Magnezyum eksikliğinin belirtileri nelerdir?
Magnezyum nedir? Magnezyum hangi besinlerde bulunur? Magnezyum eksikliği nasıl anlaşılır? Magnezyum ile ilgili bilinmesi gerekenleri derledik. İşte magnezyum eksikliği belirtileri ve tedavisi..
MAGNEZYUM NEDİR?
Magnezyum vücutta en bol bulunan esansiyel (vücuda dışarıdan alınması zorunlu olan) minerallerden biridir. Öncelikle vücut kemiklerinde depolanır. Kan dolaşımınızda çok az miktarda magnezyum dolaşır.
Magnezyum vücudunuzdaki 300’den fazla metabolik reaksiyonda rol oynar.
Bu reaksiyonlar, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çok önemli vücut süreçlerini etkiler:
– Protein sentezi
– Hücresel enerji üretimi ve depolanması
– Hücrelerin stabilizasyonu
– DNA sentezi
– Dinir sinyali iletimi
– Kemik metabolizması
– Kalp fonksiyonu
– Kaslar ve sinirler arasındaki sinyallerin iletimi
– Glikoz ve insülin metabolizması
– Kan basıncı
Magnezyum eksikliğiyle ilişkili sağlık sorunları arasında, çölyak hastalığı, Crohn hastalığı, kronik ishal, alkolizm, tip 2 diyabet bulunur.
Bu nedenle, insanların sağlıklı kalmak için her gün diyetlerinde yeterli magnezyum alması hayati önem taşımaktadır.
MAGNEZYUM EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ
Magnezyum eksikliği tıpta hipomagnezemi olarak adlandırılır. Magnezyum eksikliği belirtileri arasında şunlar bulunur:
Hafif magnezyum eksikliğinde;
– İştahsızlık
– Bulantı
– Kusma
– Yorgunluk
– Halsizlik
Şiddetli magnezyum eksikliğinde;
– Kas krampları
– Kardiyak aritmiler
– Fibromiyalji
– Uyuşma
– Dikkatte azalma
– Zihinsel bulanıklık
MAGNEZYUM EKSİKLİĞİNE NE İYİ GELİR?
Magnezyum vücut tarafından kolaylıkla absorbe edilen bir mineral olup, sağlıklı ve doğal bir beslenme ile günlük magnezyum ihtiyacı rahatlıkla karşılanabilir. Besinlerdeki magnezyum miktarının yaklaşık % 40- 60'ı vücut tarafından kolay emilir. Hem bitkilerde hem de hayvansal kaynaklı gıdalarda yaygın olarak bulunur.
İnsan vücudunun günde ortalama 280-350 mg magnezyuma ihtiyacı vardır. Badem, ceviz, fındık, fıstık, kaju gibi sert kabuklu yemişler, kabak çekirdeği, kurubaklagiller (mercimek, nohut, kuru fasulye ve tüm fasulye türleri), tam tahıllar, buğday kepeği, koyu yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, nane, pazı, roka, pancar yaprakları gibi), muz, çilek, ahududu, karpuz, kavun, hurma, incir, kabuklu fırın patates, çikolata ve kakao doğal magnezyum kaynaklarıdır.
Birçok ot, baharat ve yosunlar da magnezyum içerir; Agar yosunu, kişniş, dereotu, kereviz tohumu, adaçayı, kurutulmuş hardal, fesleğen, kakao tozu, rezene tohumu, kekik, kimyon tohumu, tarhun, mercanköşk, haşhaş tohumu da magnezyum bakımından zengindir.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.