Maaşları kesilmekten kurtuldu!
BAYRAM ZİLAN-ANKARA
Başdenetçi Şeref Malkoç dün medya kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle bir araya gelirken, KDK kararlarının etkisini anlattı. Malkoç, Mustafa Demirci isimli bir vatandaşın 1997’de emekli olduğunu, 20 yıl maaş aldıktan sonra 1973’ten kalan 180 günlük prim borcu olduğunu öğrendiğini aktardı.
"Devlet 20 yıl ödeyip sonra maaş kesemez"
SGK’nın “Hata yapılmış. Sen bizden 20 yıldır fuzuli maaş alıyorsun, geri öde” yazısı üzerine Demirci’nin KDK’ya başvurduğunu anlattı. Malkoç, bunun üzerine konuyu KDK’da görüştüklerini, dostane çözüm sağlandığını ve kesilen maaşının yeniden bağlandığını söyledi.
Malkoç, SGK yetkilileri ile bizzat görüştüğünü ve benzer mağduriyetlerin önlendiğini de belirterek, “Bu durumda yaklaşık 500 bin kişi var. Bu kişiler de kurtuldu. SGK elektronik ortama geçmeden önce karakalem usulü bu tip yanlışlıklar yapılmış. Ancak, devlet kendi hatası sonucu 20 yıl ödeyip sonra maaş kesemez” dedi.
Uyum oranı arttı
Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, “Kararlarımıza uyma oranı yüzde 20'lerden başladı, 2017'de yüzde 65 civarındaydı, 2018'de yüzde 70'e çıktı. Bunun Avrupa'daki ortalaması yüzde 80 yani iyi bir noktaya doğru gidiyoruz” dedi.
Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Kamu Denetçiliği Kurumunun (KDK) geçen yılki çalışmaları hakkında basın mensuplarına önemli açıklamalarda bulundu. Kamu Başdenetçisi Malkoç, KDK'nin, yerel yönetimlerdeki hizmetlerden sokak hayvanlarıyla ilgili konulara, imardan belediyede çalışan işçilerin sorunlarına kadar vatandaşların şikayetlerine çözüm bulmaya çalıştığını söyledi.
Halkın sorunlarına çözüm buluyoruz
KDK’nın tavsiye kararlarına uyanların sayısı arttığına dikkat çeken Malkoç, 2018’de 17 bin 585 başvuru aldıklarını belirterek, “2018 yılında 17 bin 507 karar verdik yani hemen hemen gelen başvurular, şikayetler kadar aynı yıl içinde çözüm üretebiliyoruz” diye konuştu. Malkoç, KDK'nın yeni bir kurum olduğunu hatırlatarak, kamunun sert yüzü değil, sempatik yüzünün gösterilmeye çalışıldığı bir kurum olduğunu söyledi.
Kuruma yazılı şikayetlerin dışında başvuran 97 bin 538 kişiye yardımcı olduklarını anlatan Malkoç, şu bilgileri verdi: “Yazılı başvuru, sözlü veya diğer iletişimleri topladığımızda 100 binin üzerinde rakama tekabül ediyor. Özellikle 2017 yılında yönetmeliğimizi değiştirerek yeni bir karar türü ihdas etmiştik, buna da 'dostane çözüm kararı' diyoruz. 2017'de bin 575 dostane çözüm kararı vermişiz, 2018 yılında bu rakam 2 bin 498 oldu. Tavsiye kararımız 2017'de 245 iken 2018'de 677'ye çıktı.”
Avrupa standartlarına doğru gidiyoruz
Malkoç, KDK'nin verdiği kararlara uyma oranına değinerek, "Kararlarımıza uyma oranı yüzde 20'lerden başladı, 2017'de yüzde 65 civarındaydı, 2018'de yüzde 70'e çıktı. Bunun Avrupa'daki ortalaması yüzde 80 yani iyi bir noktaya doğru gidiyoruz. Biraz daha gayret edersek arzu ettiğimiz noktaya geleceğiz" ifadelerini kullandı.
Din eğitiminde çok şikâyet geliyor
Yaptıkları çalışmalarla on binlerce davayı önlediklerini ifade eden Malkoç, vatandaşlarla devlet arasında köprü vazifesi görmeye çalıştıklarını söyledi. Din eğitimi noktasında çok fazla şikayet aldıklarını belirten Başdenetçi Malkoç, "Bu ayın 31'inde de yine bu alanla ilgili çalışma düzenleyeceğiz ve halkın sağlıklı dini bilgi edinmesi açısından önemli konuları ele alacağız" şeklinde konuştu.
Son günler hayvanlara eziyet yapıldığı yönünde şikayetlerin arttığına dikkat çeken Malkoç, hayvanlara eziyet edilmesi ve bazı sokak hayvanlarının çocuklara zarar vermesi konularını rapora döküp çözüm önerebilmek için 24 Ocak'ta çalıştay düzenleyeceklerini kaydetti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.