Dolar (USD)
32.70
Euro (EUR)
34.77
Gram Altın
2513.34
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

07 Temmuz 2022

Mahşerin Provası...

Suudi Arabistan makamlarının Kovid-19 Pandemisi nedeniyle 2020 ve 2021’de yurt dışından hacı adayı kabul etmemesi büyük üzüntüye sebep olmuştu.

Suudi Arabistan Hac Bakanlığı, pandeminin hafiflemesiyle bu yıl 65 yaş altında 1 milyon hacı adayını kabul etti. Bu doğrultuda Türkiye’ye 37 bin 770 kontenjan verildi. Öte yandan hacı adayları, Kâbe’nin çevresine bariyer konulması nedeniyle Hacer’ülEsved’e yüz sürememenin, Mültezem’de göğsünü dayayıp dua edememenin burukluğuyla tavaf yaptı.

Mekke-i Mükerreme’de Kâbe’yi tavaf edip, namaz kılarak ve Beytullah’ı seyrederek ibadetlerini yerine getiren hacı adayları, arife gününden bir gün önceki gün olan terviye gününde kutlu yolculuğa çıkacak. 8 Temmuz (9 Zilhicce) Cuma günü Arafat Ovası’ndaki büyük buluşmada “mahşerin provası”nı yapacak olan yaklaşık 1 milyon 500 bin hacı adayı Arafat’ta vakfeye duracak.

Hacı adayları Arafat Vakfesi’nin ardından aynı gün akşam saatlerinde Müzdelife’ye geçerek burada da vakfe duasını yapıp daha sonra şeytana atılmak üzere taş toplayacak. Cemerat’taki şeytan taşlama alanına gece yarısından itibaren giden Müslümanlar, büyük şeytan olarak ifade edilen “Akabe Cemresi”ne 7 taş atacak. Kurbanlarını kestikten sonra Kâbe’ye ulaşarak ziyaret tavafı ve sa’yi yapacak hacılar, tıraş olduktan sonra ihramdan çıkarak, İslâm’ın beş şartından birini olan Hac farizasını yerine getirmenin coşkusunu yaşayacak.

***

Teşrik tekbirlerini unutmayalım!...

Hazreti Peygamber Efendimiz (S.A.V.) Kurban Bayramının arefe günü Sabah Namazı'ndan başlayarak bayramın dördüncü günü İkindi Namazı'na kadar, İkindi Namazı da dâhil olmak üzere farzlardan sonra teşrik tekbirleri getirdiğine dair rivayetler vardır.

Hanefîlerde tercih edilen görüşe göre arefe günü Sabah Namazı'ndan bayramın dördüncü günü İkindi Namazı'na kadar 23 vakit, her farzın ardından teşrik tekbiri getirmek, kadın erkek her Müslümana vaciptir. Şâfiî mezhebine göre ise teşrik tekbirleri sünnettir.

TEŞRİK TEKBİRİ: “Allâhu Ekber. Allâhu Ekber. Lâ ilâhe illallâhuvallâhuekber. Allâhu Ekber ve lillâhi’l-hamd.” (Allah büyüktür. Allah büyüktür. Allah’tan başka kulluk edilecek hiçbir ilah yoktur. Allah büyüktür. Allah büyüktür. Hamd O’na mahsustur.)