Dolar (USD)
32.57
Euro (EUR)
34.77
Gram Altın
2492.22
BIST 100
9524.59
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Lidere yol açın

Hiç şüphesiz Türkiye ekonomisinin dinamolarından biri otomotiv sektörü. Bu alanda yaşanan daralmaya rağmen, markaların Türkiye pazarındaki satış rekabeti umut verdi. Türkiye'nin en çok satış yapan 6 markasından 4'ünü bünyesinde bulunduran ASFu2008Otomotiv ise, sektöre damga vurdu.
Lidere yol açın
21 Eylül 2017 12:22:00
Hiç şüphesiz Türkiye ekonomisinin dinamolarından biri otomotiv sektörü. Bu alanda yaşanan daralmaya rağmen, markaların Türkiye pazarındaki satış rekabeti umut verdi. Türkiye'nin en çok satış yapan 6 markasından 4'ünü bünyesinde bulunduran ASFu2008Otomotiv ise, sektöre damga vurdu.

Fırat İPEK

Otomotiv sektöründeki daralmaya rağmen yaşanan kıyasıya rekabet sektöre umut veriyor. Ana bayiliğini yaptığı markaların Türkiye'de satış liderliğini ele geçirmesiyle dikkatleri üzerine çeken ASF Otomotiv, zirvedeki rekabete damgasını vurdu.

2017 yılının ilk 8 ayında otomotiv sektöründe satışlar bir önceki yıla göre hafif gerilemiş olsa da, dünya devi markaların Türkiye pazarındaki satış rekabeti devam ediyor. Otomotiv Distribütörleri Derneği'nin (ODD) açıkladığı son verilere göre, Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2017 yılı sekiz aylık dönemde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,27 azalarak 555 bin 991 adet satış gerçekleştirdi.

ODD'nin Eylül ayı verilerinde 4 yıl sonra bir ilk de yaşandı. 2013 yılından bu yana hafif ve ticari araç segmentinde en çok satış yapan otomobil ve hafif ticari araç markası olan Volkswagen, 2017 yılının ilk 8 aylık diliminde tahtını Renault'ya kaptırdı. Renault'un yanı sıra Fiat da satışlarda yaptığı atakla Alman devi Volkswagen'i geride bıraktı.

14 yıldır satış liderliğini kimseye kaptırmıyor

Türkiye'de dünya devlerini temsil eden yetkili satıcılar, yıllardır otomotiv pazarında yaşanan kıyasıya rekabette belirleyici bir rol üstleniyor. 2017 yılının ilk 8 ayında satış rakamlarında lider Renault, ikinci Fiat ve dördüncü sıradaki Ford'un yanı sıra altıncı sıradaki Dacia'nın Türkiye ana bayiliklerini yapan ASF Otomotiv, sektörün zirvesindeki satış rekabetinin önemli markaları arasında yer alıyor. Sektördeki 30 yıllık tecrübesiyle müşterilerine hizmet veren ve üst üste 14 yıldır Türkiye'nin en çok satış yapan yetkili satıcısı konumundaki ASF Otomotiv, zirvedeki dünya devlerinin satışlarına sağladığı katkı ile dikkat çekiyor.

Markalarımızı tek çatı altında topladık'

Çatısı altında Türkiye'nin en çok satış yapan 6 markadan 4'ünü bulunduran ASF Otomotiv'in Yönetim Kurulu Üyesi Fırat Fidan, markaların başarılı olabilmek adına güçlü yetkili satıcılara her zaman ihtiyacı olduğuna vurgu yaptı. Sektörde satışların artması için pazardaki güçlü yetkili bayi sayısının da artması gerektiğine dikkat çeken Fidan şöyle devam etti; "Markalar güçlü yetkili satıcılar ile bölgesel ve yerel pazarlarda lider olabilirler. Finansal gücü yüksek ve daha organize yetkili satıcılar, markaların yayılım stratejilerinde önemli bir yer tutuyor. Bu bağlamda ASF Otomotiv olarak sektördeki liderliğimizi daha da sağlamlaştırmak için bünyemizdeki markaları tek çatı altına topladık."

Yıl sonuna kadar 1 milyon satış olur'

Türkiye otomotiv sektöründe yılın ilk 8 aylık diliminde satışların beklenenden daha iyi gerçekleştiğini söyleyen Fidan, yılın tamamı için öngörülen yüzde 15 daralmanın yüzde 7 ila yüzde 10 aralığında sınırlı kalacağını ifade etti. Yılın ilk 8 ayında yaklaşık 556 bin adet olan toplam satışların yıl sonunda 950 binleri göreceğini belirten Fidan, kamyon ve ağır vasıta araçları da dahil edersek otomotiv endüstrisinde toplam satışların 1 milyon bandını yine göreceğini sözlerine ekledi.

Hurda Teşviği sektörü hareketlendirir

Otomotiv sektöründe gerek satıcıların gerekse müşterilerin uzun süredir beklediği vergi indirimine de değinen Fidan, 2017 yılı sonuna kadar herhangi bir vergi indirimi öngörmediklerini ifade etti. Ancak vergi indirimi kadar sektörü hareketlendirebilecek "Hurda Teşviği" konusunun da gündeme gelmesi gerektiğini savunan Fidan şu ifadeleri kullandı: "Pazarın hareketlenmesi için emisyon değerleri yüksek, çevre ve insan sağlığına olumsuz etkisi ve yakıt sarfiyatı yüksekliği nedeniyle enerji kaybına da neden olan yaşlı araçların yenileri ile değişimi için 'Hurda Teşviği' destekleyici olabilir."

