Libya'ya ilk 4 ayda 758 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi
Türk-Libya İş Adamları Derneği'nden yapılan açıklamaya göre, geçen yıl 2,4 milyar dolarlık ihracatla Libya ile ticari faaliyetlerini sürdüren Türkiye, bu yıl da söz konusu ülke ikili ilişkilerini geliştirmeye devam ediyor. Derneğin TİM verilerinden derlediği rakamlara göre, yılın ilk 4 ayında Türkiye'nin Libya'ya ihracatı maliyet artışları ve depremlere rağmen 758 milyon dolara ulaştı.
İlk 4 ayda en yüksek ihracat 105,2 milyon dolarla kimyevi maddeler ve mamulleri grubunda gerçekleşirken, onu 103,4 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon, 102,7 milyon dolarla hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörleri izledi.
Bu dönemde Libya'ya 94,4 milyon dolarlık mobilya, kağıt ve orman ürünleri, 53,5 milyon dolarlık elektrik ve elektronik ürünler, 46,2 milyon dolarla demir ve demir dışı mamulleri ihracat edildi.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Türk-Libya İş Adamları Derneği Başkanı ve Karanfil Group Yönetim Kurulu Başkanı Murtaza Karanfil, Türk ihracatçısının ocak-nisan döneminde tüm olumsuzluklara rağmen dünyanın her yerine ürünlerini ulaştırmaya devam ettiğini kaydetti.
Küresel olumsuzluklara ve yaşanan depremlerin yıkıcı etkisine karşın Türkiye'nin ilk 4 ayda ihracatının geçen yılın aynı dönemi ile paralel gerçekleştiğini dile getiren Karanfil, Libya'ya yapılan dış satımın 760 milyon dolara yaklaştığını anlattı.
Karanfil, "Türk sanayicisi ve KOBİ'lerimiz durmuyor, üretiyor, ihraç ediyor. Libya da ana pazarlarımız olma yolunda hızla ilerliyor. Ocak-nisan döneminde ihracatını en fazla artıran sektörlerin başında yüzde 253,4 ile tütün gelirken, onu yüzde 32,1 ile iklimlendirme sanayisi takip etti." ifadelerini kullandı.
Karanfil, ülkeler arası ticarette vize uygulamalarının ve direkt uçuşun çok önemli olduğuna işaret ederek, bu uygulamaların olduğu ülkelere ihracatın hızlı arttığını vurguladı.
Nisan ayında Mısır'ın Türk vatandaşlarına yönelik "kapıda vize uygulaması" kararı aldığını hatırlatan Karanfil, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Aynı uygulamanın Libya'da da olması için hızlıca harekete geçmeli ve bir an önce bu konuda yol almalıyız. Kapıda vize uygulaması ile ilgili Libya halkından büyük bir talep var. Eğer Türkiye ile Libya arasında kapıda vize uygulaması başlarsa hem ihracatımız hem de Libya'dan ülkemize gelen turist sayısı katlanarak artacaktır. Çünkü Libyalılar, Türkiye'ye gelmeyi, ithalatını buradan yapmayı istiyor. Yurt dışından bir şey alacaksa Türkiye'den almak ve buradan götürmek istiyor. Libyalılar bizi çok seviyor ve kardeş gibi görüyor. İki ülke arasında yıllardır süren ve son dönemde yapılan anlaşmalarla somutlaşan kazan-kazan anlayışı kağıda vize uygulamasıyla tarihi zirvesini yaşayacaktır."
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.