Dolar (USD)
35.39
Euro (EUR)
36.30
Gram Altın
3060.70
BIST 100
9910.61
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Mahkeme ve uyuşmazlık sürecinde bunlara dikkat

'Arabuluculuk' nedir? Ücretli mi? Nasıl başvurulur? Arabuluculuk uyuşmazlıklarının günümüzde çok önemli olduğunu belirten Uzman Arabulucu Eyüp Katı, vatandaşların mahkeme ve uyuşmazlık sürecinde dikkat etmesi gereken konuları Milat Gazetesine değerlendirdi...
Mahkeme ve uyuşmazlık sürecinde bunlara dikkat
13 Ekim 2020 05:00:00
'Arabuluculuk' nedir? Ücretli mi? Nasıl başvurulur? Arabuluculuk uyuşmazlıklarının günümüzde çok önemli olduğunu belirten Uzman Arabulucu Eyüp Katı, vatandaşların mahkeme ve uyuşmazlık sürecinde dikkat etmesi gereken konuları Milat Gazetesine değerlendirdi...

REŞAT OKUR

Arabuluculuk uyuşmazlıklarında vatandaşın dikkat edeceği noktaları sıralayan arabulucu Eyüp Katı vatandaşın tüm süreç üzerinde durması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu. Arabulucu Katı: “Vatandaş Davalarının masraflı ve uzun sürmemesi ve arabuluculuk sürecinin birkaç hafta içerisinde sonuçlanmasını dikkate alarak haklarını öldürmeden makul çözüme ulaşması son derece önemli. Bu noktada Vatandaşın görüşmelere bizzat katılıp her süreçte yer alması tüm süreci avukatına bırakmaması daha sağlıklı olmaktadır dolayısıyla vatandaş avukatı ile dirsek teması içerisinde olursa uyuşmazlık büyük oranda çözülebiliyor” dedi.

VATANDAŞ İŞİN ÜSTÜNDE DURMALI

Arabuluculuğun her dönem kişiler arasında resmi sıfat olmaksızın veya kurumsal olarak var olmuş bir yapı olduğunu belirten Arabulucu Eyüp Katı: “Arabuluculuk hukuk sistemleri daha çok gelişmiş ülkelerde uygulanan alternatif uyuşmazlık çözümlerinden biridir. Arabuluculuk esnek, ihtiyari, etkili, hızlı, daha az masraflı ve tarafların asıl tatmin unsurlarını öncelik olarak ele alan bir sistemdir. Mahkemeler talepler ile sıkı sıkıya bağlı olup, gerçek talebi araştırma ve inceleme sonucunda bulmak zorunda olmasına rağmen arabuluculukta tarafların ne üzerinden tatmin olarak anlaştığı önemlidir. Dolayısıyla arabuluculuk konusu vatandaş için 07.06.2012 tarihinde kabul edilen 6325 Sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu ile belirlenmiştir. Vatandaş ‘’kendisi veya avukatı aracılığıyla Arabuluculuk sürecini başlatabilir ve mağduriyetinin üstünde durarak bu konuyu halledebilir” diye konuştu.

ARABULUCULUKTA ÜCRETLER

Arabuluculuk Kanunu kapsamında anlaşma olmaması halinde 2 saate kadar olan arabuluculuk ücreti Adalet Bakanlığı bütçesinden ödendiğini belirten Arabulucu Eyüp Katı, devletin bu konuda vatandaşa yardımcı olduğuna dikkat çekti. Ayrıca tüketici açısından anlaşma olması halinde tüketicinin payına düşen kısmı gene bakanlığın ödediğini ve anlaşma olmaması halinde tamamının yine bakanlık tarafından karşılandığının altını çizdi. Arabuluculuktaki fiyat tarifesine de değinen Katı; “İşçi İşveren ve Tüketici uyuşmazlıklarında iki saate kadar görüşmelerde her iki taraf adına toplam ödenecek tutar 680,00-TL olup, ticari uyuşmazlıklarda toplam 1.320,00-TL’dir” dedi.

Bu tutarın maktu tutar olduğunu ancak anlaşmaya konu edilen tutara göre belirtilen tutarlardan aşağı olmamak üzere Arabuluculuk Ücret Tarifesine göre yüzde 6 ile başlayan ve rakamın artışına göre azalan tutar üzerinden arabuluculuk ücretinin belirlendiğini belirtti. Mahkemeler ve icra müdürlüklerinde avukatlık ücretinin yüzde 15’den başladığını belirten Katı, söz konusu tutarın taraflar açısından makul olduğunu belirtti.


NASIL BAŞVURULUR?

Arabulucu Eyüp Katı, arabuluculuk için başvuru sürecini şöyle özetledi: “Zorunlu arabuluculuk ve dava şartı kapsamında olan arabuluculuk için taraflar ya adliyeler bünyesinde olan arabuluculuk bürolarına başvurmak suretiyle, avukatları aracılığıyla UYAP sistemi üzerinden veya her iki taraf ortak bir arabulucu belirlemek suretiyle süreci yürütebilmektedir. İhtiyari arabuluculuk kapsamında da aynı yolun izlenmesi mümkündür. Arabuluculuk ister taraflar birlikte anlaşarak arabuluculuğa başvursunlar, isterse zorunlu arabuluculuk kapsamında bakanlık tarafından görevlendirilsinler tamamen ihtiyari olup, her aşamada taraflar arabuluculuk görüşmelerine son verebilmektedirler. Arabuluculukta tarafların bir araya gelerek müzakere etmesi amaç olup, tarafların anlaşamaması halinde alacakları “Son Tutanak” diye tanımlanan anlaşamama belgesi ile dava açabilmektedirler. Arabuluculukta ilk önemli olan başvuranın talebinin ne olduğudur, bazen bu talep karşı taraf tarafından aynıyla, bazen de başvuranı tatmin edecek şekilde başka bir unsurla da karşılanması imkân dahilindedir. Örneğin düğün salonunda aksaklık nedeniyle mağdur olan çift tazminat davasında salon sahibi tarafından bir haftalık balayı masrafların karşılanması da anlaşmanın konusunu oluşturabilmektedir. Oysaki mahkemeye müracaat halinde mahkemenin tazmin edeceği sadece maddi ve manevi tazminat karşılığı olup, başkasına karar vermesi yasal olarak olanaklı değildir.”

74d84a5e-95f1-4770-b018-c0727aad0043

Uzman Arabulucu Eyüp Katı

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin