Dolar (USD)
34.51
Euro (EUR)
36.18
Gram Altın
2982.10
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

LYS tercih dönemi başladı

26 Temmuz'da sona erecek LYS tercih dönemi başladı.
LYS tercih dönemi başladı
18 Temmuz 2017 15:11:00
26 Temmuz'da sona erecek LYS tercih dönemi başladı.

LYS tercihleri ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi (AİS) üzerinden alınmaya başlandı. Adaylar, 18-26 Temmuz tarihleri arasında tercihlerini gerçekleştirebilecek. LYS tercihlerini gerçekleştiren adaylar, 26 Temmuz 2017 gün sonuna kadar bu tercihlerinde değişiklik yapabilecek. İşte, adayların merakla beklediği LYS tercih ekranı ve tercihler öncesi son kez inceleyecekleri LYS tercih kılavuzu bilgisi

LYS TERCİHLERİ BAŞLADI

2017-ÖSYS tercih işlemleri,18 Temmuz 2017 tarihinde başlayacak ve 26 Temmuz 2017 tarihinde sona erecektir. Adaylar tercihlerini,18 -26 Temmuz 2017 tarihleri arasında, kılavuzda yer alan kurallara göre, ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden TC Kimlik Numaraları ve şifrelerini kullanarak kendileri yapacaklardır.Tercih işlemleri, 26 Temmuz 2017 tarihinde saat 23.59'da sona erecektir.

Başvuru merkezlerinden tercih işlemi yapılmayacaktır. ÖSYM'ye posta yoluyla gönderilen veya elden verilen tercih listeleri geçerli olmayacaktır.Sadece elektronik ortamda yapılacak tercihler işleme alınacaktır. Adayların kendilerine özel kişisel bilgi niteliğindeki TC kimlik numaralarını ve ÖSYM aday işlemleri şifrelerini özenle korumaları ve hiçbir kimseyle paylaşmamaları gerekmektedir. TC kimlik numarasının ve ÖSYM aday işlemleri şifresinin başkaları ile paylaşılmasından oluşacak mağduriyetlerden adayın kendisi sorumlu olacaktır.

Adaylar, ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresindeki açıklamalar doğrultusunda tercih işlemlerini tamamlayacaklardır. Tercih işlemi, ekrandaki uyarılara göre sonlandırılmalıdır. Adayların tercihlerinin ÖSYM'ye ulaştığından emin olmaları için ekranda "2017-ÖSYS Tercihleriniz ÖSYM'ye bildirilmiştir." ifadesini görmeleri gerekmektedir. Adaylar, tercih işlemini tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercih bilgilerini mutlaka kontrol etmeli ve yazıcıdan tercih listesinin bir dökümünü edinerek saklamalıdır.

Adaylar, tercih bildirim işlemini tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercihlerinde değişiklik yapabileceklerdir. "Tercih Süresi" tamamlandıktan sonra tercihlerde değişiklik/düzeltme yapılamaz. Merkezimize gönderilen düzeltme/değişiklik taleplerini içerir dilekçeler işleme alınmaz ve cevaplandırılmaz.

Tercih yapacak adayların Kılavuzu dikkatle incelemeleri, tercihlerini bu kılavuz bilgilerine göre yapmaları gerekmektedir. 'Yükseköğretim Programlarının Koşul ve Açıklamaları Bölümü' mutlaka okunmalı, bu koşul ve açıklamalar dikkatle incelendikten sonra tercihler sonlandırılmalıdır.

TERCİH ROBOTUNU KULLANIN

Tercih Sihirbazı'na girdiğinizde, karşınıza yerleştirme başarı sıralamaları çıkacak. Puan türlerinin karşılarına başarı sıralarınızı yazacaksınız. Sihirbaz size yol gösterecek, 'sonraki adım' dediğinizde ise karşınıza bir il listesi çıkacak. Buradan okumak istediğiniz ili ya da illeri seçebileceksiniz. Ardından, karşınıza üniversiteler çıkacak. Bir önceki adımda seçtiğiniz ilde bulunan üniversiteler karşınıza seçili olarak gelecek. İsterseniz seçtiğiniz illerde olmayan farklı bir üniversiteyi de işaretleyebilirsiniz. Sıra geldi son adıma. Buradan okumak istediğiniz üniversitenin vakıf mı, devlet mi gibi tiplerine; açıköğretim, birinci öğretim gibi eğitim şekline; burs durumu ve istediğiniz puan türüne göre seçim yapabilirsiniz. Karşınıza seçtiğiniz kriterlere göre tahmini olarak yerleşebileceğiniz üniversiteler, bölümleri ve kontenjanları gelecek. Buradan istediğiniz bölümleri 'listeme ekle (+) ' sekmesine tıklayarak tercih listenizi oluşturabilirsiniz. Bu kadar basit.

