Libya Başkanlık Konseyi: Libyalı tarafların öne sürdüğü şartlar 5'li toplantıyı engelliyor
Libya Başkanlık Konseyi Başkanlığı sosyal medya hesabında, Menfi'nin ülkenin batısındaki kabile liderleri ile yaptığı toplantıdaki konuşmasını paylaştı.
Libyalı tarafların aynı masaya oturarak ülkedeki krizi tüm yönleriyle çözmek için fikir birliğine varması gerektiğini vurgulayan Menfi, "Mesele sadece yeni bir hükümetin kurulmasıyla sınırlı değil, aynı zamanda seçimlere gidebilmemiz için kurumların ve ordunun birleşmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.
Menfi, Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Abdoulaye Bathily'nin Libyalı 5 tarafı bir arya getirme çabasının tarafların öne sürdüğü şartlar nedeniyle engellendiğini kaydetti.
"Bu toplantıyı neredeyse 6 aydır bekliyoruz ve toplantı yapılmadı. Libyalılar 2 yıl daha bu toplantının yapılmasını mı bekleyecek?" ifadelerini kullanan Menfi, sorunun çözümü için 5'i toplantı yapılmadan önce taraflar arasında ikili ve üçlü istişarelerin yapılması önerisinde bulundu.
Bathily, 23 Kasım 2023'te yaptığı açıklamada Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi, Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Muhammed Tekale, Temsilciler Meclisi (TM) Başkanı Akile Salih, Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ve ülkenin doğusundaki silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'e seçimlerin önündeki siyasi anlaşmazlıkların çözümü için 5'li toplantı çağrısında bulunmuştu.
- Libya'da seçim çıkmazı
Libya'da uluslararası ve yerel kuruluşların defalarca yaptığı çağrılara rağmen parlamento ve devlet başkanlığı seçimleri, seçim kanunları üzerindeki anlaşmazlıklar nedeniyle uzun süredir yapılamadı.
Trablus'taki Devlet Yüksek Konseyi ve ülkenin doğusundaki Tobruk kentinde yer alan TM altışar üyesinden oluşan Seçim Yasalarını Belirleme (6+6) Komitesi, 6 Haziran 2023'te seçim kanunları üzerinde anlaşmaya vardı.
TM, 4 Kasım 2023'te 6+6 Komitenin belirlediği seçim yasalarını onayladığını duyurdu ancak Devlet Yüksek Konseyi TM'yi 6+6 Komitenin belirlediği seçim kanunlarını değiştirmekle itham ederek yalnız "6+6 Komitenin belirlediği seçim yasalarına bağlı olduğunu" açıkladı.
TM, Devlet Yüksek Konseyinin itirazına rağmen onayladığı seçim kanunlarını resmi gazetede yayımladı ve seçim kanunlarının yürürlüğe girdiğini savundu. İki kurum arasındaki söz konusu anlaşmazlık nedeniyle seçimlerle ilgili süreç başlatılamadı.
İki kurum için en belirgin anlaşmazlık noktası ise devlet başkanlığına adaylık şartları konusunda yaşanıyor.
Devlet Yüksek Konseyi asker ve çifte vatandaşlığı bulunanların (Halife Hafter) devlet başkanlığı seçimlerinde aday olamayacağını, TM ise bu durumun adaylık için bir engel teşkil etmediği görüşünü savunuyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.