Lise öğrencilerinden engelli robot arabası
Gaziantep Üniversitesi tarafından, organize edilen 2016 proje pazarında bir araya gelen Özel Deva Okullarından 4 öğrencisi, engellilerin daha rahat hareket edebilmesi ve daha iyi yaşayabilmeleri açısından 6 tekerlekli engelli robot arabası yaptı. 4 lise öğrencisinden, Fatma Gül Demir, Eda Nur Tahmazoğlu, Serkan Kılıç ve Nilsu Çelebi, engellilerin için yaptıkları robot arabanın, bütün kontrolünün bir eldiven sayesinde gerçekleşiyor. Engelli robotu, eldivene takılan ivme sansürüyle, sağa sola, ileri geri hareket edebiliyor. Proje sahipleri, 4 lise öğrencisinden Fatma Gül Demir, yaptıkları engelli robot arabasının daha rahat hal getirdiklerini ifade ederek, bu arabayı kullanacak engelinin yanında kimse olmadığında bile, istediği zaman istediği gibi hareket edebileceğini söyledi.
Fatm Gül Demir, "ARGETİ Proje Pazarına deva okullarında katılıyoruz. Engelli robotu tasarladık. Öncellikle, omurilik felci olan bir insan düşünün, omurilik felci olan insan bacaklarını kullanamaz, tekerlekli sandalye kullandığı için, her zaman bir başkasına bağlı olarak yaşar. Yani bir yerden bir yere hareket etmek için, tekerlekli sandalyeye oturması için bir başkasına ihtiyaç duyar. Bu ihtiyaç her zaman giderilemeyebiliyor. Yani engelli olan insanın yanında bazen kimse olmayabiliyor. Böyle durumlarda eliyle hareket edebileceği bir robot tasarladık. Bir eldiven tasarladık bu eldivende gördüğünüz gibi ivme sansürü var. ivme sansürü dediğimiz şey, el hareketlerini algılayan bir sansür. İvme yardımı sansürü ile sağ sol, ileri ve geriye hareket ettirebiliyoruz. Dolaysıyla robotun hareketi de kolaylıkla sağlanabiliyor. Yani bunu kullanacak engelli arkadaşımız, robotu kendi eliyle kolaylıkla rahat ettirebilecek, başkasına bağlı olmadan rahatlıkla yaşayabilecek. Engebeli alanlarda, daha rahat gidebilmesi için, robotu tasarlarken, 6 tane tekerlek kullandık. Programlamasını kendimiz yapıyoruz. Ekibimiz 4 kişiden oluşuyor ben ve bir arkadaşım daha var. Bir ekipte 4 kişiydik. Bu tasarımları ver robotun her şeyini biz kendimiz yapıyoruz. Kuvvet analizleri yaptık. Engellilerin hayatına bir katkıda bulunmak istedik. Engelli robotumuz şu anda daha yapım aşamasında, olup biraz daha gelişmiş hale getireceğiz" dedi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.