguları istismar edilerek toplanan para miktarı ise dudak uçuklatıyor. En çok bağış toplayan 21 derneğin kasalarına, 2021-2024 yıllarında giren para miktarı tam 205 milyon lira.
MASAK, toplanan paraların büyük bölümünün ‘mama’ yerine şahsi hesaplara gittiğini belirledi. 11 dernek nezdinde yürütülen soruşturmada 67 milyon liradan fazla suç geliri tespit edildi.
MASAK, hazırladığı bu rapor sonuçları hakkında İçişleri Bakanlığına, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığına ve ilgili Cumhuriyet Başsavcılıklarına bilgi verdi.
Kaynak: TRT Haber
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.