LYS TERCİHLERİNDE SON GÜN NE ZAMAN?

ÖSYM LYS tercihleri için son günü sınav takvimiyle duyurdu: "2017-ÖSYS tercih işlemleri,18 Temmuz 2017 tarihinde başlayacak ve 26 Temmuz 2017 tarihinde sona erecektir. Adaylar tercihlerini,18 -26 Temmuz 2017 tarihleri arasında, kılavuzda yer alan kurallara göre, ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden TC Kimlik Numaraları ve şifrelerini kullanarak kendileri yapacaklardır. Tercih işlemleri, 26 Temmuz 2017 tarihinde saat 23.59'da sona erecektir.

PUAN TÜRÜ DEĞİŞEN BÖLÜMLERE DİKKAT

Tercih yapılırken dikkat! Bu yıl kılavuzda puan türü değişen bölümler var. Yükseköğretime Geçiş Sınavı'yla (YGS) girmeyi düşündüğünüz bir bölümün puan türü MF, TM ya da TS'ye geçmiş olabilir. Tercihinizi etkileyecek bu hatalara düşmemenin yolu da kılavuzu iyi incelemekten geçiyor. YGS ile öğrenci alan 14 bölümün puan türünü tercih listesi oluştururken bir daha gözden geçirmekte yarar var. Çünkü bu bölümlere artık Lisans Yerleştirme Sınavları'yla (LYS) yani TM, TS, MF puan türüyle öğrenci alınıyor. Bilgisayar ve öğretim teknolojileri, beden eğitimi ve spor, kimya, okul öncesi ile özel eğitim öğretmenliği bu alanlardan sadece birkaçı.

Özel yetenekle öğrenci alan iç mimarlık ve endüstri ürünleri tasarımı bölümleri de artık LYS ile öğrenci kabul edecek. Açıköğretim lisans eğitimi almak isteyenlerin de LYS puanına bakılacak. İlahiyat fakültelerine de artık YGS ile değil, LYS ile girilecek.

Diğer önemli bir değişiklik de mesleki ve teknik liselerden mezun olan öğrenciler için, bu adaylar artık meslek yüksekokullarına sınavsız geçiş yapamayacak. Ancak bu öğrenciler ek puandan yararlanabilecek. YÖK, meslek lisesi mezunlarının üniversitelerin aynı alandaki ön lisans programlarına yerleştirilmeleri durumunda, merkezi sınavlardan aldıkları puanlara ilave edilecek 'ek puan' katsayısını 0.06 olarak açıkladı.

PROF. DR. E. ERTUĞRUL KARSAK (GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ): YENİ TEKNOLOJİ, TASARIM GÖZDE ALANLAR OLACAK

İlgi duyduğu alanda çalışanların başarılı olma ihtimalinin daha yüksek olduğu göz önünde bulundurularak, tercih sürecinde ilgi ve yeteneklerin dikkate alınması isabetli olacaktır. Uluslararası akademik işbirlikleri güçlü bir yükseköğretim kurumunda kaliteli ve nitelikli bir eğitim almanın başarıyı yakalamada önemli bir yeri var. Yeni teknolojiler, yenilikçilik, girişimcilik ve etikle ilgili derslerle müfredatını zenginleştiren; tasarımı, iletişim becerilerinin geliştirilmesini ve takım çalışmasını önemseyen programlara talep daha yoğun olabilir. Enerji, tasarım, akıllı sistemler, sağlık, fikri mülkiyet hukuku ve iletişimin gözde alanlar olacağını öngörüyorum. Bu çerçevede, mühendislik, tıp, hukuk ve iletişim fakültelerinin ilgi göreceğini düşünüyorum. Ayrıca tıp ile mühendislik, hukuk ile mühendislik, iletişim ile mühendislik gibi disiplinler arasındaki etkileşimin zaman içinde artacağına inanıyorum.

