Londra Ankara'yı da dinlemiş
ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) eski sistem analisti Edward Snowden'ın sızdırdığı belgelere dayandırılan haberde, "İngiliz hükümetine bağlı iletişim ve istihbarat kurumu GCHQ ajanlarının, Kıbrıs'tan Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Avrupa'ya uzanan 14 denizaltı kablosuyla, 10 milyonlarca e-postayı, telefon görüşmesini, mesajı ve internet iletişimini izlediği ve dinlediği iddia edildi" ifadesi yer aldı. İngiltere'nin Kıbrıs'ın doğusundaki Dikelya Üssü'nde bulunan Ay Nikola'daki istasyondan dinlemeler yaptığını aktaran gazete, uydu antenlerinin üzerinde olduğu dinleme istasyonunun "Google Earth" uygulamasında yer alan uydu fotoğraflarından da rahatlıkla görülebildiğini bildirdi. Haberde, "İngiltere'nin yıllardır bilinen Kıbrıs'taki üssünü, Akdeniz ve Ortadoğu'daki yabancı ülkeler ve kişilerle, ayrıca ticari kuruluşlar, büyükelçilikler ve BM ajanslarıyla ilgili casusluk faaliyetleri yürütmek için kullanabildiği" kaydedildi. Haberin bir kısmı da İtalya'daki haftalık haber dergisi L'Espresso'nun, Snowden'ın sızdırdığı belgelerle ilgili haberine dayandırıldı. Daily Telegraph İtalyan dergisinin, "Denizaltı kablo haritaları, Kıbrıs'ı birçok fiber optik kablo için 'liman' olarak gösteriyor. Bu da Kıbrıs'ı Doğu Akdeniz ve Ortadoğu için doğal bir casusluk merkezi yapıyor" ifadelerine yer verdi.
Kıbrıs'tan Türkiye'yi dinlenmiş
İtalyan dergisinin ayrıca, "Birkaç kablo Kıbrıs'ı, İngiliz ve Amerikan casusluk faaliyetlerinin aşikar hedeflerinden İsrali ve Suriye ile bağlıyor. Diğer kablolar Kıbrıs'tan Lübnan, Mısır, Türkiye, Yunanistan ve İtalya'ya uzanıyor" bilgisini aktardığı kaydedildi. Snowden'ın belgelerini gören bir diğer yayın kuruluşu Alman Süddeutsche Zeitung gazetesinin ise, Amerikan ajanlarının da İngiltere'nin Kıbrıs'taki üssünde bulunduğunu bildirdiği ifade edildi. Ancak Amerikan ajanlarının "turist" gibi giyinmek zorunda oldukları, çünkü İngiltere'nin Güney Kıbrıs'a sadece İngilizlerin dinleme üssünde çalışacağı konusunda taahhüdde bulunduğu ifade edlidi. Gazete, bu iddialara İngiliz istihbarat kurumu GCHQ'nun yanıtının her zamanki gibi olduğunu, "istihbarat konularında yorum yapılamayacağını" bildirdiğini kaydetti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.