Mali'de Rus paralı askerlere destek gösterisi düzenlendi
Yerel basında çıkan haberlere göre, başkent Bamako'da, yüzlerce kişi Mali'ye geleceği iddia edilen Rus paralı askerlerine destek için toplandı.
Yerewolo platformu tarafından organize edilen gösteride, Rusya ve Wagner yanlısı, Fransa karşıtı sloganlar atıldı.
Platformun sözcüsü Adama Ben Diarra, "Wagner eğer Suriye'yi, Orta Afrika Cumhuriyeti'ni kurtarmaya gittiyse o zaman Wagner'i Mali'yi kurtarmak için Bamako'ya bekliyoruz. Bugün artık Fransafrik (Fransa'nın Afrika'daki varlığı) bitmiştir." ifadesini kullandı.
Mali'ye 1000 Rus paralı asker gönderilecek iddiası
Amerikan basınında, Mali'de darbenin ardından kurulan asker ağırlıklı geçiş hükümeti ile Rus Wagner grubunun, Mali ordusunun eğitimi ve üst düzey yetkililerin korunmasını belirten anlaşma imzalamak üzere olduğu iddia edilmişti.
Haberde, yaklaşık 1000 paralı askerin, Mali'ye gidebileceği ve buna karşılık aylık 10,8 milyon dolar ödeme yapılacağı öne sürülmüştü.
Fransa ve Almanya'dan tepki
Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, bu iddialara, "Eğer Malili yetkililer, Wagner grubuyla böyle bir anlaşma imzalayacak olursa bu durum endişe verici olmasının yanı sıra Sahel ülkelerini desteklemek için yıllardır yaptığımız ve yapmayı planladığımız her şeyi anlamsız yapar." ifadeleriyle tepki göstermişti.
Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer de Mali'yi, Wagner şirketi ile anlaşmaması konusunda uyararak, "Böyle bir anlaşma, Almanya'nın Fransa, Avrupa Birliği ve BM ile birlikte sekiz yıldır Mali'de yaptığı her şeyle çelişiyor." yorumunda bulunmuştu.
Mali Savunma Bakanlığı ise böyle bir anlaşmadan haberdar olmadıklarını, ancak herkesle görüşmeye açık olduklarını belirtmişti.
Afrika'da 9 ülkede olası Wagner izi
Faaliyetlerine 2013'te Suriye iç savaşıyla başladığı tahmin edilen Wagner'in, son yıllarda Afrika kıtasında giderek artan varlığı dikkati çekiyor.
Özellikle Frankafon Batı Afrika'da Fransa karşıtlığı arttıkça yönetim ve halkların Rusya'yla ilişkilerini geliştirmek istediği görülüyor.
Wagner paralı askerleri, konuşlandıkları ülkelerde, yerel orduları eğitiyor, önemli isimleri koruyor, isyancı veya terörist gruplarla savaşıyor ve sıcak noktalarda altın, elmas ve uranyum madenlerini koruyor.
Rus paralı askerlerin, Libya, Orta Afrika Cumhuriyeti, Sudan, Mozambik, Gine, Gine Bissau, Madagaskar, Zimbabve ve Angola'da da faaliyetlerde bulunduğuna inanılıyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.