Maliye okulları ses getirecek
NEŞAT GÜNDOĞDU/ANKARA
Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı Birinci TBMM binasının hemen bitişiğinde bulunan okul, 22 Eylül Cumartesi günü, duygu yüklü bir törene ev sahipliği yapacak. Şimdilerde Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi’nin kullandığı binaya, 1955-1997 yılları arasında burada eğitim veren Maliye Okulu’nun anı plaketi çakılacak. İlk mezunlar, okulun emektar öğretmenleri, Maliye Okulu’nu anlatacak, hatıralarını paylaşacak. Törene, Maliye Okulu’nun 80’li yaşlarına yaklaşan ilk mezunlarının yanı sıra Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Barca da katılacak. 22 Eylül 2018 Cumartesi günü Maliye Okulu Mezunları Derneği tarafından organize edilen etkinlik Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulunda halk açık bir şekilde saat 11.00’da geç kahvaltı ile başlayacak.
Maliye Okulu’nun tarihi
Amacı ilk maliye memurlarının mesleki bilgi ve eğitim kalitesini yükseltmek olan İlk Maliye Mektebi, 1909 yılında İstanbul, Beyazıt'ta kurs olarak açıldı. 1915’te kapandıktan sonra 1924 yılında Ankara’da yeniden açılan Maliye Mektebi, 1943’te lise muadili olarak Maliye Okulu adını aldı. 1950’de bir kez daha kapansa da 1955’te 40 yıldan fazla hizmet vereceği binasıyla yeni bir başlangıç yaptı. Bu binadaki eğitim, Ankara Maliye Meslek Lisesi adı altında 1997 yılına kadar kesintisiz devam etti. İkinci Maliye Meslek Lisesi 1977’de İzmir’de, üçüncüsü de 1978’de İstanbul’da açıldı. Ancak 1988’de İstanbul, 1997’de Ankara, 2002’de İzmir okulları bir daha açılmamak üzere kapandı. Türkiye’nin en ücra köşelerinden başvuran binlerce öğrenci arasından yazılı sınav ve mülakatla seçilen başarılı gençler, bu okullarda 3 yıl boyunca parasız yatılı olarak eğitim aldı. Maliye Okulları, 20.yüzyıl’a yayılan tarihinde Maliye teşkilatı için binlerce nitelikli memur ve bürokrat yetiştirdi. Okul mezunları arasında Nida Tüfekçi, Kamer Genç ve Şerif Ercan başta olmak üzere tanınmış sanatçı ve siyasetçiler ile sporcular ve farklı alanlarda çok sayıda bilim insanı da var. Mezunlar, Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Antalya, Gaziantep ve Mersin’de örgütlü dernekleri aracılığıyla Maliye Okulu adını çeşitli etkinliklerle yaşatıyor. Maliye Okulu Spor Kulübü, voleybolda kazandığı başarılarla okul ruhunu fileye taşıyor. Maliye Okullular, destekleriyle Anadolu okullarına kütüphaneler kazandırıyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.