Dolar (USD)
35.46
Euro (EUR)
36.53
Gram Altın
3072.26
BIST 100
9739.72
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

'Martı' tiyatro severlerle buluşuyor

Rus edebiyatının önemli isimlerinden Anton Pavloviç Çehov'un şaheserlerinden biri kabul edilen ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrolarının sahnelediği 'Martı' oyununun galası yapıldı.
'Martı' tiyatro severlerle buluşuyor
22 Kasım 2016 16:34:00
Rus edebiyatının önemli isimlerinden Anton Pavloviç Çehov'un şaheserlerinden biri kabul edilen ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrolarının sahnelediği 'Martı' oyununun galası yapıldı.

Rus edebiyatının önemli isimlerinden Anton Pavloviç Çehov'un şaheserlerinden biri kabul edilen ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrolarının sahnelediği "Martı" oyununun galası yapıldı. Oyunun yönetmeni Yıldırım Fikret Urağ, Çehov'un kendisinin ilk göz ağrısı olduğunu belirterek, "Ben yönetmenlik deneyimime Çehov'la başladım diyebilirim. Başucu yazarlarımdandır. Bir tür aşk ilişkisi var, Çehov oyunları ile aramızda." dedi. İlk kez sahneleniyor

Urağ, "Martı"nın Çehov'un en zor eserlerinden biri olduğunu belirterek, şunları söyledi: "İlk sahnelendiğinde çok doğru okunamamış, doğru sahnelenememiş ve bu yüzden de çok başarılı olamamış. Şehir Tiyatroları açısından özel ve güzel bir tarafı var, 100 yılı devirdik. 102'nci yıldayız. İlk kez bu dünya klasiği Şehir Tiyatrosunda sahneleniyor. O yüzden heyecanımız daha da büyük. Çehov'un bütün alışılagelmiş dram kalıplarını yıkan, çok devrimci bir tavrı ve tarzı var. Çünkü onun dramlarında, dramatik eylemlerinde hemen hemen hiçbir şey olmaz. O yüzden de oyunlar doğru okunmazsa ve özellikle oyuncular tarafından yürekten oynanmazsa seyirci için biraz izlemesi zor sonuçlar ortaya çıkabilir. O yüzden biz bütün bunları dikkate aldık." Kırılgan bir aşk öyküsü

Performansta, samimiyetin en önemli faktör olduğuna dikkati çeken Urağ, "Bütün rolleri ele alırken en ince ayrıntısına kadar rolleri ve rollerin arasındaki ilişkileri doğru analiz etmeye çalıştık. Çok kırılgan bir öyküsü var Martı'nın. Kırılgan bir aşk öyküsü. Bunu duygusal yerlere gömülmeden ve hayatın gerçekliği içinde samimiyetle anlatmaya çalıştık." ifadelerini kullandı.

Ara dönemi anlatıyor

Oyunda "Irina Nikolayevna Arkadina" karakterini canlandıran Jülide Kural ise oyunun Çarlık Rusya'sının yıkılıp yeni bir döneme başlanan ara dönemi anlattığını söyledi. Kural, oyunda Çehov'un evrensel insan duygularına açık göndermeler yaptığını kaydederek, "Bu oyun içinde aşk var. Sanata bakış açısı, farklı yaklaşım biçimleri, tutku ve bunların yanı sıra birçok insani değer var aslında." diye konuştu.

Martı, 24-26 Kasım arasında Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde tiyatro seyircisiyle buluşacak.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin