Market alışverisi nasıl yapılmalıdır?
Hepimiz markete gittiğimiz zaman kendimiz kaybediyoruz. En cok da paketli gıdalar oluyor bizi cezbeden. Hatta o kadar cok kaptırıyoruz ki asıl almamız gereken şeyleri bazen alamayıp ordan uzaklaşıyoruz. Bilincli bir tüketici olursak hem hesaplı hem de doğru bir alışveriş yapabiliriz.
Gıda alışverişi, (hele her türlü seçeneğin sunulduğu marketlerden yapılıyorsa) oldukça keyiflidir. Ancak, bazı tedbirlerle daha bilinçli bir alışverişin gerçekleşeceği de açıktır. Örneğin, önceden bir alışveriş listesi hazırlamak oldukça faydalıdır. Liste yapmak, hem doğru çeşitleri hem de doğru miktarları almamıza yardım eder. Liste olmadığı zamanlarda, genelde alışık olduğumuz bazı gıdaları adeta gözü kapalı olarak sepete atarız. Bunlar, artık farkında bile olmadan aldıklarımızdır. Satın alırken etkilen-diğimiz diğer bir etken de kampanyalardır. Diğer etkenlerden biri ise karnımızın açlık derecesidir. Eğer, aç karnına alışverişe çıktıysak, marketlerdeki ve manavlardaki gıdalardan sepetimize ne kadar çok attığımızın farkına ancak kasada varırız. Bu gözalıcı gıdaların ne yazık ki kalori değerleri de çok yüksek olabiliyor.
Alışveriş listesinde neler olmalı?
Kolesterol ve kan şekeri düzenleyiciler Bazı besinler çözülebilir lif ve / veya bitki sterolleri içerirler. Bunlar kolesterol seviyelerini düşürmeye yarayabilir, sindirim sistemini rahatlatabilir ve yedikten sonra kan şekerinin yavaş yükselmesine yardımcı olur. Ancak yukarıda yazılı besinlerde tüketim miktarı önemlidir. 10 badem veya 3 ceviz yediğinizde, 1 tatlı kaşığı yağ aldığınızı unutmayın. Meyveleri tüketirken porsiyon miktarlarına uymak gerektiğini hatırlayın. Meyvelerin suyunu sıkmak yerine kendisini yemeye özellikle kabuğuyla yenilebilenleri kabuklu tüketmeye dikkat edin. Böylece daha fazla lif ve mineral alırsınız. Ayrıca, özellikle diyet yaparken gıdaları daha az miktarda tükettiğiniz için, meyvelerin kabuklarıyla (çok iyi yıkanarak) tüketilmesi, daha uzun süre tokluk hissettirdiği için çok önemlidir. Diyabetli bireylerin, meyveyle birlikte biraz protein (örneğin; süt, fındık, peynir, yoğurt) almalarının önemli olduğunu hatırlatmak istiyorum.
Sebzeler Meyveler Tam tahıl ürünleri Kuru baklagiller Kuru yemişler Yağlı tohumlar
Antioksidan zengini besinler Antioksidanlar, serbest radikallerden vücudumuzu korumayı ve yarattığı zararları onarmayı hedefler. Antioksidanlardan zengin bir diyet aynı zamanda bağışıklık sistemini geliştirir ve kanser riskini azaltır. Antioksidan besinler çeşitli vitamin, mineral ve flavanoidler (sağlığa faydalı bileşenler) içerir.
Enginar Kereviz Elma Yabanmersini Böğürtlen türleri Kiraz Kızılcık Frambuaz Çilek Erik Kuru erik Kırmızı fasulyeler Barbunya Kırmızı şarap Çay Nar Üzüm Domates Biber
Yüksek lifli besinler Çözülebilen ve çözülemeyen olmak üzere iki çeşit lif kaynağı vardır. Her ikisi de sağlıklı bir sindirim sistemi için büyük önem taşır. Buna ek olarak, çözülemeyen lifler midede belli bir hacim oluşturarak, kilo kontrolünde de yardımcı olur. Her iki lif kaynağını tüketmek, sizi kalp hastalıkları ve diyabet riskinden koruyabilir.
Sebzeler Armut Mango Kivi Erik Böğürtlen Frambuaz Şeftali Çilek Elma Narenciyeler Kuru meyveler Yağlı tohumlar Kuru yemişler Nohut Bezelye Mercimek Tam tahıllar Yulaf Kepek
Düşük sodyumlu, yüksek potasyumlu besinler Yüksek sodyumlu besinleri tüketmenin, özellik-le kan basıncımız üzerine etkisini biliyoruz. Özellikle tansiyon hastası olan bireylerin bu konuda daha dikkatli olmaları doğaldır. Genel sağlık için sodyum oranı düşük, potasyum oranı yüksek olan besinler tüketmek büyük önem taşır. İşlem görmüş birçok ürünün, sodyum içerikleri yüksektir, etiketlerine dikkat edilmeli.
Mantar Nohut Patates Ispanak Tatlı patates Domates Muz Greyfurt Portakal Fasulye Mercimek Düşük yağlı ya da yağsız süt ürünleri Kuru üzüm
Yüksek enerjili besinler Enerjinizi yükseltecek besinler arıyorsanız karbonhidratların “market sepetinizde” olması doğaldır. Düşük yağlı proteinleri, lif içeriği yüksek besinler ile birleştirdiğinizde, enerjiniz gün boyu yerinde olacaktır.
Yüzde 100 meyve ve sebze suları Patates Tahıllar Kuru meyveler Yağlı tohumlar Kuru baklagiller Düşük yağlı süt ürünleri Tam tahıllar
Omega-3 yağ asitleri “Sağlıklı market sepeti”ne Omega-3’ten zengin gıdaları atarak, sadece yorgunlu-ğunuzu gidermekle kalmaz, kavrama gücünü artırmaya da yardımcı olabilirsiniz. Omega- 3, vücut tarafından yapılamayan ve dışarıdan yiyeceklerle alınması gereken, doymamış yağ asitlerinden biridir. Omega-3 için sepete atmanızda fayda olan gıdalar şunlar:
Tüm taze balıklar Dondurulmuş somon Paketlenmiş uskumru, sardalya, ton balığı Ceviz Keten tohumu Kanola yağı Soya fasulyesi Semizotu Omega - 3 ile zenginleştirilmiş ürünler
UNUTMAYIN Bundan sonraki alışverişlerinizde market sepetinizi bu ürünlerden seçmeniz, “Bugün ne yesem acaba?” sorusuna da bir cevap bulmanıza yardımcı olacak. Elinizin altında doğru gıdaların bulunması, beslenmenizdeki küçük kaymaları engelleyecektir
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.