Dolar (USD)
34.59
Euro (EUR)
36.56
Gram Altın
2930.25
BIST 100
9281.84
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

LYS puan hesaplama nasıl yapılır?

LYS puan hesaplamak isteyen adaylar aldıkları puan ile ilgili bilgi sahibi olmak istedikleri için internet üzerinden bir robot aracılığı ile puan hesaplaması yapar. LYS puan hesaplaması nasıl yapılır? LYS puan robotu nedir? LYS net tahmin etme gibi sorularınıza cevap veriyoruz.
LYS puan hesaplama nasıl yapılır?
10 Ağustos 2018 13:44:00
LYS puan hesaplamak isteyen adaylar aldıkları puan ile ilgili bilgi sahibi olmak istedikleri için internet üzerinden bir robot aracılığı ile puan hesaplaması yapar. LYS puan hesaplaması nasıl yapılır? LYS puan robotu nedir? LYS net tahmin etme gibi sorularınıza cevap veriyoruz.

LYS puan hesaplamak isteyen adaylar aldıkları puan ile ilgili bilgi sahibi olmak istedikleri için internet üzerinden bir robot aracılığı ile puan hesaplaması yapar. LYS puan hesaplaması nasıl yapılır? LYS puan robotu nedir? LYS net tahmin etme gibi sorularınıza cevap veriyoruz.

LYS Maratonunun tamamlanmasıyla öğrenciler puan hesaplama nasıl yapılır diye internette sorgulatıp bilgi sahibi olmak isterler. Geleceklerine şekil veren bu sınav için en iyi çabayı göstermek zorundadırlar. LYS'ye ait bütün detayları www.milatgazetesi.com sitesinden öğrenebilrsiniz.

LYS PUAN HESAPLAMA ROBOTU

LYS'de uygulanan testlere verilen cevaplar her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacaktır. Adayın katıldığı her sınavda yer alan her test için bir standart puan hesaplanacaktır. Testlerin standart puanlarının hesaplanmasında şu yol izlenecektir:

* Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenecektir. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunacaktır.

Kısa cevaplı soruların değerlendirilmesinde doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılmayacaktır.

* Son sınıfta okumakta olan tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunacaktır.

* Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanacaktır.

* Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır.

* Hesaplanan standart puanlar ve Tablo 1E'deki ağırlıklar kullanılarak adayların ağırlıklı LYS puanları (ALYS) hesaplanacaktır. ALYS puanlarının hesaplanabilmesi için hangi testlerden en az kaç ham puan alınması gerektiği Tablo 1D'de gösterilmiştir. Yalnızca bu tablodaki koşulları sağlayan adaylar için ALYS puanları hesaplanacaktır.

* ALYS puanlarından her biri kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek LYS puanları oluşturulacaktır. ALYS puanları LYS puanlarına dönüştürülürken ilgili testlerin her birinden soru sayısının % 20'si oranında ham puan alan adayların 180 LYS puanı almaları sağlanacaktır.

* Ortaöğretim kurumlarında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almak zorunda olmayan veya farklı müfredat ile alan öğrenciler ; LYS Sosyal Bilimler Sınavında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularından muaf tutulacaktır. Bu öğrenciler, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları yerine LYS-4'de (Sosyal Bilimler Sınavı) yer alan Felsefe Grubu altındaki Psikoloji alanından 3, Sosyoloji alanından 3, Mantık alanından 2 soru cevaplandıracaktır . Bu karar doğrultusunda, LYS-4 Sosyal Bilimler Sınavı Felsefe Grubu ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Testi ile ilgili olarak aşağıdaki uygulama yapılacaktır:

2017-LYS-4 Sosyal Bilimler Sınavı Felsefe Grubu İle Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Testinde toplam 40 soru bulunacaktır. Cevap kağıdında bu test ile ilgili alanda 40 cevap alanı bulunacaktır. Testi alan tüm adaylar ilk 24 sorunun tamamından sorumlu olacaklardır. Bu adaylar cevap kağıdının bu test ile ilgili alanında ilk 24 cevap alanını, soru numaralarına uygun olarak işaretleyeceklerdir.

LYS OKUL PUANI HESAPLAMASI NE ŞEKİLDE GERÇEKLEŞİYOR?

Ortaöğretim Başarı Puanı, LYS puan hesaplamalarında baz alınıyor. OBP, Türkiye geneli değerlendirmeye esas alınarak,ortaöğretim bitirme notları (100 üzerinden diploma notu) 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP) dönüştürülüyor. Durum böyleyken 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250 olacak, en yüksek 100 olan diploma notu için de OBP 500 olacaktır. 50'nin altında olan diploma notları 50 olarak değerlendirmeye alınacaktır.

Konunun detayıyla ilgili, eğitim kurumlarının sosyal medya hesaplarında şu bilgiler geçiyor:

Daha sonra bu OBP, herkes için tek katsayı olarak kullanılan 0.12 katsayısı ile çarpılarak okuldan gelecek net puan hesaplanacaktır.