Ali Kibar, Hyundai tutkunlarını heyecanlandırdı

3 yeni model geliyor

67. Frankfurt Otomobil Fuarı'na damga vuran markaların başında gelen Hyundai standı, ziyaretçilerin ilgi odağı oldu. Fuarda bulunan Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, yerli otomobil, otomotiv sektöründe son trendler, markanın yeni yatırımları ve üretmeyi planladığı son modellere ilişkin bilgi verdi.

Kapasitemiz artacak

SUV üretimiyle ilgili değerlendirmelerinin olduğunu anlatan Kibar, "Türkiye'deki tesislerde, mevcut model dönemi bitişinden sonra tabii ki yeni bir programı dahil etmek icap ediyor. Tesislerin hiçbir şey üretmeden durması söz konusu değil. Bu süreçte mevcut kurulu kapasitemizi bir miktar daha artıracağız. Mevcut kapasitemiz 245 bin. Bu rakamı biraz daha yukarı çekeceğiz. Tam 300 bin olmayabilir ama maksimizasyonu yapmaya çalışıyorlar diye konuştu.

Otomobil sektöründe herhangi bir yatırımın 100 milyon avrodan başladığından bahseden Kibar, şunları kaydetti: "Bunları (ara otomasyon ve yatırımlar) artık rutin görüyoruz. Türkiye'de kurulmuş üretim yapan bir tesis olarak, sadece bizim için değil her marka için yenileme yatırımları artık bir rutin. Hangi markanın ne zaman, hangi ürünü devreye aldığını ölçümleyin, 5-6, maksimum 7 yılda bir olduğunu göreceksiniz. Bunu her marka ayakta kalmak, rekabetçi ortama ayak uydurmak için yapmak durumunda. 2020'den sonrası için katma değer yaratacak 3 model üzerinde çalışıyoruz. i10 ve i20'nin yeni nesli, i20'den türev SUV ve bir de Sedanı değerlendiriyoruz."

Hyundai, Frankfurt'ta gövde gösteri yaptı

Avrupa'da 1977 yılından bu yana 7.5 milyondan fazla araç satan Hyundai, Uluslararası Frankfurt Otomobil Fuarı'nda yeni modellerini ziyaretçilerin beğenisine sundu. İlk olarak beş kapılı hatchback karoseriyle otomobil tutkunlarının beğenisine sunulan Yeni i30, şimdi de fastback ve performanslı N versiyonlarıyla sahne aldı. Kalabalık ailelerin ilgisini çeken i30 Wagon versiyonu da ailenin bir üyesi olarak standtaki yerini alırken, markanın tüm dünyadaki satışlarını ve marka imajını yükseltecek Kona modeli de katılımcılardan büyük beğeni topladı. Markanın motorsporlarındaki başarısının bir simgesi olan i30 N TCR yarış otomobili de fuarda sergilenen modeller arasındaydı.

Sonbaharda Fiat bir başka

Fiat, sonbahara yeni bir otomobil ile girmek isteyenlere birbirinden avantajlı ödeme seçenekleri sunuyor. Eylül ayı kampanyasında Egea ve 500 Ailesi'nde 40 bin TL'ye, 2 yıla kadar, 0,99 faizli kredi imkanı sunuyor. Daha az kredi kullanmak isteyenler ise 18 bin TL'ye kadar 0 faizli kredi seçeneğinden de yararlanabiliyor.

Aileye değer veren bir marka, Toyota

Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye tarafından fabrika çalışanlarının ailelerine yönelik gerçekleştirilen fabrika ziyaretlerine bu yıl 350'yi aşkın kişi katıldı. Hem çalışanlar hem de aktiviteye katılanlar tarafından ilgi gören aktiviteye gelecek dönemlerde de devam edilmesi planlanıyor.

Daha üretilmeden satış tükendi

2018 yılında üretimine başlanacak Yaris'in performans odaklı versiyonu Yaris GRMN eşine zor rastlanan bir satış başarısına imza attı. Henüz seri üretime bile başlamadan on-line olarak satışa sunulan modelin ön satışları 48 saat içinde tamamlandı.

Renault SYMBIOZ hayatınız olacak

2017 Frankfurt Otomobil Fuarı, konsept otomobil SYMBIOZ'un dünya prömiyerine evsahipliği yapıyor. SYMBIOZ, Renault'nun 2030 yılına ilişkin vizyonunu ve otomobilin günlük hayatımızdaki rolünü yansıtıyor. Elektrikli, otonom, internet bağlantılı ve otomobilin kullanıcıların yaşamları ile tamamen entegre olacak şekilde tasarlanmış Renault'nun yeni konsept otomobili, mobilitenin geleceğine yönelik ipuçları veriyor.

INFINITI Q60 gelinen son nokta

Türkiye'de 2009 yılından bu yana Bayraktar Grubu distribütörlüğünde pazara sunulan INFINITI'nin heyecan veren performans ve muhteşem tasarım özelliklerini bir araya getiren "iF Design" Tasarım Ödüllü Sport Coupu00e9 INFINITI Q60 modeli, tasarımcısı Alfonso Albaisa ile Göcek'te düzenlenen uluslararası bir organizasyonda bir araya geldi. Albaisa, INFINITI Q60'ı, gerek mühendislik gerekse estetik kusursuzluk anlamında INFINITI teknolojisinin geldiği son nokta olarak tanımladı.