Mahalli idarelerde önemli değişiklik
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, TRT Haber'de yayınlanan "Anadolu Soruyor" programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
Özhaseki, İçişleri Bakanlığına bağlı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlanması konusunda bir adım atılıp atılmayacağına ilişkin soruya, "Prensip itibarıyla kabul edildi. Bakanlar Kurulunda da görüşüldü. Önümüzdeki günlerde bununla ilgili ya kanun hükmünde kararname veya yasa gelecek. Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü bizim bakanlığımız bünyesinde bundan sonra faaliyetlerine devam edecek." yanıtını verdi.
Genel Müdürlüğün, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlanmasının sağlayacağı faydalara işaret eden Özhaseki, şöyle konuştu:
"Bütün belediyelerimiz aslında idari işlemler bakımından İçişleri Bakanlığı tarafından denetleniyor. Mali işlemler bakımından Sayıştay müfettişlerince denetleniyor ama biz biliyoruz ki Türkiye'deki en büyük sıkıntılı alan, imar alanı. İmar noktasında ciddi bir denetleme olmuyor. Bu konuda uzman eleman da bulmak zor. Şikayet olduğunda bile sadece bilirkişilere gönderiliyor, bilirkişilerden de nasıl rapor gelirse, iş öyle yapılıyor. Ama mahalli idareler tarafındaki kontrolör arkadaşlar imar noktasında iyice eğitilirlerse, belediyeler de yol gösterici olarak imarda bulunacaklar ama birtakım haksızlıklar, sıkıntılar, kirli ilişkiler varsa da bakar bakmaz onu anlayacak, bir ekip oluşturmaya çalışıyoruz."
Diyarbakır'da 2 bin konut teslim edilecekTerör örgütünden temizlenen ilçelerde mağdur vatandaşlara birkaç alternatif sunulacağını ifade eden Özhaseki, şunları kaydetti:
"Eskiden eviniz vardı ve teröristler yıktılarsa bu evi, o evin bedelini biz devlet olarak veriyoruz. Diyarbakır Belediyesinin de onayladığı koruma amaçlı imar planına uygun olarak 'evinizi yapın' diyeceğiz. İkinci hak, çevrede yaptırdığımız 2+1, 3+1 güzel evler var. Takas edelim. Evinizin değeri belli, hasarınız belli, bu evlerden verelim. Diyarbakır'da 2 bin 657 adet konut başladı. Bir de 750 adet başlıyor. Bu senenin sonuna kadar neredeyse bin 500-2 bin adedi teslim edilecek."
Bu seçenekleri kabul etmeyen vatandaşlara, kendilerine Mardin'den, Şanlıurfa'dan hatta İstanbul'dan ev verebileceklerini söylediğini hatırlatan Özhaseki, bunun, sonuç itibarıyla evin değerine göre takas olduğunu ifade etti.
"Burası müteahhitlik bakanlığı değil"İnşaat sektörünü canlandıracak çeşitli tedbirlere ilişkin düşünceleri bulunduğunu, amacının sektörün önünü kesmek olmadığını vurgulayan Bakan Özhaseki, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ama burası da müteahhitlik bakanlığı değil. Olmayacak da bundan sonra. Her eline arsasını alıp gelen, 'Burayı özel imara alın, biraz da yoğunluk verin, bu da yükselsin, ben de gelip yapayım', asla böyle bir şey olmayacak. Bunu yapmayacağım."
AA
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.