Liberya Senatosu savaş suçları mahkemesi kurulmasını onayladı
Ulusal basındaki haberlere göre, geçen ay parlamentonun alt kanadının savaş mahkemesi kurulmasını onaylamasının ardından parlamentonun üst kanadı Senato da aynı yönde karar verdi.
Senatoda yapılan oylamada, 28 kişi lehte oy kullanırken, bir senatör çekimser kaldı.
Senatoda onaylanan teklif Cumhurbaşkanı Joseph Boakai'ye gönderilecek. Ardından mahkemenin işleyişine ilişkin yasa tasarısı hazırlanacak ve parlamentonun her iki kanadında görüşülerek oylanacak.
Liberya Katliamından Kurtulanlar Derneği Başkanı Peterson Sonyah, yaptığı açıklamada, senatonun kararından memnun olduklarını belirterek, "Yıllardır savunduğumuz şey buydu. Mahkemenin kurulması Liberya'da adalete yardımcı olacak ve aynı zamanda ülkede yaygınlaşan cezasızlık kültürünü de ele alacak." dedi.
Sonyah, bu mahkeme sayesinde Liberya'nın daha iyi ilerleyebileceğini ve insanlığa karşı suç işleyenlerin hesap vermesini sağlayabileceğini söyledi.
Boakai, ocak ayındaki yemin töreninde yaptığı konuşmada, hükümetinin "savaş suçları ve insanlığa karşı işlenen suçlarda en büyük sorumluluğu taşıyanlar" için "savaş suçları mahkemesi" kurma olasılığını araştıracağını söylemişti.
Liberya'da 1989-1996 ve 1999-2003 dönemlerinde yaşanan iç savaşta 250 bin kişi hayatını kaybetmişti.
Uluslararası ve yerel taleplere rağmen Liberya'da, katliam, sakatlama, tecavüz ve yamyamlıkla sonuçlanan kanlı çatışmalar sırasında işlenen suçlar için henüz kimse yargılanmadı.
Ülkede kurulacak mahkemede savaş sırasında işlenen insanlığa karşı suçların ve yolsuzlukların soruşturulması, faillerin yargılanmasını bekleniyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.