EN ÇOK YAPILAN HATALAR

Tercih edilecek programların özel koşullarını incelememek,

Kişilik özelliklerini dikkate almayıp, akran ve çevre etkisiyle yeteneklerine uygun olmayan programlara yerleşmeye çalışmak,

"Mutlaka bir yeri kazanmalıyım" diye eğitim almak istenmeyen bir programı tercih listesinde bulundurmak,'İlk sıradaki tercihleri önemserken, alt sıradakilere aynı özeni göstermemek,

Tercih listesini puan ve sıra bakımından çok yakın değerlere sahip programlarla doldurmak.

MERAK ETTİKLERİNİZ

Eğitim uzmanı Salim Ünsal adayların en çok sorduğu soruları yanıtladı.

Tercih sırasının bir önemi var mı?

24 tercihin ilk sırasıyla son sırası arasında yerleşme şansı bakımından bir farklılık yok. Yerleşme işlemlerinde sistem puan önceliğine bakar. Hangi aday yüksek puan almışsa onu öncelikle yerleştirir. Puan eşitliği durumunda bu kez de Ortaöğretim Başarı Puanı etkisi çıkarılan ham puanlara bakılır ve yüksek olana öncelik verilir. O da eşitse tercih edilen programın puan türüne kaynaklık eden ana derslerde kim daha başarılıysa önceliği o alır. Burada da eşitlik varsa, ki bu olasılık çok zayıf, yaşı küçük olan önceliği alır. Yani adayın kaçıncı sırada tercih ettiğinin yerleşme şansı bakımından bir artı ya da eksisi yok.

Yerleşme şansını artırmak için ne yapmalı?

Bir liste oluştururken öncelikle ilgi, yetenek ve beklentilere göre belirlenen programların sınav puanı ve sıralama tekniği bakımından da gözden geçirilmesi gerekir. İlgi duyulmasına rağmen başarı düzeyinin çok üstündeki programların tercih listesinde olmasının yerleşme şansı bakımından bir faydası olmaz, aksine yapabilecek daha rasyonel tercihlerin yerini alacağı için tercih sayısını azaltır. Bu nedenle sıraya uygun yerlerden oluşan bir liste olmalı. Listeyi yaparken sıralamanın yüzde 10-20 üstünden, yüzde 30-40 altına kadar alanda geniş bir yelpazeden yapmak yerleşme şansını artırır. Unutmayın; her bir tercih de istenilen, kazanıldığı takdirde pişman olunmayacak yerler olmalı. İlgi duyulmayan düşük puanlı bir yeri yazmak en büyük risklerden biri.

Puanı yüksek olan bir yeri her zaman puanı düşük olanın önüne mi yazmalı?

Bu tür programları sıralarken aradaki farkın ne kadar olduğu önemli. Eğer 15-20 puanlık farklar oluşmuşsa doğal olarak yüksek puanlı yerin üste yazılması, eğer düşük puanlıyı daha çok istiyorsanız onun üst sıraya yazılıp, yüksek puanlının ise tercih listesine artık girmemesi uygun olandır. Ancak puan farkı az ise istek sıranızı tamamen sahaya yansıtabilirsiniz.

Farklı puan türlerinden yapacağımız tercihleri neye göre sıralamamız gerekir?

Sınav sonuç belgenizdeki puan farkını bunun için bir referans olarak kullanabilirsiniz. A ve B puanlarıyla öğrenci alan programları tercih edeceğinizi düşünelim. A puanınız B'den 10 puan daha fazla ise A ve B puanlı programlarda hep bu 10 puanlık farkı gözeterek listeleme yapmanız uygun. B'de 380'lik bir yerin altına A'da 390'lık bir yeri yazmanızın sakıncası yok.

Vakıfların tercih sırasına verdikleri burslar bir yıllık mı?

Bu tür burslar üniversiteden üniversiteye değişim gösterir. Her vakıf üniversitesi tercih bursu yöntemi uygulamaz. Uygulayanlar da bazen tek yılı, bazen de tüm öğretim yıllarını kapsayacak şekilde burs verebilir. Bu kadar çeşitliliğin olduğu bir ortamda mutlaka bunu tercih öncesinde sorgulayın, teyit edin.

Okul birincisi tercihini nasıl yapmalı?

Okul birinciliği sadece o sınav döneminin 12'nci sınıflarında bulunan adayları kapsar. Önceki yıllarda okul birincisi olmuş adaylar, tekrar bu haktan yararlanmaz. Bu nedenle birincilerin tercih yelpazelerinin daha geniş olması gerekir. Bu kontenjan sadece devlet üniversitelerinde yer alıyor.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin