Libya'da korkutan tablo! Salgın riski gitgide büyüyor
Orta Akdeniz'de etkili olan Daniel Fırtınası, 10 Eylül'de Libya'nın doğusunu vurarak Bingazi, Beyda, Merc, Suse ve Derne kentlerinde büyük bir sel felaketine yol açtı.
Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), 16 Eylül'de yayımladığı raporda 11 bin 300 olarak açıkladığı ölü sayısını son olarak 3 bin 958 olarak güncelledi. Ayrıca 9 binden fazla kişinin kayıp olduğu bildirildi.
10 binin üzerinde kişi kayıp
Derne kenti, felaketin en şiddetli etkisini yaşayan bölgelerden biri oldu. Kanalizasyon suyunun içme suyuna karışması sonucu 150 zehirlenme vakası rapor edildi. Ayrıca, Derne'de kaybolan 10 binin üzerinde kişinin hala bulunamaması, felaketin boyutunu gösteriyor.
Sel felaketinin yaşandığı bölgelerde çürümüş cesetler ve hayvan leşleri sokaklarda bulunuyor, bu da çevreye kötü kokuların yayılmasına neden oluyor. Bu durum, 200 bin kişinin yaşadığı kentte yaşayanların sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor.
Felaket bölgelerindeki salgın riski nedeniyle Ulusal Birlik Hükümeti, bir yıl süreyle olağanüstü hal ilan etti. Kentin bazı bölgelerinin boşaltılması da düşünülüyor.
Acilen aşılanması çağrısı
Ancak Uluslararası Kızılhaç Komitesi, cesetlerin salgın hastalık riski oluşturmadığını belirtiyor. El-Beyda Belediyesi Acil Sağlık Komitesi Başkanı Abdurrahim Mazik ise bölge halkının ve kurtarma ekiplerinin acilen aşılanması çağrısında bulundu.
Ayrıca, felaket bölgesinde hala enkaz altında çok sayıda ceset bulunuyor ve kefen sıkıntısı yaşanıyor. İçişleri Bakanlığı, Derne'ye kefen taşıyan bir konvoy gönderdi. Libya Müftülüğü ise cenazelerin birkaçının aynı kefenle defnedilmesinin caiz olduğunu açıkladı.
Hayatını kaybedenlerin cansız bedenlerinin alelacele toplu mezarlara gömülmesi ise Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin tepkisine yol açtı. Bu durum, kayıp kişilerin ailelerinin akıbetlerini öğrenme sürecini zorlaştırabilir.
Temiz içme suyu sıkıntısı da bölgede büyük bir sorun haline geldi. İçme suyunun kirlenmesi nedeniyle ishal vakalarında hızlı bir artış yaşandı. Bu nedenle Derne'de içme suyu temini için yeni kaynaklar bulunması gerekiyor.
Sosyal medya üzerinden bölgeye pet şişe su gönderilmesi çağrıları yapılsa da, su temini hala sorunlu bir durumda. Libya'nın batısından kente su gönderilse de, bu çağrıların hala devam etmesi, suyun bazı bölgelere ulaşmadığını gösteriyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.