Dolar (USD)
35.17
Euro (EUR)
36.54
Gram Altın
2967.79
BIST 100
9916.22
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Lozan ve Ayasofya cevabı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Atina'daki temasları çerçevesinde Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile yaptığı görüşme sonrasında konuştu.
Lozan ve Ayasofya cevabı!
07 Aralık 2017 18:22:00
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Atina'daki temasları çerçevesinde Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile yaptığı görüşme sonrasında konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Atina'daki görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan ile Yunanistan Cumhurbaşkanı Pavlopoulos arasındaki görüşmeye damga vuran 'Lozan' gerilimi bu basın toplantısında da gündeme geldi.

ÇİPRAS: LOZAN'IN GÜNCELLENMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önce söz alan Yunanistan Başbakanı konuşmasında "Lozan Antlaşmasına" vurgu yaparak, "Lozan anlaşması azınlık konularına değinmekte. Tahriklerde kışkırtmalarda bulunmadan konuşabilmeliyiz. Tabi aramızda bir güven ilişkisi oluşturabilmeliyiz. Bunun zor olduğunu biliyoruz esasında. Bizim ilişkilerimiz tabi modernleşecek, 21'nci yüzyıla uygun biçime çıkacak. Bu ilişkiler halklarımızın ihtiyaçlarını karşılayacak düzeye çıkacak. Hem Ege'de hem Doğu Akdeniz'de istikrara katkıda bulunacak.Ama bu modernleştirme sadece Lozan Anlaşması'na kati saygı çerçevesinde gerçekleştirilebilir. Ve bu anlaşmanın yeniden yapılandırılması, güncellenmesi söz konusu olamaz." dedi.

ERDOĞAN: LOZAN 11 ÜLKEYİ KAPSIYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çipras'a net sözlerle cevap vererek şunları söyledi;

"Lozan'la ilgili tanım, Lozan'ı tanımlama şekli, Türkiye ile Yunanistan arasında anlaşma değildir. 11 ülkeyi kapsayan bir anlaşmadır. Lozan'da Japonya da var, İngiltere de var, Fransa da var. Peki, Lozan sadece Ege'yi mi kapsıyor. Ege'nin dışında hiçbir şey yok mu? Batı Trakya'daki azınlıkların hukuku yok mu? Bunların hukukunu herhalde araştırmak, korumak, Yunanistan'daki yönetimin görevi olmalı. Bunu sayın Başbakan ile de paylaştık.

BİZ İNANÇ HÜRRİYETİNDEN KORKMUYORUZ

Patrik yurt dışına çıkmak istese Lozan'a göre Eyip Kaymakamlığı'nın izni ile çıkabilirdi, biz bunu bir tarafa koyduk, önünü açtık. Batı Trakya'da atanmış bir baş müftü var. Biz seçilmiş ile yapıyoruz. Ben 15 yıldırı bütün buradaki arkadaşlarımıza hep bunu söyledik. Ama bugüne kadar hiçbir netice alamadık. Lozan'ı hemen Ege'ye hasredip işi bitirmeyelim. Bizim toprak bütünlüğü ile ilgili sıkıntımız yok.Ocak ayının 7'sinde, Balat'ta patrikhanenin kısa bir mesafede demir kilise namı ile maruf bir kilisesi var. Bitiyor, 7 Ocak'ta Boyko ile birlikte oranın açılışını yapacağız. Biz inanç hürriyetinden korkmuyoruz ki. İnancına güvenen inanç hürriyetinden korkmaz "

BÖYLE BİR DURUM AYASOFYA'DA SÖZ KONUSU

Erdoğan'ın sözlerinin ardından yeniden söz alan Aleksis Çipras şunları söyledi;

"Önceki zaman zarfında Lozan ile ilgili sözlerimin tam olarak anlaşılmadığını anladım. Kendisi yeniden görüşülmesini istemiyor. Yunanistan'ın toprak bütünlüğü ile ilgili olarak herhangi bir durum söz konusu değil. Bizim sınırlarımız Lozan ile belirlenmiştir. Lozan anlaşması ile ilgili bir güncellemeden bahsediliyor, bu anlaşmanın doğru şekilde uygunlanmasından bahsedildi. Trakya'daki Müslüman azınlık ile Türkiye'deki Yunan azınlık bizi yakınlaştıran unsurlar olmalıdır. Yunanistan vatandaşı Müslümanlarla ilgili hükümetimiz hassas davranmakta ancak bu konularla ilgili daha fazla adımla atılması gerektiğine de inanıyorum. Yine cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan'ın Ege'deki fikir ayrılıklarıyla, Kıbrıs'taki fikir ayrılığından bahsettiğini duydum.Ben 43 yaşındayım ve 43 yıldır bu mesele hala tartışılıyor. Yine bu çerçevede kimin suçlu olduğuna dair bir tartışma söz konusu. Ama bu durum 43 yıldır devam ediyor, çünkü yasa dışı bir işgal olmuştu. O sebeple ortaya çıktı.Yunanistan sınırlarında yer alan Sakız Adası'nda Selanik'te Rodos Adası'nda Fethiye camii gibi bir çok mabedin restorasyonunu gerçekleştirdi. Burada Ortadoksların dini tören düzenlemesini düşünmedik. Ancak üzüntüyle belirtmek isterim ki böyle bir durum Ayasofya'da söz konusu. Karşılıklı olarak her tarafın hassasiyetlerini saygı göstermek durumundayız. Özgürlükler konusunda geri adım atmamak gerekir. Yunanistan'daki Müslüman azınlığın dinini gerektiği gibi yaşamasına müsaade edilmeli.

ERDOĞAN: MİNDERDEN KİMLERİN KAÇTIĞINI ÇOK İYİ BİLİYORUM

Cumhurbaşkanı Erdoğan Çipras'a şöyle cevap verdi;

"Azınlıklar konusuna değinmek istiyorum. Her şeyden önce Batı Trakya'da baş müftü meselesinin atanmış veya seçilmiş olması konusu bana göre çok ciddi bir yaradır. Ve inanıyorum ki sayın başbakan bu konunun çözümüyle ilgili gerekli adımı da atacaktır.Bir diğer husus ise tabi bunu iç meselemiz olarak görmek tabi güzel bir düşünce. Bizim ona aykırı bir şey söylememiz mümkün değil. Ama müsaade ederlerse herhalde ricada bulunmamız isabetli olur. Çünkü soydaşımızdır, onun hukukuyla ilgilenmemiz lazım.

Atacağımız diğer adım özellikle Kıbrıs konusunda da yine söylüyorum. Adil ve kalıcı bir çözümü bulmamız gerekiyor. Tabi yaş itibariyle 43 yıldır bunu böyle devam ediyor demesi, 63 yaşında olduğuma göre ben de aynı şeyi yaşıyorum. Ben burada ciddi bir tecrübeye sahibim. Takip ettiğim süreçte de minderden kimlerin kaçtığını çok iyi biliyorum. Bütün belgeleri rahatlıkla verebilirim. Buna dikkat edersek çok şeyi aşarız diye düşünüyorum.Askerde bulundurma deniyor, tamam da Yunanistan asker bulundurmuyor mu? Annan planı uygulanmış olsaydı bu noktaya gelmemiş olacaktır. Asker sayısı belli düzene oturtulmuştu. Ama referandumda kim ters hareket etti? Güney Kıbrıs ters hareket etti ve bugünlere geldik."

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin