Mahlep nedir, faydaları nelerdir?
Mahlep nedir? Mahlep nasıl kullanılır? Mahlep kullanmanın faydaları nelerdir? Mahlep tüketmenin faydaları nelerdir? Genellikle hamur işlerinde kullanılan mahlep hem aroma veriyor hem de sağlığa bir çok faydası bulunuyor. Mahlep tüketmenin faydalarına dair merak edilenler haberimizde...
Mahlep ağacı yalnızca Türkiye ve Ortadoğu'da yetişir. Kışın yapraklarını döker ve ilkbahar mevsiminde beyaz çiçekler açar. Bu çiçekler yeşil renkli meyveler verir ve o meyvelerin çekirdeklerinden de mahlep elde edilir
Mahlep gülgiller familyasından, kiraz meyvesinin yabani bir türü olarak tanımlanıyor, boyu 6 ila 10 metreye kadar değişebilen bir ağaç olarak biliniyor. Ama bizi ilgilendiren kısmı tabii ki ağacın onunla aynı ismi taşıyan meyveleri ve hatta bu meyvelerin çekirdekleri. Siyah ve beyaz olmak üzere iki türü bulunan mahlebin beyaz olan türü mutfaklarda kendine sıklıkla yer buluyor, özellikle hamur işlerinin en önemli malzemelerinden biri sayılıyor. Arapça “tatlı kokulu” ve "parfüm kralı" anlamına gelen mahlep, halk arasında meltem, İdris ağacı, kokulu kiraz, endirez, pis ağacı, taş kirazı gibi isimlerle de anılıyor. Çokça kullanılan beyaz mahlep ağacı, dünya üzerinde en çok Güney Avrupa, Batı ve Kuzey Asya'da yetiştiriliyor.
Mahlep ağacı nerede yetişir?
Ülkemizde ise mahlep ağaçlarına en çok Tokat, Amasya, Çorum, Mardin, Van, Ordu, Erzurum çevrelerinde rastlanıyor. Peki, tariflere lezzeti ve mis kokusu dışında ne katıyor? Mahlep nasıl faydalar sağlıyor? Buyurunuz, hemen anlatalım.
Mahlebin saymakla bitmeyen faydaları
Mahlep, besin değerleri bakımından tahmin edebileceğinizden çok daha zengin bir malzeme. Besin lifi, protein ve yağ asitleri bakımından oldukça zengin olduğu yetmezmiş gibi mahlep aynı zamanda bolca kalsiyum, potasyum ve magnezyum ihtiva ediyor.
Mahlep bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı oluyor, vücudun hastalıklara karşı olan direncini artırıyor.
Balgam söktürücü bir etki oluşturuyor.
Nefes darlığı ve astım solunum sorunlarına dayalı rahatsızlıklara çözüm oluyor.
Antidiyabetik özellikler gösterdiğinden şeker hastalarına da iyi geldiği söyleniyor.
Mahlep, vücuda enerji veriyor, bu özelliği nedeniyle afrodizyak etkisi de gösteriyor.
Karaciğer hastalıklarının iyileşme sürecine destek oluyor.
Karın ağrılarına iyi geliyor, böbreklerde yaşanan sorunlar nedeniyle oluşabilen ağrıları da hafiflettiği söyleniyor.
Güçlü bir antioksidan etkisi olduğundan vücudu serbest radikallerden koruyor, bu sayede kalp ve damar hastalıklarından da koruyor.
İçeriğinde bulunan kalsiyum sayesinde kemik gelişimine ve sağlığına da katkı da bulunuyor.
Sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına destek olarak sindirimi hızlandırıyor.
Mahlebin faydalarını öğrendik peki mahlep nerede satılır?
Mahlep, birçok farklı haliyle mutfaklarda kendine yer buluyor. Çekirdek, toz, yağ ya da püre şeklinde aktarlardan kolayca temin edilebiliyor. Mahlebin özellikle toz haline marketlerin baharat reyonlarından da kolayca ulaşmanız mümkün oluyor. Son olarak mahlebin birçok çeşidine doğal ürünler satan online alışveriş sitelerinden de ulaşılabiliyor.
Peki, temin ettiğiniz bu mahlep nerelerde kullanılıyor, onu da hemen anlatalım. Mahlep mutfaklarda en çok hamur işlerinin içinde kendine yer buluyor. Kurabiye, poğaça, kandil simidi gibi birçok tarife kendine has kokusu ve lezzetiyle dahil olan mahlep, dilerseniz pilav yapımında bile kullanabileceğiniz nefis bir baharat sayılıyor.
Mahlep nerede yetişir?
Mahlep ağacı yalnızca Türkiye ve Ortadoğu'da yetişir. Kışın yapraklarını döker ve ilkbahar mevsiminde beyaz çiçekler açar. Bu çiçekler yeşil renkli meyveler verir ve o meyvelerin çekirdeklerinden de mahlep elde edilir. En yakın, kandil simidinden tanırız mahlebi. Aslında tatlıymış da son dakikada tuzlu olmaya karar vermiş gibi bir his uyandırır.
Mahlepli kurabiye tarifi için malzemeler neler?
1/2 su bardağı süt
(125 gr)1/2 küçük paket tereyağı
(125 gr)1/2 su bardağı ayçiçek yağı
(125 gr)1 tatlı kaşığı mahlep
1/2 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı şeker
2 adet yumurta sarısı
aldığı kadar beyaz un
Mahlepli kurabiye nasıl yapılır?
Unu elemeden kullanmayın. Margarin, çok önceden dolaptan çıkarılıp iyice yumuşayacak kadar oda sıcaklığına gelmiş olmalıdır. Eğer kurabiyelerinizi lokmalık yani daha ufak şekillendirdiyseniz, pişme süreleri düşecektir. Aynı şekilde büyük şekillendirdiyseniz daha uzun sürecektir.
Fırınınızı 170 derecede ısıtın.
Öncelikle 3 bardak un eleyin, 1 bardak kadarını kenara ayırın. 2 bardak elenmiş undan bir havuz yapın ve yumurta sarıları dışında kalan bütün malzemeleri komple bu havuzun ortasına dökün.
Havuzun iç kısmından ortaya ala ala hamuru oluşturmaya başlayın.
Un bittiğinde hamurunuz hala cıvıksa elediğiniz undan yavaş yavaş ekleyerek toparlamaya çalışın.
Hamurunuz elinize yapışmayacak ama yağlı ve nemli görüntüsünü de kaybetmeyecek kadar unlu olmalı.
Hamurunuz olması gereken kıvama geldikten sonra, istediğiniz şekli verip fırın tepsisine dizin.
Üzerlerine yumurta sarılarını sürün ve istediğiniz tohumla(ay çekirdeği, susam, çörekotu, haşhaş), cornflakesle veya kuruyemişle süsleyin.
Önceden ısınmış 170 derecedeki fırınınızda 16 dakika kadar pişirin.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.