Dolar (USD)
34.15
Euro (EUR)
37.97
Gram Altın
2889.67
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Mahkemeden Eminönü''ndeki balık ekmek tekneleriyle ilgili karar!

İstanbul 4. İdare Mahkemesi, Eminönü''nde kira sözleşmeleri dolan balık ekmek tekneleriyle ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi. CHP''li Ekrem İmamoğlu yönetimindeki İBB, balık ekmek satan iş yerlerine 1 Kasım''a kadar süre verip dükkanlarını boşaltmasını istemişti.
Mahkemeden Eminönü''ndeki balık ekmek tekneleriyle ilgili karar!
01 Kasım 2019 14:24:00
İstanbul 4. İdare Mahkemesi, Eminönü''nde kira sözleşmeleri dolan balık ekmek tekneleriyle ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi. CHP''li Ekrem İmamoğlu yönetimindeki İBB, balık ekmek satan iş yerlerine 1 Kasım''a kadar süre verip dükkanlarını boşaltmasını istemişti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Eminönü'nde balık ekmek satan iş yerlerinin boşaltılması için ihtarname göndermişti.

Balıkçılar ise konuyu mahkemeye taşıyıp yürütmeyiş durdurma kararı istemişti.

Karar İstanbul 4. idare Mahkemesi'nden çıktı.

Buna göre balıkçılar bir süre daha Eminönü'nde faaliyet göstermeye devam edecek.

Vatandaşlardan İBB'ye tepki

Vatandaşlar ve bölge esnafı İBB'nin kararına tepki göstermişti. Almanya'dan geldiğini ifade eden bir vatandaş İBB'nin bu kararına "Kaldırılmamasını istiyoruz. Müsaade etmiyoruz" diyerek tepki gösterdi. Fransa'da geldiğini ifade eden bir başka vatandaş ise "İstanbul'a düğün için geldim. Burası çok güzel bir yer. Buraya balık ekmek yemek için geldim. Kaldırılmasını istemiyorum" dedi.

Tarihi Balık-Ekmek Turizm Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Arif Hikmet İlke, "1 Kasım itibariyle sözleşmemizin iptal edileceğini, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin emlak daire başkanlığından aldığımız yazı ile teknelerimizin kaldırılacağını, işimize son verileceğini, kaldırmazsak polis zoru ile kaldırılacağımız tebligatı bize ulaştı" şeklinde konuştu.

1800'lerden gelen gelenek

Arif Hikmet İlke, "Böyle bir şey olabilir mi? Ben devletin kiracısıyım. Daha önceden 9 tekneydik, daha sonra 3 tekne olarak ortaklı bir proje yaptık. Belediyenin kendi inisiyatifinde olan bir projesi, uygulaması olabilir. Biz bunun karşılığında Ekrem Bey biliyorsunuz yakın zamanda burada bir sel felaketi olduğunda geldi, esnaf ile ilgilendi. Kişinin aynasıdır, sözüne bakılmaz. Ben Ekrem Bey'in ortaya koyduğu siyasi söylemlerle bu icraatların uyuşmadığını ve hatta kendi partisinden ve büyükşehir yetkililerinden görüştüğüm kişiler de, bunun altında imzasının olmayacağını onun prensiplerine uymadığını, bizimle diyalog ile bunun çözüleceğini söylediler. Büyükşehir Belediyesi'nden çatlak sesler de geliyor. Bununla yüzleşeceğiz. Devlet çıkın derse o gün buraya polis geldiğinde çıkacağız, bir tane polisin bile gelmesine gerek yok. 1800'lü yıllardan beri buranın geleneği olmuş, buna hassasiyetle özenle duran bir sektörün temsilcisiyiz. Tabii burnumuza rant kokuları da geliyor. Bence bundan en çok rahatsız olacak Büyükşehir Belediyesi ve Ekrem beyin kendisidir. Ekrem beyin kendisi de çünkü bununla mücadele ettiğini söylüyor. Biz bir çok uygulamalar ile karşı karşıya kaldık, sorunlarımız çözüldü. İBB'nin burada bir projesi olabilir. Buna saygı duyacağız ama karşılıklı diyalog ile. Kurum ve kuruluşlardaki yetkililerin bizi muhatap alacağına inanıyorum. Buna inancımız tamdır" ifadelerini kullandı.

Yıllık 900 bin lira kira

İhtarnameye konu bölgede 100 yıla yakın bir süredir balık-ekmek satışı yapılıyor. Üç teknenin sahibi aileler 2007'den beri İBB ile muhataptı. Üç tekne için İBB'ye her yıl kasım ayında 900 bin TL'lik kira ödemesi yapılıyor. Bu teknelerde 150 kişi çalışıyor.

Ne olmuştu?

Eminönü'nde, kayıklarda pişirilerek satılan ekmek arası balık nostaljisine, İBB'nin 1 Kasım itibariyle son vermesi kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Sadece İstanbulluların değil, Türkiye'nin dört bir tarafından İstanbul'a ziyarete gelenlerin ortak anısı olan, Eminönü'nde kayıklardan ekmek arası balık yemek tarihten silinmek üzere. İskeleler arasında satış yapan balık ekmek kayıkçıları uzun zaman önce kaldırılmıştı. Son 3 kayık Galata Köprüsü'nün Eyüp tarafına alınmıştı.