Sonuç olarak en düşük notlara sahip bir öğrenciye okuldan 30 gelirken (0.12 x 250=30) 500 OBP'ye sahip öğrenciye 60 (0.12 x 500= 60) gelecek.

Yani okul puanları hesaplanırken herkes için tek katsayı kullanılacak. Tüm öğrencilerin OBP'si 0.12 katsayısı ile çarpılacak.

Öğretmen lisesi mezunları alanlarındaki öğretmenlik bölümlerini seçtiğinde ve meslek lisesi mezunları da kendi alanlarındaki programları tercih etmeleri halinde (MTOK bölümleri hariç diğer 4 yıllık lisans bölümleri) OBP'leri 0.06 ek katsayısı ile çarpılacak (En fazla 30, en az 15 net puan gelecek) ve bulunan değer, 0.12 katsayısıile hesaplanan puana eklenecek. Yani toplamda okul puanları 0.12 + 0.06= 0.18 ile çarpılarak toplamda en fazla 90 puan olabilecek.

Okul birincisi de olsa diploma notu diğerleri gibi önce 5 ile çarpılacak, daha sonra çıkan sayıda 0.12 katsayısı ile çarpılacak.

Ek puanın en büyük değeri 500 x 0.06= 30 olacaktır. Yani Meslek lisesine ve öğretmen lisesine en fazla 30 ek puan gelebilecek.

Tercihler sonucu üniversitede bir bölüm kazanıpta gitmeyen (Açıköğretimin kontenjansız bölümleri ve sınavsız geçişle bir yere yerleşenler hariç) öğrenciler o sene tekrar sınava girdiklerinde 0.12 OBP katsayısı yarı yarıya düşürülerek 0.06 ile çarpılacak ve varsa 0.06 ek puan katsayısı yarı yarıya düşülerek 0.03 ile çarpılacaktır.

Yeni OBP sisteminde okul birincisine direkt 60 gelmeyecek.

YGS Sınav Sisteminde 150 ile 180 Baraj Puan'ını geçmek için Kaç net Çıkması gerekiyor

150'yi aşmak için ise; tüm testlerden eşit olursa ortalama 20 net, 150'yi elde etmek için yeterli: Şöyle: 4 matematik, 4 fen, 4 Türkçe, 4 sosyal. Matematikten daha çok çözerek de 20'den az soruyla 150 alınabilir. Örneğin matematikten ve fenden daha çok soru çözen biri 12 soruyu doğru yanıtlayarak da 150'ı aşabilir veya bunlardan az çözüp Türkçe veya sosyalden 20 soru çözerek de yapabilirsiniz. Bunun dışında 150 barajını aşmak için çeşitli olasılıklar şunlar

LYS NET TAHMİN ETME:

Net 11 Matematik Sorusu, 140 barajını aşmak için yeterlidir. Net 12 Türkçe Sorusu 140 barajını aşmak için yeterlidir. Net 12 Sosyal Sorusu 140 barajını aşmak için yeterlidir. Net 10 Fen Sorusu 140 barajını aşmak için yeterlidir.

LYS'ye girmek için 150 barajının ne olduğunu söyleyeyim. YGS'de dört testimiz var. Temel Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler ve Türkçe. Bu testlerin her birinden 4'er doğru yapan 150 puan alır. Bunu da yapsın adaylar artık. O kadar berbat durumda değiliz. Ancak çok kitle olunca, çok alakasız insanlar sınava giriyor. Sadece matematik testini doğru yapanlar var. Biz onların puanlarını hesaplamıyoruz. Arkadaşıyla iddiaya giriyor ve diyor ki, "matematikte 40'ta 40 doğru yaparım." Sınava giriyor ve sadece bunu yapmak istiyor. Hepsini 40'ta 40 yanlış yapacağım diye sınava giren de var.

Tüm adaylar bütün soruları okuyarak cevaplama gayreti içerisinde değil. Aslında o sıfır dediğimiz şeyler bunlar yüzünden oluyor. Giriyor hiçbir soruya doğru cevap vermeden çıkıyor. 2 tane soruyu işaretliyor çıkıyor. Böyle insanlar var, kitleyi bunlar oluşturuyor. ÖSYM'de puan hesabı yapmak için mutlaka en az iki testte soru işaretlemiş olmak gerekiyor. Soruların 4 tanesinin doğru olması gerekiyor 150 alması için. Hepsi yanlış olursa o da olmuyor. Bunu da yapsın artık adaylar.

Tüm testlerden eşit olmak koşuluyla her testten 8'er net çıkarmak şartıyla 32 netle 180 baraj aşılabilir. Matematik ve fenden daha çok yaparlarsa 32'den daha az net yeterli olabilir. Matematik ve fenden az yaparlarsa 32'den daha çok soru çözmesi gerekir.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin