Mahsur kalan vatandaşlar için Türkiye harekete geçti
Etiyopya ordusunun kuzeydeki Tigray eyaletini yöneten isyancı Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) güçlerine karşı başlattığı operasyon 15'inci gününe girdi.
Ağır silahların kullanıldığı ve hava saldırılarının yapıldığı bölgede operasyon başlaması sonrası eyalet sınırından Sudan'a kaçanların sayısı 30 bini aştı.
Tigray'da yaşayan yabancıların tahliyesinin nasıl gerçekleşeceği ise halen soru işareti.
Tigray'daki olağanüstü hali yöneten komutanlık TPLF güçlerinin Mekelle şehrine giden dört köprüyü ve ayrıca Shire ve Aksum arasındaki yollara zarar verdiğini ileri sürdü.
Şimdiye kadar çok sayıda kişinin öldüğü ve yaralandığı belirtiliyor ancak bölgeyle iletişim kurulamamasından ötürü hiçbir bağımsız kaynaktan teyit edilemiyor.
ÇATIŞMALARIN ARASINDA KALAN TÜRK VATANDAŞLARI KURTARILDI
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, çatışma ortasında kalan Türk vatandaşlarının kurtarıldığını açıkladı. Bakan Çavuşoğlu sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "Etiyopya’nın Tigray bölgesindeki çatışmaların arasında kalan vatandaşlarımızı yoğun girişimlerimizle Addis Ababa’ya getirdik. En yakın zamanda Türkiye’de ailelerine kavuşturacağız." dedi.
- BAŞBAKAN AHMED OPERASYONDA ISRARCI
Tigray eyaletini yöneten TPLF güçleri, 3 Kasım'da ulusal ordu birliklerine saldırmış, Başbakan Abiy Ahmed, 4 Kasım'da TPLF'ye karşı askeri harekat kararı aldıklarını duyurmuştu.
Komşusu Eritre ile yaptığı barış antlaşması sonrası Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen Ahmed, uluslararası örgütlerin ve bölge ülkelerinin diyalog çağrılarına kulak asmayarak bölgedeki "cunta" silahsızlandırılana, yasal bir yönetim kurulana ve suçlular cezalandırılana kadar operasyonun devam edeceğini belirtmişti.
Seçimleri ertelediği için Addis Ababa hükümetinin gayrimeşru olduğunu ileri süren TPLF, eylülde yerel yönetim seçimlerini yapmış ve kazanmıştı. Seçimlerin ardından ulusal meclis, yerel idareyle tüm bağların koparıldığını duyurmuştu.
Başbakan Ahmed 2018'de iktidara gelmeden önce iktidar koalisyonunda ve ülke siyasetinde söz sahibi olan TPLF, yıllardır ülkedeki çok sayıda siyasi grubun hedefinde.
Son dönemde ülkedeki terör saldırılarının arkasında olmakla da suçlanan TPLF, iktidar koalisyonundan geçen yıl ayrılmıştı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.