Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Marmara sıcak günlere veda ediyor

Hava sıcaklıklarının haftanın başında mevsim normallerinin altına düşeceği belirtilen Marmara Bölgesi'nde kuvvetli rüzgara karşı uyarılar yapıldı.
Marmara sıcak günlere veda ediyor
11 Eylül 2023 11:39:25
Hava sıcaklıklarının haftanın başında mevsim normallerinin altına düşeceği belirtilen Marmara Bölgesi'nde kuvvetli rüzgara karşı uyarılar yapıldı.

Türkiye'de kavurucu sıcaklar geride kalıyor.

Saatte 60 km varan rüzgar hızı

Haftanın ilk gününde Kırklareli ve İstanbul'un Karadeniz'e bakan kıyı kesiminde yağış olduğu bildirildi.

Marmara bölge genelinde bugün için de yine kuvvetli rüzgar uyarıları yapıldı.

Uzmanlar yaklaşık 60 km'ye çıkacak rüzgarlara karşı vatandaşları uyardı.

Öte yandan Batı Akdeniz'in iç kesimlerinde ve Doğu Akdeniz bölgesinde gök gürültülü, sağanak yağış beklendiği ifade edildi.

Bazı bölgelere kuvvetli yağış gelecek

Yarından itibaren güney ve batı bölgelerde yağış etkisini kaybedecek.

Hafta boyunca Orta ve Doğu Karadeniz ile Doğu Anadolu'nun doğusunda sağanak ve gürültülü sağanak bekleniyor.

Salı ve çarşamba günü Doğu Anadolu'nun doğusunda kuvvetli yağışın etkili olacağı belirtilerek, bugünden itibaren iç kesimlerdeki sıcaklıkların, mevsim normallerinin birkaç derece altında seyredeceğini söyledi.

istanbul-galata_d8ed0447faf09462386b205b65cbf7fb.jpg

İstanbul’da sıcaklık 28 derece

Sıcaklıklar, yurdun batı ve güney bölgelerinde mevsim normallerinde seyredecek.

Ankara'da sıcaklık 24, İstanbul'da 28, İzmir'de 32 derece olacak.

Hava raporu verileri nasıl belirlenir?

On dokuzuncu ve yirminci yüzyıllarda bölgesel ve küresel meteorolojik gözlem ağlarının oluşumuyla birlikte, gözleme dayalı hava tahmini için daha fazla veri elde edilmekteydi. 1920'lerde radyosondanın icadıyla çeşitli irtifalarda havayı izleme konusunda büyük bir adım atıldı. Hava durumu aletleri ve bir radyo vericisi ile donatılmış küçük hafif bir kutu olan radyosondalar, ortalama 30 kilometre yüksekliğe çıkan hidrojen veya helyum dolu bir balon tarafından atmosfere taşınır. Yükseliş sırasında aletler sıcaklık, nem ve basınç verilerini ölçerek yer istasyonuna geri iletir. Yer istasyonunda, veriler işlenir ve atmosferin düşey profili çıkartılır. Ayrıca bu veriler hava durumu haritaları oluşturmak veya hava tahmini için bilgisayar modellerine yerleştirmek için kullanılabilir hale getirilmektedir.

Günümüzde meteorolojik hizmetler, tamamen bilimsel yöntemlerle ve uluslararası iş birliği içerisinde yürütülmektedir. Bugün dünyada, 24 saat sürekli çalışan on bin civarında kara istasyonu, açık denizlerde görev yapan altı binden fazla gözlem gemisi ve yüksek hava sondajları yapan binden fazla meteoroloji istasyonu vardır.

Meteoroloji veya hava bilgisi, atmosferde meydana gelen hava olaylarının oluşumunu, gelişimini ve değişimini nedenleri ile inceleyen ve bu hava olaylarının canlılar ve dünya açısından doğuracağı sonuçları araştıran bir bilim dalı. Türkçeye, Fransızca météorologie sözcüğünden geçmiştir. Ayrıca meteoroloji bilimi, Dünya'daki atmosferin (diğer gezegenler de dâhil olabilir) her türlü fiziksel, dinamik ve kimyasal durumuyla ve yeryüzüne yakın atmosfer ile etkileşimleriyle ilgilenmektedir.

Atmosferin özellikle alt katmanlarında meydana gelen hava olaylarının oluşumunu ve değişimini nedenleriyle inceler ve kısa dönemli tahminler yapmayı amaçlar. Matematik, coğrafya, istatistik ve fizikten yararlanır.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin