Lübnan'dan dünyaya İsrail çağrısı
Lübnan resmi ajansı NNA'da yer alan habere göre Berri, ABD Başkanı Joe Biden'ın Enerji ve Altyapıdan Sorumlu Kıdemli Danışmanı Amos Hochstein ile ABD'nin Beyrut Büyükelçisi Dorah Shea'yı başkent Beyrut'taki ofisinde kabul etti.
ABD'den İsrail'e çağrı
Görüşmede Berri ile Hochstein, Lübnan'da 31 Ekim 2022'den beri seçilemeyen cumhurbaşkanı, Lübnan'ın kara sularında yer alan gaz sahasındaki sondaj çalışmaları ve ülkenin geneldurumunu ele aldı.
ABD'li heyetle görüşmesinde İsrail'in, Lübnan'ın güney sınırlarının korunmasını sağlayan BMGK'nın 1701 sayılı kararını ihlal etmesinin durdurulması çağrısında bulunan Berri, Lübnan'ın, topraklarının tamamı üzerinde egemenliğini sağlamada kararlı olduğunu kaydetti.
Hochstein ise Berri ile çok yapıcı bir görüşme yaptıklarını belirtti. Biden'ın danışmanı Hochstein, bugün geldiği Beyrut'taki temaslarına yarın da devam edecek.
Hochstein'ın Lübnan ve İsrail arasında Nisan 2023'ten bu yana BM Lübnan Geçici Barış Gücü tarafından denetlenen "Mavi Hat" sınırı üzerindeki gerginliği ele almak için Beyrut'a geldiği ifade ediliyor.
İsrail'in işgalleri
İsrail ordusu, 1967'de Suriye ile girdiği savaşta Golan Tepeleri ve ardından Lübnan'ın kendisine ait olduğunu vurguladığı Kefr Şuba Tepeleri, Şebaa Çiftlikleri ile Gacar köyünün bir kısmını işgal etmişti.
Lübnan Dışişleri Bakanlığı, 4 Temmuz'da yaptığı açıklamada, İsrail'in Gacar köyünün kuzeyine girişleri yasakladığını, böylece BMGK'nın 1701 sayılı kararını açık bir şekilde ihlal ederek işgal bölgesini genişletmek istediği uyarısında bulunmuştu.
Hizbullah ise 7 Temmuz'da, İsrail'in Lübnan sınırındaki Gacar köyünün tamamını işgal ederek etrafına duvar ördüğünü bildirmişti.
Lübnan Dışişleri Bakanı Abdallah Buhabib, 10 Temmuz'da yaptığı açıklamada, İsrail'in köyden çekilmesi gerektiğini yinelemiş; 11 Temmuz'da ise Lübnan, köyü tamamen işgal etmesi nedeniyle İsrail'i Birleşmiş Milletler'e şikayet etmişti.
Lübnan ordusunda görevli Tuğgeneral Munir Şehadi ise İsrail ile ülkesi arasındaki Birlemiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL) denetimindeki "Mavi Hat" üzerinde 13 tartışmalı bölgenin bulunduğunu söylemişti.
Şehadi, Mavi Hat'ın iki ülke arasındaki resmi kara sınırı olmadığını da ifade etmişti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.