Lübnan'da sınır bölgesinden göç edenlerin sorunlarına "eğitim" de eklendi
Lübnan Eğitim ve Yüksek Öğrenim Bakanı Abbas el Halebi, ders yılının başladığını; eğitim kadrosundaki tüm personelin görevlerine başlaması gerektiğini duyurdu.
Çeşitli düzeylerde eğitime başlama tarihinin 30 Eylül olarak belirlendiğini aktaran Halebi, ders yılı içerisindeki 26 haftanın fiili öğrenime, 4 haftanın idari işlere ve sınavlara ayrıldığını kaydetti.
Lübnan Sağlık Bakanlığına göre, İsrail ordusu ile Hizbullah arasındaki çatışmalar nedeniyle yerinden edilenler Kasım 2023'te 29 binken, Ağustos 2024'te 110 bine ulaştı.
Lübnan sınırındaki beldelerden göç etmek zorunda kalanların çoğu sığınma merkezlerine dönüştürülen okullara yerleşmek zorunda kaldı. Okullara sığınan yerinden edilmiş kişilerin ne yapacağı ve çocukların eğitimlerine hangi okullarda devam edeceği konuları ise belirsizliğini koruyor.
Sur kentindeki okullarda kalan yerinden edilmiş kişiler, çocuklarının yerlerine göre okullara mı kayıt yaptıracaklarını, yoksa eğitimlerine uzaktan mı devam edeceklerinin ya da yerinden edilmiş öğrencilerin kayıtlarının ücretsiz olup olmayacağının henüz belli olmadığını belirtti.
-Yerinden edilmiş insanlar okulları öğrencilerle paylaşıyor
Sur Belediyeler Birliği Afet Yönetim Birimi Müdürü Murteza Muhenna, yeni bir eğitim yılının eşiğinde olduklarını ve Lübnan'ın çeşitli bölgelerine dağıtılan, sığınmacıların en fazla bulunduğu Sur bölgesine ise halen yerinden edilmiş insanların gelmeye devam ettiğini aktardı.
Lübnanlı yetkili, "İlçedeki özel sığınma mekanlarındaki yerinden edilmiş kişilerin sayısı 28 bin 700 kişiye, yaklaşık 7 bin aileye ulaştı. Şu anda Milli Eğitim Bakanlığı ve UNICEF işbirliğiyle en az 1600 öğrenciyi okullara kaydettik." dedi.
Sur Belediyeler Birliğinin 5 sığınma merkezinin üçünün aktif bir şekilde okul olarak hizmet verebileceğini, buralarda eğitim-öğretim yılının her zamanki gibi açılacağını aktaran Muhenna, "Sığınma merkezlerini bir kısmı eğitim, diğer kısmı ise yerinden edilmişlerin barınması için olmak üzere ikiye ayırmaya çalışıyoruz." diye konuştu.
Muhenna ayrıca özellikle birkaç çocuğu olan velilerin kişi başına 50 dolar olan okul kayıt parasını ödemekte zorlandığını paylaştı.
- Veliler kayıt parası bulamıyor
Sınır kasabası El-Cubeyn'den gelen Muhsin Akil de AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl eğitim-öğretim yılının başında yerlerinden edildiklerini ve kasabadan 80 öğrenciyle Sur kentine geldiklerini ifade etti.
Yeni bir eğitim-öğretim yılının başlamasıyla çocuklarının okula kaydı konusunda hala çözüm bulamadıklarını dile getiren Akil, meselenin çözümü için Sur Belediyeler Birliği Afet Müdürlüğüne başvurduklarını söyledi.
İsrail saldırıları devam ederse Lübnan'nın güneybatısındaki Nakura bölgesinden güneydoğusundaki Ramya kasabasına kadar uzanan bölgede okulların açıklamayacağını ve bu bölgelerde yaşayanların çoğunun Sur'a göç ettiğini aktaran Akil, öğrencilerin eğitimlerine yüz yüze mi yoksa uzaktan mı devam edecekleri konusunda Milli Eğitim Bakanlığının kararını beklediklerini belirtti.
-"Kayıt sorununa çözüm bekliyoruz"
Fatima es-Sahali de güvenlik karmaşası ve okullarda yerinden edilenlerin barınması nedeniyle çocuklarının okula kayıt yaptıramadığını anlattı.
Ayta eş-Şaab beldesinden Tura beldesine göç etmek zorunda kaldıklarını aktaran Sahali, şöyle devam etti:
"Geçen yıl çocuklarımız okula gidemedi, şimdi de bombalamanın artması nedeniyle okullar kapandı. Bu yıl Milli Eğitim Bakanlığı bizden çocuklarımızı yerinden edildiğimiz kasabadaki devlet okullarına kaydettirmemizi istedi ancak bu şu anda zor. Biz ve diğer yerinden edilmiş insanlar kayıt sorununa bir çözüm bekliyoruz."
İsrail ordusu ile Lübnan Hizbullahı arasında 8 Ekim 2023'ten bu yana sınırda devam eden çatışmalar ve karşılıklı saldırılar tırmanıyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.