Libya Başkanlık Konseyi ülke genelinde silahsızlanma girişimi planlıyor
Libya Ordusu Müşterek Operasyonlar Dairesi Komutanı General Hüseyin Abdullah Ramazan, başkent Trablus'taki Başkanlık Konseyi merkezinde düzenlenen "Silahların Devlet Tekeline Alınması ve Kanuni Kullanımı Çalıştayı" kapsamında basın toplantısı düzenledi.
Ramazan, burada yaptığı konuşmada, yasa dışı ve ruhsatsız silahlanmanın Libya genelinde yaygın bir sorun olduğuna, aynı zamanda Libya üzerinden kaçırılan bu silahların onlarca ülkenin güvenliği için de tehlike oluşturduğuna dikkati çekti.
Ramazan, Müşterek Operasyonlar Dairesi olarak Libya'da silahsızlanma girişimi başlatmak için 7 Ekim'den bu yana faaliyet yürüttüklerini ve farklı faaliyetlerden sorumlu komiteler kurduklarını açıkladı.
Henüz "işin başında" olduklarını ve kaydedecekleri aşamalar olduğunu belirten Ramazan, "İçeride aşama kaydettikten sonra, uluslararası toplumun ve özellikle komşu ülkelerin katkı sağlayacağı aşamalar var." dedi.
Libya'da silahlanma olgusunun farklılık göstermesiyle birlikte diğer ülkelerin geçmişte silahlanma sorununun çözümünde edindiği tecrübelerden istifade etmek istediklerini dile getiren Libyalı yetkili, "Birleşmiş Milletler başta olmak üzere uluslararası kurumlardan ve ülkelerden destek almak için Dışişleri Bakanlığı nezdinde görüşmelere başladık. Katkı sunma noktasında bazı ülkelerden hızlı geri dönüşler aldık." diye konuştu.
Ramazan, Libya'da silahsızlanma konusunun "karmaşık bir mesele olduğunu ancak imkansız olmadığını ve siyasi taraflılık içermeyen bir girişim olarak tüm tarafların buna dahil olmasını arzuladıklarını" vurguladı.
Ramazan, ayrıca, AA muhabirinin planın ayrıntılarına ilişkin sorusuna verdiği yanıtta, silahların toplanması vizyonunun belirlenmesi için katılım ve öneriler almaya hazır olduklarını belirterek "Kasım ortasında silahsızlanma vizyonu için net bir plan açıklamayı bekliyoruz." dedi.
Muammer Kaddafi rejimini sona erdiren 2011 Şubat Devrimi'nden bu yana iç savaş ve siyasi krizlere sürüklenen Libya'da Trablus dahil ülkenin batısı Birleşmiş Milletler nezdinde meşru hükümete bağlı ordu güçlerinin hakimiyetindeyken ülkenin doğu bölgesi darbeci Halife Hafter milislerinin kontrolünde bulunuyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.