Libya'da selden etkilenen çocuklarda konuşma bozukluğu ve intihara teşebbüs vakaları görülüyor
Orta Akdeniz'i etkileyen "Daniel Fırtınası" 10 Eylül'de Libya'nın doğusundaki Bingazi, Beyda, Merc, Suse ve Derne kentlerinde sel felaketine neden oldu.
Dünya Sağlık Örgütü, sel nedeniyle 4 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini, 9 bini aşkın kişinin kayıp olduğunu açıkladı.
Birleşmiş Milletler Libya'da sel felaketi nedeniyle yerinden edilen 43 bin kişi arasında en az 17 bin çocuk olduğunu tahmin ediyor.
UNICEF'e göreyse Libya'da selden etkilenen çocukların sayısı yaklaşık 300 bin.
Çocuklar dehşet dolu görüntülere tanık oldu
Sel felaketinde gözleri önünde ailelerini, evlerini, okullarını, arkadaşlarını hatta yaşadıkları şehri bir anda kaybeden Derneli çocuklar zor günler geçiriyor.
Libyalı psikolog Şahin ez-Zeyani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukların hafızalarında unutulmaz izler bırakan bu felaketin travmatik sancılarının uzun yıllar devam edeceğini belirtti.
Kentte çok sayıda çocukla bir araya geldiğini aktaran Zeyani, şunları söyledi:
"Bir çocuğun göz açıp kapayıncaya kadar ailesini, yakınlarını, evini, yurdunu, okulunu, arkadaşlarını kaybettiğini bir düşünün. Başka bir çocuğun cadde, sokak ve evlerden gelen çığlıklar arasında gece aniden uyanarak evinin sular içinde kaldığını bir hayal edin. Yaşadıkları bu acıyla depresyona giren, konuşma yetisini kaybeden çocuklar var. Akşam saatlerinde kenti vuran sel nedeniyle içlerindeki cesetlerle beraber sabah sular çekilene kadar sürüklenen evler oldu. Hayatta kalan çocuklara ise yardımlar çok geç ulaştı. "
Sel felaketinin 15 saatten fazla sürdüğünü ifade eden Zeyani, "Bu sürede bazı çocuklar evlerinin enkazı altında sürüklenirken, bazıları aralarında ölen yakınlarının da olduğu cesetlerle bir arada kaldı." diye konuştu.
İntihara teşebbüs eden çocuklar var
Böylesi bir felaketin yetişkinler için bile zor olduğunu vurgulayan Zeyani, "Bingazi'de selde annesi ve babasını kaybeden iki çocuk, birden fazla kez intihar girişiminde bulundu." dedi.
Libyalı psikolog, ayrıca evlerini terk etmek zorunda kalan çocukların da psikolojisinin olumsuz etkilendiğini aktardı.
Zeyani, "Bir çocuk düşünün, bir anda evini, okulu, arkadaşlarını bırakıyor ve kendini güvensiz, huzursuz bambaşka bir çevrede buluyor. Sığınmacılar için okulların tahsis edildiği bir ortam. Bunlar çok olumsuz durumlar." diye konuştu.
Psikolojik destek için çalışmalar yapılıyor
Ulusal Birlik Hükümeti Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Sadeddin Abdulvekil de Derne sakinlerinin Libya tarihinde görülmemiş bu felaketin büyüklüğüyle tam bir şok içinde olduğunu belirtti.
Abdulvekil, "Bakanlık, çocuklar dahil herkesi kapsayacak şekilde psikolojik destek programı için çalışmalar yapıyor." dedi.
Devletin ilgili tüm kurumlarının psikolojik destek için harekete geçtiğini aktaran Abdulvekil, ilerleyen günlerde ortak çalışmalarla felaketin yol açtığı tüm psikolojik ve sosyolojik meselelerin detaylıca masaya yatırılacağını sözlerine ekledi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.