Dolar (USD)
34.17
Euro (EUR)
38.14
Gram Altın
2920.00
BIST 100
9777.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Mahkûmlarımız neden Müslüman oluyor?

Hapishanelerdeki tutukların birer birer İslam’la şereflenmesi, ABD’yi şaşkına uğrattı. Konu ile ilgili hazırlanan Dürüst Mücadele adındaki belgesel, ABD’de pek çok eyalette hapis yatan mahkumların, barış ve huzura ermek için İslam’ı tercih ettiklerini ortaya koydu.
Mahkûmlarımız neden Müslüman oluyor?
22 Nisan 2019 09:06:00
Hapishanelerdeki tutukların birer birer İslam’la şereflenmesi, ABD’yi şaşkına uğrattı. Konu ile ilgili hazırlanan Dürüst Mücadele adındaki belgesel, ABD’de pek çok eyalette hapis yatan mahkumların, barış ve huzura ermek için İslam’ı tercih ettiklerini ortaya koydu.

Süleyman Baş

“Neden bu kadar çok ABD’li mahkum, İslam’a dönüyor?” sorusuna odaklanan belgesel, ABD’de en çok izlenen yapımlardan biri oldu. Özellikle siyahi mahkumların hapishanelerde İslam’la tanışması ve dinini değiştirmesi ülkede paniğe neden oldu.

Müslümanlar yüzde 15

Cezaevine girdiğinde 18 yaşında olan ve parmaklıklar ardında 25 yılını geride bırakan Darrell Davis, hapishanedeyken İslam'a geçen ve önceki yaşam tarzını geride bırakan kişilerden yalnızca biri. Davis Müslüman olduktan sonar adını "Sadık" olarak değiştirdi. Tüm Amerikalı mahkumların yüzde 10 ila 15'ini oluşturan Müslüman dünyasının bir ferdi olan Sadık, “Birleşik Devletlerde mahkumlar huzuru ve barışı İslam’da buldukça dinlerinden vazgeçiyor. İslam daha önce hiç deneyimlemediğimiz duyguları tatmamıza sebep oldu” diye konuştu.

İslam’da mahkûmlara hitap eden ne?

Hapishanedeki mahkumların hayatları üzerine araştırma yapan yetkililer, İslam’ın hangi özelliklerinin mahkumlara cazip geldiği üzerine odaklanmış durumda. “İslam’da diğer dinlerin veremediği ne var?” sorusuyla yola çıkan yetkililer, Müslümanlığı tercih eden mahkûmlarla birebir görüştü ve eski inançları ile şimdiki inançları arasındaki farkı nasıl değerlendiklerini sordu. Sadık bu farkı “ne yaparsak yapalım huzur bulamıyorduk ve belki sorunlarımıza cevap bulabiliriz diye İslam’ı denedik. Kur’an’ı okuduk ve anlamaya çalıştık. Ve Kur’an bize daha önce hissetmediğimiz kadar huzur ve barış verdi” açıklamasında bulundu.

Hayatları değişti

“Müslüman mahkumlar olarak bir kardeşlik bağı kurduk” diyen Sadık, “böylelikle eski hayatımızın ne kadar insan dışı olduğunu fark ettik ve yeni alışkanlıklar kazandık. Kur’an bizim öğretmenimiz oldu ve bize nasıl kardeşçe yaşayabileceğimizi öğretti. Oysa daha önce pek çoğumuz İslam’ı şiddet yanlısı ve saldırgan bir din olarak biliyorduk. Ramazan aylarında birlikte oruç tuttuk ve namazlar için bir araya geldik. Bu kardeşlik bağını gören pek çok yeni mahkûm da aramıza katıldı. Hapisten çıkan kardeşlerimiz aynı hayatı özgür yaşamlarında sürdürmeye devam ediyorlar” ifadelerini kullandı.

İslam hızla büyüyor

Hapishanelerde hangi dine mensup grupların sayısal olarak büyüdüğü üzerine yapılan istatistiki çalışmalar, birinci sırada Müslümanların olduğunu gösteriyor. Mahkûmlar üzerine yapılan çalışmalar sonucu, Müslümanların; Katolikler, Protestanlar, Paganlar, Spiritüalistler ve herhangi bir dine inanmayanlara oranla büyük yüzde ile arttığı ve her geçen gün farkın açıldığını ortaya koydu. Daha önce de Pew Araştırma Merkezi gelecek kırk yıl içinde, Hristiyanların en büyük dini grup olarak kalmasına rağmen İslam’ın diğer bütün dinlerden daha hızlı büyüyeceğini ve 2050 yılında birinci sıraya yükseleceğini ifade etmişti.