Dolar (USD)
34.22
Euro (EUR)
37.11
Gram Altın
2982.02
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

LGS'de çıkan soru mahkemelik oldu!

İstanbul'da LGS'ye giren Ali Taha Genç bir sorunun cevabının değiştirilmesi talebiyle dava açtı.
LGS'de çıkan soru mahkemelik oldu!
13 Haziran 2024 11:23:14
İstanbul'da LGS'ye giren Ali Taha Genç bir sorunun cevabının değiştirilmesi talebiyle dava açtı.

Haber: Marina Mussa

İstanbul'da LGS sınavına giren ortaokul öğrencisi, Fen Bilgisi alanındaki bir sorunun cevabının Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yanlış açıklandığını iddia ederek Ankara İdare Mahkemesi'ne yürütmenin durdurulması talebiyle dava açtı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Akşemsettin Ortaokulu 8. sınıf öğrencisi Ali Taha Genç, 2 Haziran'da gerçekleştirilen Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavında bir sorunun cevabının yanlış olduğu gerekçesiyle Ankara 8. İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Genç, dava süreci ve yaşadıklarını AA muhabirine anlattı.

Genç, sınavın ardından MEB tarafından yayımlanan cevap anahtarında Sayısal Bölüm A Kitapçığı'ndaki Fen Bilgisi 13. sorusunu yanlış yaptığını fark ettiğini ve araştırmalara başladığını belirtti. Fizik öğretmenlerine danıştıktan sonra, ODTÜ Fizik'ten bir öğretim görevlisinin YouTube videosunda kendi işaretlediği cevabın doğru olduğunu gördüğünü iddia etti. Ailesiyle durumu paylaştığında avukat babası Aziz Genç'le dava açmaya karar verdiklerini söyledi.

Yanlış bir cevabın 5,33 puan kaybına neden olduğunu vurgulayan Genç, "480 puanla alan bir okula 475 ile giremem. 360-370 puan alan bir kişiye belki 5 puanın çok etkisi olmaz. Full yapan birinin bu soruyu yanlış yaptığını düşünün, 495 ile 500 puan arasında dağlar kadar fark var. Bir sorunun etkisi büyük." dedi.

Genç, hesaplamalarına göre sınavda 86 doğru 4 yanlış yaptığını, hedefinin Vefa veya Pertevniyal Lisesi olduğunu ifade ederek, "Cevabın A şıkkı olarak değiştirilmesini veya sorunun iptal edilmesini talep ediyoruz." dedi.

Genç'in avukatı Mevlüt Polat ise yürütmeyi durdurma davası açtıklarını belirterek, "Nihai kararı mahkeme bütün dosya hakkındaki incelemesi yaptıktan sonra verecek. Yürütmeyi durdurma ise bir işlemi geçici askıya alan bir tedbir kararıdır. Takvim çok kısıtlı, sınırlı bir süre var. Yürütmeyi durdurma kararından sonra mahkemenin dosyayı tümüyle ele alıp nihai kararını vermesi bu kısıtlı sürede mümkün görünmüyor." dedi.

Öğrencinin ailesi davacı oldu

Mahkemenin karar vermesiyle ilgili Polat, "Sonuçların açıklanması gündeme gelirse, MEB bu soruyu değerlendirmeden çıkarabilir ya da bütün öğrenciler bu soruyu doğru cevaplamış gibi değerlendirebilir. Yürütmeyi durdurma, bu sorunun hiç sorulmamış olması anlamına gelir." dedi.

Dava dilekçesinde, Ali Taha Genç'in anne ve babasının "davacı", MEB'in ise "davalı" olarak yer aldığı belirtilerek, Genç'in Bilim ve Sanat Merkezleri (BİLSEM) öğrencisi olduğu ve sınava uzun süre ek destek programlarıyla hazırlandığı aktarıldı. Ayrıca, Genç'in sınavdaki cevapları kontrol ettiğinde Fen Bilgisi 13. sorusunun doğru cevabının A şıkkı olması gerektiğini anladığı ifade edildi.

Dilekçede, hatalı cevabın iptal edilmemesi halinde Genç'in hak ettiği puanı alamayacağı ve istediği okula gidemeyeceği, bu durumun maddi ve manevi ciddi mağduriyetlere yol açacağı vurgulandı.

Tartışmalı soru

MEB tarafından açıklanan cevap anahtarına göre doğru yanıtı C şıkkı olarak gösterilen ve işçi, tahta, yer, tavan ve makaralardan oluşan bir görselin yer aldığı dava konusu Fen Bilimleri sorusu ise şöyle:

Özellikleri ve ağırlığı her yerinde aynı olan eşit bölmelendirilmiş bir tahtanın taşınması için kullanılan sistemde tavana ve tahtaya şekildeki gibi bağlanan makaralara esnemeyen bir ip geçiriliyor. Bu ip, işçiler tarafından şekildeki gibi tutulduğunda tahta yatay dengede kalıyor. Bu sistemde makaraların, makaraların bağlı olduğu çubukların ve ipin ağırlıklarıyla sürtünmeler önemsenmemektedir. Bu tahta şekilde gösterilen konumdan belirli bir yüksekliğe en küçük kuvvetler uygulanarak çıkarılırken yapılan işlemde tahtanın sadece başlangıçta ve son durumda yatay dengede olduğu bilindiğine göre,

I. İşçiler ipi aynı anda çekmeye başlamıştır.

II. İşçilerin işlem boyunca çektikleri ipin uzunlukları birbirine eşittir.

III. İşçilerin başlangıçta ve son durumda ipe uyguladıkları kuvvet tahtanın ağırlığından küçüktür.

Yargılarından hangileri kesinlikle doğrudur?

A) Yalnız III

B) I ve II

C) II ve III

D) I, II ve III


En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin
Masrafsız Bankacılık
Görüntülü Görüşme