Lübnan nerede? Nasıl gidilir? Lübnan yemekleri....
Ortadoğu'nun kültür mozaiği olan Lübnan ve Lübnan'ı toz duman eden iç savaş... Küllerinden doğan bu şehri görmek isteyenler için her şey yazımızda... Lübnan nerede? Lübnana'a nasıl gidilir? Lübnan yemekleri ve dahası için yazımız bakabilirsiniz.
Ortadoğu'nun en farklı ülkesi Lübnan
Lübnan, özellikle İkinci Dünya Savaşı sonrasında Ortadoğu'nun İsviçresi olarak anılmaya başlanmış, her yıl yüzbinlerce turisti ağırlayan bir ülke haline gelmişti. Uzun yıllar süren iç savaş ve istikrarsızlığa rağmen Lübnan günümüzde küllerinden doğmaya çalışıyor.
Lübnan, tarih boyunca önemli bir ticaret rotası üzerinde yer aldı. Akdeniz kıyısında dik dağların yamacında kurulan kentleriyle bilinen Lübnan, büyük bir zenginliğe sahip oldu. Canlı ticaret hayatı ve zengin kaynakları, geçmişte Lübnan'ı stratejik açıdan da önemli kıldı. Günümüzde iç savaş sonrası yaşanan siyasi istikrarsızlıklarla gündeme geliyor. İşte tüm olumsuzluklara rağmen çok kültürlü yapısıyla ayakta kalmaya çalışan ülke hakkında bilinmesi gerekenler...
Lübnan tarihi hakkında bilinmesi gerekenler... Fenike uygarlığının doğduğu yer olan Lübnan, tarih boyunca büyük bir öneme sahipti. Bayrağının ortasında da yer alan sedir ağaçlarıyla kaplı dağlarıyla da dikkat çekiyor. Yüzyıllar boyunca Osmanlı İmparatorluğu idaresinde kalan Lübnan'ın yönetimi Birinci Dünya Savaşı sırasında tamamiyle Fransa'ya geçti. İkinci Dünya Savaşı sonrası bağımsız bir ülke olan Lübnan 1975-1991 yılları arasında şiddetli bir iç savaşla karşı karşıyaydı. Dönem dönem güneydeki İsrail'in de saldırılarına uğrayan Lübnan, uzun süredir siyasi istikrarını sağlayamıyor.
Lübnan hakkında bilinmesi gerekenler... Lübnan, yaklaşık beş milyonluk bir nüfusa sahiptir. 10.452 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahip olan ülkede farklı inançlara mensup insanlar yaşamaktadır. Sünni ve Şii Müslümanların yanı sıra Katolik ve Ortodoks Hıristiyanlar ve Dürziler de nüfusun önemli bir bölümünü teşkil etmektedir. Ülkenin ana dili Arapçadır. Ancak Ermenice, Fransızca gibi diller de Lübnan genelinde konuşulmaktadır.
Lübnan'a nasıl gidilir? Vize gerekli mi? Lübnan'a haftanın hergünü İstanbul'dan Beyrut'a gerçekleştirilen doğrudan uçuşlarla ulaşmak mümkün. Yazın oldukça sıcak bir hava sahip olan ülkeyi bahar aylarında ziyaret etmek özellikle gezi tutkunlarına tavsiye edilir. Türkiye ile Lübnan arasından vizesiz seyahat anlaşması bulunduğundan bu ülkeye sadece geçerliliği olan pasaportunuzla gidebilirsiniz.
Akdeniz'in zengin limanları... Lübnan yüksek dağları nedeniyle nüfusun ağırlıklı olarak deniz kıyısında yoğunlaştığı bir ülkedir. Kuzey ve doğusunda Suriye, güneyindeyse İsrail ile komşu olan ülkenin batısında Akdeniz yer alır. Ülkenin doğusunda bulunan Hermon dağı en önemli yükseltilerden biridir. Tarih boyunca önemli bir liman bölgesi olan Lübnan'da Beyrut, Sur ve Sayda gibi tarihi kent ve limanlar bulunmakta.
Lübnan Mutfağı Lübnan mutfağında, Akdeniz ve Ortadoğu mutfakları iç içe geçmiş durumdadır. Deniz ürünlerinlerinin çok sevildiği ülkede, kuzu eti de yemeklerde sıklıkla tercih edilir. Bunun yanı sıra felafel gibi nohuttan yapılan yiyecekler de Lübnan'ın milli yemeğidir. Dünyanın pek çok yerinde rastlayabileceğiniz felafelin yanı sıra humus da Lübnan'ın dünya genelinde en çok bilinen yiyeceklerinden biridir.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.